Naprapatbloggen

7 tips for å unngå ryggplager ved dekkskifte

Nå er det tid for dekkskifte, og mange gjør jobben feil. Dagen etter får vi naprapater mange pasienter med smerter i korsryggen. Det er mange som tråkker i salaten høst som vår. Med denne artikkelen kommer noen forebyggende råd, og 7 tips for å unngå ryggplager ved dekkskifte.

7 tips for å unngå ryggplager ved dekkskifte

  1. Ikke vent med hjulskiftet til dagen det snør. Da blir det stress og det er fort gjort å få en vridning eller et feil løft når kroppen er kald.
  2. Skift klær før du skifter dekk. Dekkene skal nemlig alltid holdes tett til kroppen for å unngå for stor belastning på korsryggen.
  3. Varm opp først. Det er like viktig nå som ved andre fysiske aktiviteter. Gå en tur og ta noen lette knebøy.
  4. Stram mage/ryggmuskulaturen når du løfter. Hold ryggen strak, bøy kne/hofte. Mange løfter for tungt og/eller skjevt og utsetter seg selv for unødig risiko for ryggplager. Om man øker bukpresset ved løftet reduseres trykket du utsetter mellomvirvelskivene for, og ryggplager og eventuelt prolaps med ischias kan undvikes.
  5. Pass deg for hjulmuttere som sitter hardt. Bruk kroppstyngden for å løsne dem, ikke stå fremoverbøyd mens du vrir dem løs. Spray gjerne på tynn olje kvelden før dekkskiftet.
  6. Løsne alltid den øverste mutteren sist. Da unngår du at dekket får en skjev stilling og at det blir vanskeligere å løsne de andre mutterne.
  7. Etter dekkskift, bør du gå en kort tur for normalisere spenningene i ryggen.

På denne siden kan du lese en annen artikkel vi har skrevet om ryggplager og dekkskift.

Unngå mye av dette ved å sette bort jobben eller benytt deg av dekkhotell. Om uhellet skulle være ute har vi ledige akuttimer hver dag ved Rygg og Rehab klinikkene.