Naprapatbloggen

spelt mel

Berit Nordstrand 12 uker – Episode 2: med spelt i siktet

Berit Nordstrand er en kjent lege som har mye kunnskap om både kosthold og livsstil. Hun har gitt ut boken 12 uker – til et sunnere liv og en smalere hofte. Ut ifra denne boken har Klaus Sonstad besøkt Berit hjemme på kjøkkenet hennes, og laget en podkast som tar for seg hvert kapittel i boka. Denne anbefales på det sterkeste om du ønsker tips og motivasjon til å endre kostholdsvanene dine. Med denne artikkelen kommer vi med noen kommentarer og en oppsummering av episode 2: med spelt i siktet.

Boken og podkasten tar opp hverdagskost som inneholder næringsstoffer som øker forbrenningen, og du får nyttige tips og oppskrifter etter hvert tema. Andre tema er ”med spelt i siktet”.

Episode 2: med spelt i siktet

I forrige episode reduserte vi sukkerinntaket. Når man reduserer sukkerinntaket, vil cellene oppjustere følelsen for søtsmak. Slik at ting du tidligere ikke syntes var søtt nok nå er søte. Det finnes også matvarer som demper søtbehovet ditt, som kanel og vanilje.

Vi skal bytte ut hvetemelet. Hvetemel i dag er som oftest laget slik at det inneholder mye stivelse og gluten for at det skal heve best mulig. Dette er derimot ikke godt for magen vår. Gode alternativer er speltmel, økologisk spelt og sammalt rug. Når man bytter hvetemel med spelt eller annet grovt mel vil hormonet adiponektin slippes fri i kroppen din. Dette hormonet er med å redusere magefettet vårt og er for mange en motivasjon i seg selv.

Baker man brød selv har man alltid full kontroll på innholdet. Pass på tempo på kjøkkenmaskinen din. Har man høyt tempo kan det ødelegge glutennettverket, og resultatet blir et tungt og hardt brød. Kjør maskinen på sakte fart etterlignet en håndbevegelse, så blir brødet luftig og fint, selv om det bakes grovt.

Det trenger ikke være så vanskelig heller. Bland sammen ingrediensene på kvelden og la det stå over natten. Ingrediensene er grovt mel etter ønske, fersk gjær rett oppi, en klype salt og vann. Når du elter alt sammen fyller du på med vann etter mengde mel, slik at deigen ligner en havregrøt når den er ferdig. Vannet skal være kaldt, slik at deigen ikke hever for fort. Da får du gjærsmak på deigen din. Når du står opp eller kommer hjem fra jobb dagen etter kan du ha deigen over i en brødform og steke det. Resultatet av en rask tilbereding kvelden før er ferskt brød til måltider dagen etter.

Heving over lengre tid er positivt for resultatet ditt. Heving fjerner noe av fytinsyren som hemmer opptaket av mineraler i kroppen din, som igjen kan irritere tarmen. Luftsmerter og urolig mage kan komme av at brødet er hevet for rask, slik at det er en stor mengde fitynsyre i brødet som dermed irriterer tarmen din.

med spelt i siktet

Over til pålegget på brødskiva sier Berit: «Du blir ikke tjukk av fett, du blir tjukk i hode uten». Det hun mener med det er at fettet øker opptaket av plantestoffer fra korn og frø i brødskiva. Dermed er det ikke farlig med smør på brødskiva, fordi det påvirker virkningen av det grove brødet. Det samme gjelder fete oster og kjøttpålegg.

Spis langsomt. Nyt grovt brød, med fett som pålegg om du ønsker, og topp det med grønnsaker.

Det som er fordelaktig med å spise langsomt, er at du får smakt mer på maten slik at metthetsfølelsen kommer tidligere. Da unngår du også overspising.

Enkel oppskrift på kaldrørt havregrøt 

Om du ikke er glad i brød, så kan kaldrørt havregrøt være en fin erstatter. Kvelden i forveien: bløtlegg havregryn i eplejuice i et glass som er tett, sammen med raspede epler, vann og rosiner. På morgenen før du skal spise blander du inn naturell yoghurt.

OBS. Kristine jobber ikke ved Rygg og Rehab Asker lenger. Ønsker du time hos ernæringsfysiolog, ta kontakt med oss så skal vi sette deg i kontakt med en i nettverket vårt.