Naprapatbloggen

Tag Archive: spenningshodepine

  1. Hodepinedagboka: finn årsaken til din hodepine

    1 Comment

    En ting er at hodepine er utrolig plagsomt. En annen ting er at det kan være frustrerende og ikke vite hvorfor det oppstår. Er det på grunn av stress, dårlig søvn, er nakken stiv eller glemte du kanskje lesebrillene hjemme? For å skape en forståelse rundt dette, kan det være lurt å notere seg litt detaljer rundt episodene man opplever hodepine. Da ser man lettere trender og hva som trigger det, og det kan være enklere i fremtiden å forebygge at det kommer. Dette kan du gjøre med penn og papir som god gammeldags loggføring, eller enklere: bruk en app på smarttelefonen din – Hodepinedagboka.

    Hva er årsaken til at man utvikler hodepine?

    Det er svært mange variabler når det kommer til hodepine, og det finnes mange varianter på markedet (eller rettere sagt i diagnoselista). De vanligste er spenningshodepine og migrene. Jeg pleier å si til mine pasienter at omlag halvparten av tilfellene ved hodepine kommer fra nakken, og den andre halvparten er det litt vanskelig å sette fingeren på. Hodepinedagboka kan være et ypperlig verktøy for å finne ut av dette. I prosessen kan det være lurt å ta et steg tilbake og stille seg noen spørsmål slik at det blir enklere å kartlegge hvorfor man får hodepine.

    Hvordan står det til med: søvnkvalitet, bevegelse i løpet av dagen, drikker du nok vann i løpet av dagen? Hvordan er det med inntaket av koffein, nikotin og alkohol? Hvor lenge siden er det du tok en synsundersøkelse? Sitter du med skuldrene langt opp etter ørene i timesvis på jobben hver dag, eller er du litt for glad i å sondere instagram og snapchat? Reagerer du på ulike matvarer som for eksempel ost, sjokolade eller rødvin? Er du sensitiv for støy, sterke lukter eller skarpt lys? Hvordan føles topplokket når du driver med styrketrening? Tar du medisiner som kanskje har hodepine som en av bivirkningene?

    Hodepinedagboka

    På denne siden kan du lese mer om hodepine og migrene.

    Som nevnt over så finnes det mange interne og eksterne faktorer hva gjelder forekomsten av spenningshodepine og migrene. Forekomsten kan av og til sammenlignes med pasienter som sliter med kjevespenninger, klikking, biting og gnissing av tenner. Er dette viljestyrt og sier du til deg selv «i natt skal jeg ligge og bite sammen tennene mine så hardt jeg kan». Svaret på det er såklart nei. Men er man litt bevisst rundt dette så er det enklere å gjøre noe med det. Det er først når man klarer å «ta seg i det» at det er enklere å forstå seg på, og iverksette noen helt konkrete tiltak for å dra det i riktig retning. Den samme effekten kan man dra nytte av gjennom å benytte seg av Hodepinedagboka.

    Skjønner du hvorfor det kommer, så er det lettere å gjøre noe med det.

    Hvorfor Hodepinedagboka?

    For å få en bedre oversikt over hodepinen, hvor ofte det forekommer og hva som fremprovosere den, finnes det en app som heter Hodepinedagboka. Dette er en enkel app hvor du kan registrere de dagene du har hodepine i en kalender, for å bygge et tydelig bilde av symptomene dine.

    Du kan registrere intensiteten på hodepinen (mild, moderat, kraftig), om du har tatt migrenemedisin, smertestillende og legge inn personlige notater. Du har også mulighet til å legge inn hvilke migrenemedisiner og smertestillende du bruker i appen. Dette gjør det enklere å skape kontroll over hodepinen.

    Om du ikke helt vet hva som trigger din hodepine kan du enkelt gå tilbake i kalenderen å se hvilke dager du har hatt hodepine, og med notatene liste ut mulige årsaker. Deretter kan du forsøke å eliminere disse.

    En av mine pasienter som sliter med migrene fortalte for noen uker siden at forekomsten av migrene er gått ned til 2 ganger i måneden. For et år siden var det 4-5 ganger i uka. Dette ettersom vi har fått nakken hennes mye bedre ved hjelp av behandling og øvelser, men hun har også fått en bedre forståelse for hva som trigger migrenen ved hjelp av hodepinedagboka.

    Appen kan lastes ned gratis på App Store eller Google Play.

  2. Perfeksjonisme gjør deg syk

    1 Comment

    TV2 Sumo har programmet «Sykt Perfekt» om unge jenter som er utsatt for perfeksjonisme, og så pliktoppfyllende at de opplever å bli syke av det. Dette er også noe vi har observert blant pasienter ved klinikkene våre i Rygg og Rehab. Min oppfatning er at dette ikke bare er et problem blant de helt unge, men også voksne. Pasienter oppsøker oss med plager som hodepine, svimmelhet, uvel i magen og uro i kroppen. Listen over fysiske plager kan være lang, men man finner ikke alltid strukturelle årsaker til problemene når vi undersøker på behandlingsbenken. Så hvorfor oppstår da alle disse symptomene, når alle fysiske strukturer ser ut til å være perfekte?

    Personlig tror jeg at de kan ha sitt opphav på det kognitive planet. Med det mener jeg ikke at de nødvendigvis har en patologisk tilstand knyttet til det psykiske. Min tanke er at kravene man setter til seg selv i mange tilfeller er høyere enn hva som er mulig å innfri. Vi er nødt til å forstå at man ikke kan være best på alle arenaer. Det er f.eks. umulig å skulle levere toppkarakterer i alle fag, trene 20 timer i uka, skinne på hver fest i helgene, ha 10 utenlandsturer i året og kanskje i tillegg en deltidsjobb som nærmest skal gjøre deg til millionær. Nå er det mange av oss voksne også, som ikke har innsett at det kan være problematisk å skulle ha lederstilling på jobb, vinne birken (birken er litt ut, nå er det triatlon som gjelder), være verdens beste mamma/pappa og ha et plettfritt hjem.

    På denne siden kan du lese mer om hvordan man unngår stiv nakke på kontoret.

    Hva er din perfeksjonisme?

    Man må forstå at om man ønsker å bli best, så må du velge DIN kamp. Du må elske det du gjør. Det er garantert et menneske der ute som bruker all sin tid på en spesifikk aktivitet. Om du da surrer rundt deg selv og dine 15 ulike arenaer du skal vinne, så sier det seg selv at du vil ikke bli bedre enn spesialisten. Et slikt perfeksjonistisk adferdsmønster vil jeg tro ikke leder til annet enn at du til stadighet vil bli løpende etter dine egne krav. De lar seg ikke innfri. Resultatet blir ofte plager som svimmelhet, dårlig søvn, gnissing av tenner eller over/underspising.

    perfeksjonisme

    Illustrasjon: Naprapat Einar Svindland

    På denne siden kan du lese mer om langvarige smerter.

    Jeg lærte av en nevrolog, Yngve Hallström, en gang; «har du noen gang truffet et menneske som har blitt utbrent av å spille for mye golf?». Svaret er selvsagt nei. Elsker du det du gjør vil du være dedikert, og da kan man bli best. Men best i alt? Umulig.

    Min oppfordring til både unge og voksne som har havnet i denne uheldige fella er å stoppe opp et øyeblikk. Spør dere selv hvem det er dere tilfredsstiller. Er det dine foreldres ambisjoner rundt deg du lever ut? Er det sjefens krav til deg du tilfredsstiller? Er det jakten på digitale tomler (eller likes og hjerter på instagram)? Leder dette deg til drømmen din? Finn ut hva som er viktig for nettopp deg.