Naprapatbloggen

Tag Archive: korsrygg

  1. Hva gjør jeg når jeg har fått akutt vondt i ryggen?

    Leave a Comment

    Akutt vondt i ryggen, også kjent som “kink i ryggen”, “hekseskudd”, «gangsperre» eller “lumbago” er en smertefull, men som regel en helt ufarlig tilstand. Smertene kan vare alt fra timer, noen dager eller i noen tilfeller opp mot en ukes tid. Om smertene vedvarer mer enn dette, eller om det er stadig tiltagende smerter, er det lurt å få en grundig undersøkelse og utredning ved en av våre klinikker. Det er dette vi jobber med hver dag, og i denne artikkelen forklarer vi rundt problemstillingen og gir deg noen gode råd.

    Du har kanskje selv opplevd å ha akutt vondt i ryggen, eller så kjenner du nesten garantert noen som har hatt det. Og da kjenner du deg kanskje igjen i noen av de vanlige symptomene ved akutt ryggsmerte:

    • Ryggen låser seg plutselig og blir veldig smertefull
    • Det hugger til i visse posisjoner eller vinkler
    • Tiltagende stivhet i ryggen før smertene kom
    • Smerte som stråler ut i hofte, sete og ben
    • Smertene sitter ofte på et bestemt punkt i ryggen
    • Man kan se litt skjev ut i ryggen
    • Det kan føles som om ryggen eller bena svikter
    • Stiv i ryggen om morgenen, og smerter ved å bøye seg fremover
    • Vondt å reise seg opp etter man har sittet en stund

    Akutt vondt i ryggen

    Men hva kan jeg gjøre når jeg får akutt vondt i ryggen, da?

    Generelt sett så kan man si at det viktigste er å holde seg mest mulig i bevegelse. Forsøk å finne en så smertefri stilling som mulig, slik at du klarer å slappe av. Så starter du med forsiktige bevegelser fra dette utgangspunktet. Så snart du klarer å gå, så gjør du dette. Alternativt kan du først stå og tråkke på en pute for å få den samme bevegelsen som du har når du går, bare på mykt underlag.

    Forsøk å beveg deg så naturlig som mulig, uten at du spenner deg fordi du frykter at det skal gjøre vondt, eller i for store bevegelser slik at det gjør alt for vondt. Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie posisjoner. Prøv å puste rolig gjennom bevegelser du forventer skal gjøre vondt. Holder du pusten som er veldig vanlig, for eksempel når du skal reise deg opp så spenner du unødvendig mye muskler.

    Og ikke minst: Si til deg selv at det går over. Fordi det gjør det.

    Når du så klarer å gå, kom deg ut. Helst i skog og mark, eller på mykere underlag som gress. Mange korte turer er bedre enn én lang. Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og normal daglig aktivitet, desto raskere blir du smertefri.

    Om det er vanskelig å bevege deg som normalt, eller tilnærmet normalt, så kan man prøve å ta smertestillende eller betennelsesdempende, men disse er egentlig ingen god løsning på problemet. Dette kan dempe de verste smertene slik at du kan bevege deg litt bedre, slik at du får kommet deg ut for å gå, eller får sovet bedre på natten.

    Andre alternativer kan være varmepose eller ispose for lokal lindring i den akutte fasen. Hold posen på området mellom 20-30 minutter, 5-6 ganger i løpet av de første dagene. Husk at ved bruk av ispose må du ha noe i mellom posen og huden, som for eksempel et kjøkkenhåndkle.

    På denne siden kan du lese mer om ryggsmerter.

    Bør jeg sykemelde meg for ryggsmertene?

    Man blir ikke nødvendigvis bedre av å være hjemme. Akutte smerter i ryggen kan være veldig smertefullt, og til tider virke handikappende. Forsøk likevel å tilpasse arbeidsdagen og hverdagen din slik at du ikke blir sengeliggende. Har du hev- og senkbart skrivebord på jobben er dette å anbefale. Snakk med arbeidsgiveren din og hør om du kan få ta pauser i løpet av dagen, slik at du kan gå noen korte turer. Dette er mye bedre tatt i mot enn å bli sykemeldt.

    Husk at vondt i ryggen sjeldent skyldes en alvorlig lidelse, og at det ofte forsvinner i løpet av noen få dager. Regelmessig aktivitet og trening er den beste medisinen og behandlingen du kan gi din egen kropp.

    Det er likevel verdt å vite at visse ryggplager også kan være forårsaket av mer alvorlig sykdom, og det kan derfor være lurt å være bevisst på det vi kaller for ”røde flagg”, eller faresignaler sammen med ryggplager.

    Typiske symptomer ved akutt vondt i ryggen du bør ta opp med fastlegen din:

    • manglende kontroll med urin og avføring
    • følelsesløshet rundt endetarmsåpningen eller i skrittet
    • smerter nedover ett eller begge ben, som blir gradvis verre
    • betydelig svekkelse av muskulaturen eller stort vekttap uten logisk forklaring
    • tidligere kreftsykdom
    • intense smerter, også i hvile, som ikke blir mindre i løpet av en uke
    • uforklarlig kvalme / oppkast / diaré
    • ryggsmerter etter et fall eller en skade, som ikke går over

    Om du har spørsmål om dine ryggplager, ikke nøl med å ta kontakt med oss. Vi har akuttvakt 365 dager i året. På denne siden kan du lese mer om vår akuttvakt.

