Naprapatbloggen

Berit Nordstrand 12 uker – Episode 3: Bær er lekkert

Berit Nordstrand er en kjent lege som har mye kunnskap om både kosthold og livsstil. Hun har gitt ut boken 12 uker – til et sunnere liv og en smalere hofte. Ut ifra denne boken har Klaus Sonstad besøkt Berit hjemme på kjøkkenet hennes, og laget en podkast som tar for seg hvert kapittel i boka. Denne anbefales på det sterkeste om du ønsker tips og motivasjon til å endre kostholdsvanene dine. Med denne artikkelen kommer vi med noen kommentarer og en oppsummering av episode 3: bær er lekkert.

Boken og podkasten tar opp hverdagskost som inneholder næringsstoffer som øker forbrenningen, og du får nyttige tips og oppskrifter etter hvert tema. Tredje tema er «bær er lekkert».

Episode 3: Bær er lekkert

Har man fulgt rådene til Berit så langt, har man nå sluttet å fore bukfettcellene i kroppen. Dette fører til at de ikke kan lagre fett eller produsere betennelser. Nå er det viktig å fortsette med de gode vanene, slik at du og kroppen din blir gode venner med de nye vanene.

«Det blir ikke noen bil om vi bare har motoren».

Det samme gjelder mat, vi må ha alle delene for at kroppen skal fungere godt. Delene er fett, proteiner og karbohydrater. Sagt på en annen måte; kyllingfilet er sunt i seg selv, men det gir bedre effekt i kroppen din sammen med grønnsaker. I denne episoden skal vi se på grønnsaker og plantestoffer. Plantestoffene i grønnsaker kan slukke gnister i kroppen vår. Disse ønsker vi å slukke for å unngå å bli syke. Oksidativt stress er navnet på dette. Det kommer av ladede oksygenatomer i kroppen vår, som vi trenger antioksidanter for å slukke. Disse får vi fra frukt, bær, nøtter og frø.

Antioksidanter slukker gnister, men vi har mange forskjellige gnister i kroppen. Derfor ønsker vi et fargerikt kosthold. Grønnsaker i forskjellige farger inneholder forskjellige antioksidanter, som igjen slukker forskjellige gnister.

Oppskårede grønnsaker og frukter er en flott måte for å få i seg mer frukt og grønt. Nå ønsker de fleste av oss dip ved siden av, men tenker kanskje at dette ikke er sunt? Her tar de fleste feil. Dip ved siden av grønnsaker er lov. Grunnen er at fettet i dippen øker opptaket av plantestoffer, som gir et positivt utslag i kroppen vår.

Grønnkål som snacks

  • Ønsker du prøve en sunnere utgave av potetgull har Berit en god oppskrift laget av grønnkål.

grønnkål bær er lekkert

Grønnkål er full av fiber som bakteriene i tarmen vår ønsker, samt at grønne bladgrønnsaker faktisk inneholder alle fargene vi ønsker oss i kostholdet vårt. Altså vil grønne grønnsaker slukke flere gnister, som tidligere nevnt.

Legg grønnkål på en plate, strø på cayennepepper, havsalt og ha tilslutt over extra virgin olivenolje. Stek det på 175grader for å ikke ødelegge oljen. Ta den ut når den er crispy og nyt med dip og parmesan. En skje raspet parmesan inneholder like mye kalsium som et glass melk.

OBS. Kristine jobber ikke ved Rygg og Rehab Asker lenger. Ønsker du time hos ernæringsfysiolog, ta kontakt med oss så skal vi sette deg i kontakt med en i nettverket vårt.