Naprapatbloggen

Tag Archive: barn

  1. Behandling av den gravide

    Leave a Comment

    Gjennom et svangerskap skjer det mange endringer i kroppen til mor, slik at babyen skal få plass til å vokse seg stor og sterk nok til å gjennomgå en fødsel og komme ut i vår verden. Ved å ha en voksende mage vil kroppens tyngdepunkt endre seg, noe som kan føre til bekken- og ryggplager. Dette kan for noen kvinner være første gang de erfarer plager i rygg og bekken, og da er det godt å vite at det finnes hjelp å få. I denne artikkelen kan du lese om hvordan vi jobber med behandling av den gravide.

    Behandling av den gravide

    Kan behandling hjelpe for gravide?

    En vanlig misforståelse vi ser hos gravide som er hos oss første gang, er at de ikke tror det hjelper med behandling av plager under svangerskapet. At det bare er å bite tennene sammen og at man er nødt til å holde ut med smertene til barnet er født. Heldigvis er det ikke slik. Det kan være smart å oppsøke hjelp i en tidlig fase for å få riktig behandling og veiledning, slik at du som gravid er best mulig rustet for de gjenværende ukene i svangerskapet. Målet med behandling og veiledning er å redusere smerte, optimalisere bevegelse og gjøre hverdagen best mulig for den vordende mammaen. 

    Trygt for mor og barn

    Hos meg vil det bli gjort en grundig anamnese (gjennomgang av sykehistorie) og undersøkelse med spesifikke tester før vi vurderer hvilken behandling og hvilke øvelser som passer. Behandling hos oss er trygt for både mor og det ufødte barnet, og på denne siden kan du lese en forskningsartikkel om akkurat dette. En kombinasjon av manuell behandling og øvelser er ofte en god løsning for å redusere smerte og forebygge plager. 

    Typiske teknikker jeg benytter i behandling av den gravide

    • Leddjustering
    • Muskelmassasje
    • Nålebehandling (dry needling)
    • Triggerpunktsbehandling
    • Veiledning og råd gjennom svangerskapet
    • Øvelser for styrke / forebygging / avspenning

    På denne siden kan du lese mer om våre behandlingsteknikker.

    Behandling av den gravide

    Hva skjer med ryggen når man er gravid?

    I et svangerskap blir man tyngre, magen vokser og tyngdepunktet endrer seg. Tyngdepunktet er en loddlinje som normalt skal treffe øret, skulder, albue, hofte, knær og ankel når man ser kroppen fra siden. I et svangerskap flytter tyngdepunktet seg ofte fremover, som skaper endrede forutsetninger når man beveger seg. Dette er som regel helt ufarlig, men kan bli en påkjenning for kroppen som kan sette seg som plager ulike steder. 

    I tillegg til bekken- og ryggplager, vil det også kunne utarte seg som plager i symfysen (skambenet), mellom skulderbladene, brystet, nakken og fremsiden av hoftene. Endringen i kroppen ved et svangerskap kan medføre smerter og ubehag i muskler og ledd. Det kan også fremtre som hodepine eller smerteutstrålinger i armer og ben. På grunn av stadige endringer hos den gravide gjennom graviditeten, kan det være fordelaktig å få oppfølging hele veien frem mot fødsel. Hvor mange behandlinger man trenger er veldig individuelt. Av og til kommer man langt med gode råd og øvelser.

    Vanlige plager hos gravide

    • Korsrygg- og bekkenplager
    • Nakkesmerte og hodepine
    • Smerte i symfyse og innside lår
    • Plager mellom skulderbladene
    • Stråling ut i armer / ben
    • Vondt i bryst / pustevansker

    Behandlingen hos en kiropraktor er et supplement til den ordinære oppfølgningen hos lege / gynekolog / jordmor. 

    På denne siden kan du lese mer om vår behandling.

    Aktivitet under svangerskapet

    Min jobb som kiropraktor er å gi den gravide et så godt svangerskap som mulig. Det å ha gode relasjoner til bevegelse og aktivitet er viktig for å ta vare på kroppen på best mulig måte. Ettersom jeg er mamma selv så ønsker jeg å dele mine personlige og faglige erfaringer med pasientene. På den måten får de gravide som går til meg nyttige råd og egne verktøy til å håndtere plagene på egenhånd ved siden av behandlingen. 

