Nyttårsforsett om kosthold: gode råd fra ernæringsfysiologen
Hvor mange av oss har ikke satt seg et nyttårsforsett om å spise sunnere og trene mer? Men hvor lenge holder disse målene? Har du lyst til at nyttårsforsettet ditt skal bli en vane som holder seg? Og sette deg et nyttårsforsett om kosthold for aller siste gang?
Hvordan lage en plan?
Start allerede i dag. Sett deg ned og finn ut hva målet ditt faktisk er. Skal du gå ned eller opp noen kilo, eller vil du bare føle deg mer opplagt med mer energi? Hva er viktig for deg? Og hva må du ta hensyn til?
Skriv det gjerne ned, slik at det blir tydelig hva du skal jobbe mot. Mindre delmål gjør det enklere å holde motivasjonen oppe. Lag en liste over matvarer du liker som skal prioriteres når du handler. Endringer handler om å ha realistiske mål og en enkel plan for å nå dem. Uten en plan øker risikoen for å feile. Det å skape en plan er ikke alltid like enkelt, og det er nettopp dette man får hjelp med hos en ernæringsfysiolog.
Nyttårsforsett om kosthold
Hva slags mat liker du? Det kan være lurt å bruke litt tid når du skal endre kosthold til å bli en sunnere utgave. Prøv med ulike matvarer og retter, og finn ut hva som passer akkurat deg. Klarer du å lage en oversikt over matvarer du synes er gode, og som også er sunne, så har du et godt utgangspunkt å starte fra.
På denne siden har du psykologenes råd for å holde nyttårsforsettene dine.
Tenk magre produkter, når det gjelder både kjøtt og meieriprodukter. Spis frukt og grønnsaker, 5 om dagen. Hvor kan du få inn dette i ditt kosthold? Legg inn fisk til middag to til tre dager i uken. Prøv forskjellige typer og bruk den du liker best. Planlegg middagene for hele uka, så har du oversikt når du drar i butikken, og slipper handle uten en plan og fyse på andre godsaker. I lengden sparer du også mye penger på å ukeshandle.
Hva skal man passe på i julen?
Når julen kommer har du nå en oversikt og en plan for hvordan hverdagen din skal se ut. Julen er tiden for utskeielser og mange tenker at man må passe seg for hva man spiser. Mye av julematen er fet mat, men denne kan vi kose oss med de dagene vi får det og spise med måte. Velg hvilke dager det er viktig for deg med litt ekstra kos, og kos deg med god samvittighet denne dagen. Tenk aldri at du har mistet grepet på kostholdet etter en slik dag. Nyt det heller, også er du tilbake i de gode rutinene morgenen etter.
Mat som vi kan spise mye av i julen er all fisken; sild, røkelaks, rakefisk, gravlaks, torsk og kveite. Samt surkål, rødkål, nøtter og kokte grønnsaker. I tillegg bruker mange av oss egg til julelunsj og vi spiser massevis med klementiner. Alt dette er matvarer som kroppen vår liker.
Så lag deg en plan og test i tiden frem til jul. Bruk juledagene på kos, og fyll tallerkenen med mye av de sunne matvarene. Når vi kommer til januar har du planen klar, du vet hva som skal til og du har kost deg med god samvittighet i julen. Nå skal planen inn i rutiner og har du lagd en god nok plan, vil den bli en vane over tid.
Til slutt et lite tips til: Jo mer du er i aktivitet i løpet av julen, jo mer kan du tillate deg kosen. Ta med familien på en tur ut i skogen, dra frem akebrett til barna og finn en lek som får hele familien i aktivitet. Prøv å ha en aktivitet på skjemaet hver dag.
God adventstid!
OBS. Kristine jobber ikke ved Rygg og Rehab Asker lenger. Ønsker du time hos ernæringsfysiolog, ta kontakt med oss så skal vi sette deg i kontakt med en i nettverket vårt.