Naprapatbloggen

Båtpuss vond rygg

Båtpuss på 1-2-3 uten å få vondt i ryggen

Det går mot etterlengtede varmere og lysere tider for mange, og båten som har hatt en velfortjent vinterdvale kan straks sjøsettes. Nordmenn flest elsker å pusse opp. Vi bruker mye tid og penger på oppussing, og båten er inget unntak. Før du cruiser avgårde langs fjorden er det kanskje behov for et lite ansiktsløft på skuta? I denne artikkelen kommer jeg med noen tips og triks for å gjøre dette til en hyggeligere affære. 

Etter påske kommer mange av våre pasienter med smerter i korsryggen og stiv nakke etter mange timers båtpuss. Det er viktig å poengtere at denne artikkelen ikke er ment for å spre bekymring rundt det å pusse opp båten eller å bruke kroppen for øvrig, men heller som en liten veiledning med forebyggende tips. Kroppen vår er skapt for bevegelse og trives best når hjertet får jobbe litt ekstra.

Båtpuss vond rygg

Legg en plan

Før du begynner er det fornuftig å planlegge og tenke gjennom hvordan dette skal gjennomføres. Hvor lang tid trenger du? Kunne det vært greit med et par ekstra hender? Har du alle verktøyene tilgjengelig? Det er mye mer behagelig dersom man ikke behøver å stresse eller pusse opp i all hast, og heller kan ta det med ro. Da blir jobben litt mer lysbetont, og det er jo det båteiere sitt forhold til båten bør være. Noe du kan kose deg med.

Legg derfor inn pauser hvor du finner på noe annet: gå deg en tur, ta en kopp kaffe, strekk ut musklene du kjenner er stive og anspente. Kanskje det hadde vært lurt å ta en økt noen kvelder i forveien for å forberede jobben, slik at det blir mindre omfattende når du virkelig skal sette inn støtet og få båten klar for sjøen?

Løfte på en god måte

Vet du at det kommer til å bli en del tunge løft kan det nok være hensiktsmessig å høre om noen har mulighet til å hjelpe deg med akkurat dette. Kanskje naboen? Eller kanskje avtale å hjelpe hverandre om du har noen venner som har båtplass i nærheten av deg? Risikoen for å miste det man bærer er større om man skal gjøre alt selv, og man kan dermed ødelegge det man løfter eller en stortå. Eller ryggen. Er det muligheter for å løfte båten litt slik at arbeidsstillingen blir hakket bedre, så kan dette spare kroppen for mye unødvendig belastning. Her gjelder det å være smart, slik at man ikke gror fast på samme sted over lengre tid. Da blir det ofte trøbbel.

Har du en større båt så kan det være lurt å bruke en stige som står støtt, eller som kan settes opp som et stillas som man kan bevege seg på langs etter båten. Da jobber man som regel i en bedre høyde, slik at man slipper å holde slipemaskin og liknende over hodet. Det er viktig å stå støtt slik at man unngår eventuelle fallulykker. Det er mange som kommer til oss som har vært slepphendt med stiger, som ofte har en viss skaderisiko.

Bruke riktig utstyr

Finner du frem nødvendig verktøy før du setter i gang kan du spare mye tid og frustrasjon. Husk også at verktøyet man bruker kan være ganske tungt å holde over lengre tid. Mange ser derfor nytten i å bruke begge hendene når du jobber. Ta pauser ved behov og forsøk og hold verktøyet så nært kroppen som mulig. Det er mye tyngre å løfte en gjenstand med strake armer sammenlignet med bøy i albuen. I tillegg kan det være hensiktsmessig å variere bruk av verktøy samt arbeidsstilling. 

Båtpuss vond rygg

Gjør det til en treningsøkt

Det kan være en fin form for fysisk aktivitet å pusse opp båten. Slå to fluer i en smekk og få den daglige dosen fysisk aktivitet samtidig som du pusser opp båten. Det er viktig å varme opp muskulaturen før du setter i gang, men ikke vær redd for å bruke muskulaturen ordentlig, den er bygd for å tåle slik belastning. Gå deg en liten tur på 15 minutter, ta en liten løpetur rundt marinaen, tøy og bøy så er du klar.

Etter du er ferdig for dagen anbefaler jeg at du setter av noen minutter til uttøying. Ha hovedfokus på de muskelgruppene du har brukt mest. De vanligste plagene pasientene våre har etter mange timer med båtpuss er smerter i korsrygg, skuldrene og i nakken. Var dette en dagsjobb kan du klappe deg selv stolt på skulderen mens du beundrer den nyoppussede båten din. I tillegg har du blitt sterkere enn du var i går. Trenger du flere dager på prosjektet gjentar du prosessen hver dag til du bestemmer deg for at det holder. 

Fotsyken

Mange båteiere har en tendens til å ville ha litt større båt for hver sesong. «Det hadde vært fint med en ekstra lugar. Det hadde vært utrolig praktisk med en dusj i båten. Kanskje byssa burde vært litt større om man inviterer mange gjester?.» Antall fot styrer selvfølgelig vedlikeholdsgraden av båten. Stor båt – omfattende båtpuss. Mindre båt – enklere vedlikehold og som oftest mindre ryggplager. Det er viktig at du finner noe som passer deg og ditt bruk, og som du er fornøyd med. Fotsyken kureres således av båtpuss.

Et alternativ kan være å gå sammen fler venner og dele på en båt. Da er det også enklere å budsjettere med å sette bort vedlikeholdsjobben, ettersom det er fler som deler på kostnadene. Man bør ikke ha båt om man ikke får brukt den mye, spesielt i Norge hvor sesongen er forholdsvis kort.

Båtpuss vond rygg fotsyken

Denne artikkelen om båtpuss kan selvfølgelig også benyttes dersom man skal drive med oppussing generelt, da mange av de samme rådene går igjen hva gjelder fornuftig ergonomi.

Vi har skrevet noen andre artikler som handler om å passe på kroppen når man jobber fysisk: