Naprapatbloggen

Tag Archive: fornebu

  1. Veien til OL i Rio 2016

    Leave a Comment

    De tre siste årene har vi hatt et tett samarbeid med Janne Kongshavn. Hun er på det norske landslaget i sandvolleyball, og spiller for tiden med makkeren Vilde Solvoll. Det er veldig spennende å følge opp idrettsutøvere som virkelig brenner for det de driver med, og som har klare målsetninger med satsningen.

    Ved siden av å få manuell behandling av idrettsskader ved Rygg og Rehab Fornebu, har hun i vinter hatt tett oppfølging med egen trener på Olympiatoppen. Målsetningen i år er deltakelse i OL i Rio de Janeiro, og hun er der allerede nå på en fem ukers treningsleir før sesongen smashes i gang.

    Janne Kongshavn Beachvolleyballl Skader

    Her få Janne behandling av Naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab Fornebu.

    Her er hennes kommentarer fra de siste ukene:

    Jeg er for tiden i Rio de Janeiro hvor sesongen allerede er i gang. Vi forbereder oss denne uken til Grand Slam Rio de Janeiro som starter på tirsdag. Det er mye trening, to økter til dagen. Kroppen presses til det maksimale i denne heten, og det er viktig å være godt gjennomtrent.

    Gjennom hele vinteren har jeg gått jevnlig til Haakon for behandling. Vi har hatt fokus på å forebygge skader og stoppe eventuelle smårusk så tidlig som mulig. Jeg la om styrketreningen min i desember. Det ble lagt inn mye hopp. Beinhinnene mine likte det dårlig. Rask og effektiv behandling gjorde at det ikke utviklet seg til betennelse og plagene gikk fort over.

    Min skulder og hofte har plaget meg i mange år. For første gang på lenge trener jeg maks og har ikke vondt. Bank i bordet, la det vare! Jeg er overbevist om at det skyldes den jevnlige behandlingen jeg har hos naprapatene i Rygg og Rehab.

    Vi ser frem til å følge Janne gjennom kommende sesong. Regner med at det er noen ømme muskler og ta tak i når hun vender nesa nordover igjen, etter endt treningsleir i Brasil.

    Beachvolleyball National Team Norway

    Team Norway, Janne Kongshavn og Vilde Solvoll

    Les mer om satsningen til Janne i hennes egne blogg.

    Les om hvordan samarbeidet vårt startet.

  2. Får man ryggsmerter av å spille golf?

    Leave a Comment

    Nå som golfsesongen er rett rundt hjørnet ønsker vi å komme med noen forebyggende tips slik at man unngår potensielle golfskader. Artikkelen inneholder tips om oppvarming, golfsvingen og planlegging av ditt spill. Det er ikke helt uten grunn at vi kommer med denne artikkelen nå rett over påske, for det er i ukene som kommer vi vanligvis får inn disse pasientene.

    Golfskader naprapat

    Det er mange som ikke betrakter golf som noen ekte sport, da det ikke er like fysisk som mange andre idretter. Likevel benytter man hele kroppen når man er på golfbanen i 4-5 timer, og belastningsskader er meget vanlig i alle aldersgrupper. Det mange feiler på tidlig i sesongen er noe man ser igjen i flere treningsaktiviteter – sist ute var pasienter som kom til meg som hadde startet skisesongen. Too much too soon. Man går i gang igjen med aktiviteten man liker, og det har vært en stund siden sist. Man fortsetter der man slapp. Hodet husker det, kroppen husker det ikke, og man kan dra på seg symptomer om man ikke er så nøye med å forberede kroppen. Som regel er dette helt ufarlig og vil gi seg i løpet av noen uker, men det blir jo litt mer lysbetont å holde på med golf om man slipper disse symptomene.

    Her er det man skal gjøre. Varme opp. Forbered kroppen på det som kommer. Parker bilen et stykke fra klubbhuset og se på avstanden som en del av oppvarmingen. Her er en kort oppvarmingsvideo om du har dårlig tid, og her er en mer grundig oppvarmingsvideo som vi foretrekker. Videoene er fra våre kolleger ved SHP Dubai og Physical Solutions UK. Videre så kan man jo ha noen spilleregler, og det er å varme opp hver eneste gang man skal spille golf. Gjør det til en rutine, og gå aldri rett ut på banen. Er man konsekvent med dette får man garantert mindre skader.

    golfskader naprapat

    Det vi ser er ulike skader, og det handler litt om hvilket nivå man er på i sitt golfspill. Det som går igjen er at nybegynnere ofte får skader grunnet dårlig teknikk, og bedre golfspillere får skader på grunn av overbelastning. Det som kan gjøre kroppen mer skadefri er om man har mer frihet i golfsvingen. Får man golfkøllen til å gjøre jobben ved å svinge med en mer frihet i golfsvingen og flytte energien mot målet, vil balltreffet bli bedre og ballen går mer rett. Når man har et sterkt ønske om å slå ballen veldig langt tar man i for mye med armene og da går det ofte galt, spesielt om man står stille på driving rangen og repeterer en anstrengt golfsving gang på gang. En fin rutine for å unngå dette kan være å begynne med å pitche de 10 første ballene og heller ta frem woods og driver mot slutten av oppvarmingen. Da får man en litt mer rolig start og friheten i golfsvingen speiles gjennom oppvarmingen på driving rangen. Proene Kjetil Terjesen, Simon Page og Eivind Jordell ved Ballerud Golfklubb er dyktige når det kommer til akkurat dette, og instruksjon av dyktige proer er et steg i riktig retning mot en skadefri golfsving.

    Primus motor for golfsvingen er hoftene, og i denne videoen er det gode tips for å få til en bedre rotasjonskomponent i hoftene enn i ryggen som så ofte skaper trøbbel for mange golfspillere. Dette ettersom rotasjon i korsryggen i en lett fremoverbøyd posisjon kombinert med en rask og eksplosiv bevegelse vil utsette mellomvirvelskivene i korsryggen for økt trykk, og det er ofte dette som genererer ryggsmerter. Det er ikke musklene eller leddene sin feil, det er som regel økt trykk på mellomvirvelskivene som ligger tett inntil nervene i korsryggen som skaper grobunn for en vond rygg. Denne videoen om holdning og balanse i oppstillingen er også noe som skaper mindre risiko for å få en vond rygg på golfbanen.

    Vi har også testet ut golfklokken Garmin Approach S6. Dette og annet GPS-utstyr kan være lurt å benytte seg av på golfbanen da man får mer nøyaktig informasjon om avstander på golfbanen. Dette gjør at man kan planlegge spillet sitt bedre, og når man da benytter seg av riktig kølle unngår man som regel overbelastning og feil teknikk da man kan svinge mer rolig og fritt for å komme dit man vil. Klokken viser ikke bare avstand til flagget, men også avstander på banen, frem til hinder og doglegs, samt kan måle avstand fra slag til slag samt holde oversikt over scorekort.

    gpsklokke fra garmin

    I denne artikkelen kan du lese spørsmål og svar om golfskader fra en av våre naprapatkolleger.

    Har du vondt i ryggen etter en runde på golfbanen er du velkommen til å kontakte oss. Vi har både naprapater, fysioterapeuter og massører ved våre klinikker i Asker, Drammen, Heggedal, Røyken og Sætre som har god erfaring med golfskader. Høsten 2015 starter vi en ny klinikk på Fornebu, nærmere bestemt på Fornebu Indoor Golf Center.

    Med ønske om en skadefri golfsesong.