    En studie viser at aktivitet reduserer bruk at smertestillende under fødsel og redusert bruk av hjelpemidler. Så jo bedre form mor er i under svangerskapet, desto raskere vil hun komme tilbake til god form etter endt graviditet og være klar for fjerde trimester.

    Aktivitet under svangerskapet yoga øvelser

    Tenker du på å bli gravid, prøver du å bli gravid, er du gravid eller har du født? Ikke nøl med å ta kontakt med meg om du har noen spørsmål.

  2. Behandling av spedbarn

    Leave a Comment

    Det å være liten betyr ikke at man ikke har plager. Og bare fordi man ikke kan fortelle hvor man har vondt så betyr ikke det at man ikke skal ta de på alvor. I denne artikkelen kan du lese mer om behandling av spedbarn.

    Hvorfor får spedbarn plager?

    Selve årsaken til at det kan oppstå plager hos et spedbarn kan være mange. Ved en grundig gjennomgang av anamnese (samtale med mor) og en skånsom undersøkelse, vil man i de fleste tilfeller finne ut om dette er plager som man kan få hjelp med hos oss. Eventuelt om man bør henvises videre til spesialist, noe du også kan få hjelp med hos oss ettersom vi er autorisert helsepersonell.

    Det å bli født kan i seg selv være en stor påkjenning, men sjansen for plager øker ved bruk av hjelpemidler som sugekopp eller tang, veldig lange eller korte fødsler, seteleie, stjernekikker eller keisersnitt. Noen spedbarn kan ha ligget trangt inne i livmoren under svangerskapet, eller har måttet dele plassen med flere barn.

    Belastningene beskrevet ovenfor kan skape spenninger i muskler og ledd, og det er dette som kan skape ulike plager hos nyfødte og større babyer.

    Behandling av barn hos kiropraktor

    Noen av årsakene til å oppsøke oss for behandling av spedbarn:

    • Kolikk
    • Suge- eller ammevansker
    • Favorittside / nedsatt bevegelighet i nakke
    • Asymmetri / skjevhet i hode
    • Generell urolighet og at barnet er utilpass (trives for eksempel ikke på magen i våken tilstand eller sove på rygg om natten)
    • Endret gråtemønster
    • Krabbe- eller gangproblematikk
    • Mage- eller tarmplager / forstoppelse

    Behandlingen av spedbarn hos oss er skånsom, sikker og tilpasset hver enkelt barn. Den består av en anamnese hvor den viktigste informasjonen fra svangerskapet og kontrollene hos jordmor blir diskutert. Man går også gjennom eventuelle tidligere svangerskap og fødsler. Det blir også gjort en grundig undersøkelse for å finne ut av årsakene til plager hos barnet. 

    Hvordan behandler vi spedbarn?

    Vi kan behandle barn helt fra de første ukene. Jo tidligere spedbarnet blir undersøkt, desto lettere er det å håndtere påkjenninger fra fødselen. Behandlingen et spedbarn får er lette trykk (ikke større trykk enn man hadde brukt på sitt eget øye) og det er ingen raske eller brå bevegelser. Behandlingen er tilpasset de små barna, og er dermed trygg fra første dag utenfor mors livmor.

    De fleste foreldre opplever at barnet trives med behandlinger, men noen ganger kan det være ubehag akkurat der problemet sitter. Akkurat som at du og jeg kan ha vondt om man trykker på et visst punkt i en hvilken som helst muskel. Det er helt trygt med behandling av barn hos oss. Det er ikke registrert noen skader etter manuell behandling av barn.

    Undersøkelse og behandling av spedbarn hos kiropraktor

    Ved Rygg og Rehab Heggedal jobber vi for at barnet skal få den aller beste behandlingen. Vi kommer også med nyttige tips og råd for å gjøre det man kan på egenhånd.

    Klinikken er godt tilpasset behandling av barn, blant annet med eget stellebord i venterommet og god plass til å ha med barnevogn. Det er rampe opp til inngangsdøren.

  3. 8 tips for hvordan du kan unngå søvnproblemer

    2 Comments

    God søvn, kombinert med fysisk aktivitet, riktig mat og drikke er viktige hjørnesteiner for god helse. Dessuten er det viktig for å styrke immunforsvaret. Derfor er det viktig at du reflekterer over hvordan du sover. Vi vil alle våkne uthvilte, for da føler vi oss bedre, og dagen blir bedre. Likevel sliter mange med søvnproblemer. Det kan handle om å ikke få sovne, å våkne midt på natten, eller veldig tidlig på morgenen. Men hva er nøkkelen til en god natts søvn? Med denne artikkelen får du 8 gode tips til hvordan du kan unngå søvnproblemer.