  2. Får man ryggsmerter av å spille golf?

    Leave a Comment

    Nå som golfsesongen er rett rundt hjørnet ønsker vi å komme med noen forebyggende tips slik at man unngår potensielle golfskader. Artikkelen inneholder tips om oppvarming, golfsvingen og planlegging av ditt spill. Det er ikke helt uten grunn at vi kommer med denne artikkelen nå rett over påske, for det er i ukene som kommer vi vanligvis får inn disse pasientene.

    Golfskader naprapat

    Det er mange som ikke betrakter golf som noen ekte sport, da det ikke er like fysisk som mange andre idretter. Likevel benytter man hele kroppen når man er på golfbanen i 4-5 timer, og belastningsskader er meget vanlig i alle aldersgrupper. Det mange feiler på tidlig i sesongen er noe man ser igjen i flere treningsaktiviteter – sist ute var pasienter som kom til meg som hadde startet skisesongen. Too much too soon. Man går i gang igjen med aktiviteten man liker, og det har vært en stund siden sist. Man fortsetter der man slapp. Hodet husker det, kroppen husker det ikke, og man kan dra på seg symptomer om man ikke er så nøye med å forberede kroppen. Som regel er dette helt ufarlig og vil gi seg i løpet av noen uker, men det blir jo litt mer lysbetont å holde på med golf om man slipper disse symptomene.

    Her er det man skal gjøre. Varme opp. Forbered kroppen på det som kommer. Parker bilen et stykke fra klubbhuset og se på avstanden som en del av oppvarmingen. Her er en kort oppvarmingsvideo om du har dårlig tid, og her er en mer grundig oppvarmingsvideo som vi foretrekker. Videoene er fra våre kolleger ved SHP Dubai og Physical Solutions UK. Videre så kan man jo ha noen spilleregler, og det er å varme opp hver eneste gang man skal spille golf. Gjør det til en rutine, og gå aldri rett ut på banen. Er man konsekvent med dette får man garantert mindre skader.

    golfskader naprapat

    Det vi ser er ulike skader, og det handler litt om hvilket nivå man er på i sitt golfspill. Det som går igjen er at nybegynnere ofte får skader grunnet dårlig teknikk, og bedre golfspillere får skader på grunn av overbelastning. Det som kan gjøre kroppen mer skadefri er om man har mer frihet i golfsvingen. Får man golfkøllen til å gjøre jobben ved å svinge med en mer frihet i golfsvingen og flytte energien mot målet, vil balltreffet bli bedre og ballen går mer rett. Når man har et sterkt ønske om å slå ballen veldig langt tar man i for mye med armene og da går det ofte galt, spesielt om man står stille på driving rangen og repeterer en anstrengt golfsving gang på gang. En fin rutine for å unngå dette kan være å begynne med å pitche de 10 første ballene og heller ta frem woods og driver mot slutten av oppvarmingen. Da får man en litt mer rolig start og friheten i golfsvingen speiles gjennom oppvarmingen på driving rangen. Proene Kjetil Terjesen, Simon Page og Eivind Jordell ved Ballerud Golfklubb er dyktige når det kommer til akkurat dette, og instruksjon av dyktige proer er et steg i riktig retning mot en skadefri golfsving.

    Primus motor for golfsvingen er hoftene, og i denne videoen er det gode tips for å få til en bedre rotasjonskomponent i hoftene enn i ryggen som så ofte skaper trøbbel for mange golfspillere. Dette ettersom rotasjon i korsryggen i en lett fremoverbøyd posisjon kombinert med en rask og eksplosiv bevegelse vil utsette mellomvirvelskivene i korsryggen for økt trykk, og det er ofte dette som genererer ryggsmerter. Det er ikke musklene eller leddene sin feil, det er som regel økt trykk på mellomvirvelskivene som ligger tett inntil nervene i korsryggen som skaper grobunn for en vond rygg. Denne videoen om holdning og balanse i oppstillingen er også noe som skaper mindre risiko for å få en vond rygg på golfbanen.

    Vi har også testet ut golfklokken Garmin Approach S6. Dette og annet GPS-utstyr kan være lurt å benytte seg av på golfbanen da man får mer nøyaktig informasjon om avstander på golfbanen. Dette gjør at man kan planlegge spillet sitt bedre, og når man da benytter seg av riktig kølle unngår man som regel overbelastning og feil teknikk da man kan svinge mer rolig og fritt for å komme dit man vil. Klokken viser ikke bare avstand til flagget, men også avstander på banen, frem til hinder og doglegs, samt kan måle avstand fra slag til slag samt holde oversikt over scorekort.

    gpsklokke fra garmin

    I denne artikkelen kan du lese spørsmål og svar om golfskader fra en av våre naprapatkolleger.

    Har du vondt i ryggen etter en runde på golfbanen er du velkommen til å kontakte oss. Vi har både naprapater, fysioterapeuter og massører ved våre klinikker i Asker, Drammen, Heggedal, Røyken og Sætre som har god erfaring med golfskader. Høsten 2015 starter vi en ny klinikk på Fornebu, nærmere bestemt på Fornebu Indoor Golf Center.

    Med ønske om en skadefri golfsesong.