    1. Sov på bestemte tider

    Forsøk å gå til sengs og våkne til samme tid hver dag. Faste rutiner er bra, og gir god søvn. Planlegg morgenens gjøremål kvelden i forveien, som å smøre matpakke og legge frem klær slik at neste dag får en mindre kaotisk start. Forbered også en god frokost, så blir det lettere å komme seg opp.

    2. Soverommet skal invitere til søvn

    Soverommet skal være en plass for ro og hvile. Et sted der man ikke jobber. Gjør soverommet til et avslappende sted. Tenk på farge, innredning og belysning. Rolige farger, flere mindre lyskilder og visse planter gjør at du sover bedre. Med et nøytralt utgangspunkt blir det lettere å få god søvn. Er det svært rotete kan det være distraherende.

    På denne siden kan du lese 5 tips for å sovne bedre.

    3. Riktig belysning for å unngå søvnproblemer

    Den siste timen før du skal legge deg kan det være fordelaktig å senke belysningen, for å forberede kroppen på at det snart er «lights out». For mye lys kan gjøre at du ikke sovner, eller sover like dypt. Den beste søvnen får du når det er bekmørkt. For å få det mørkt på soverommet finnes det ulike mørkleggingsgardiner, som samtidig forhindrer innsyn. Eventuelt kan du bruke sovemaske som mange benytter når de er på reise.

    4. Sengens rolle

    Sengen bør føles komfortabel, passe måten du sover på, og gjerne være nøye utvalgt og testet ut. Om du våkner midt på natten er det bedre å stå opp en liten stund, for deretter å la kroppen få ro og hvile, sammenlignet med å vri seg rundt i sengen om madrassen ikke føles riktig. Tommelfingerregel for valg av riktig madrass: er du stor og tung trenger du en madrass som er fastere, er du liten og lett bør du ha en som er litt mykere. Da får kroppen nok støtte, og det blir enklere å slappe av.

    søvnproblemer nakke pute

    5. Puten er viktig

    Ligger du på rygg, på siden eller på magen? Velg pute utifra hvordan du liker å sove. Noen sverger til tempurputer som er ergonomisk tilpassede, og noen hater dem. Det er derfor viktig å prøve ut ulike puter i forskjellige størrelser, for å finne den som gir deg best støtte. Da blir det enklere å finne en god posisjon du kan hvile i.

    Nakkens posisjon er også viktig for å puste riktig når man sover. Man skal lett kunne puste dypt med magen, og det blir vanskelig om puten er altfor stor. Dette kan være en årsak til at du kan våkne med hodepine. Feil pute kan også føre til at du sover med anspente nakkemuskler, og det forstyrrer ofte nattesøvnen. I verstefall kan du våkne med kink i nakken. Mange har erfaring med akkurat dette, og tar ofte med seg sin egen pute når de er på reise.

    På denne siden kan du lese mer om nakkesmerter.

    6. Finn riktig temperatur

    Soverommet bør ikke være for varmt. Du sover bedre om det er litt svalt. Ikke vær redd for å åpne vinduet på gløtt, uansett årstid. Dyner finnes i ulike varianter, og de fleste bør ha en sommerdyne og en vinterdyne til de ulike årstidene. Det skaper også en behagelig følelse om du bytter sengetøy ukentlig, og lufter ofte.

    7. Logge ut

    Unngå å bruke mobilen, nettbrettet eller laptopen den siste timen før du skal sove. Studier viser at det blå og skarpe lyset fra skjermen gjør det vanskeligere å slappe av, hvilket gjør at det kan ta lengre tid før du sovner. Dette ser vi ofte som en årsak til søvnproblemer.

    8. Dagslys og mosjon

    Prøv å få mye dagslys i løpet av dagen, og hold kroppen i bevegelse. Unngå koffein og sukker på kvelden, og ta deg tid til å senke tankene og tempoet før du skal legge deg. Les en god bok, ta et fotbad eller en kortere kveldstur. Det øker sjansene for en god natts søvn.