Naprapatbloggen

Tag Archive: berit nordstrand

 1. Berit Nordstrand 12 uker – Episode 1: søtere dager uten sukker 

  1 Comment

  Berit Nordstrand er en kjent lege som har mye kunnskap om kosthold og livsstil. Hun har gitt ut boken 12 uker – til et sunnere liv og en smalere hofte. Ut ifra denne boken har Klaus Sonstad besøkt Berit hjemme på kjøkkenet hennes, og laget en podkast som tar for seg hvert kapittel i boka. Denne anbefales på det sterkeste om du ønsker tips og motivasjon til å endre kostholdsvanene dine. Med denne artikkelen kommer vi med noen kommentarer og en oppsummering av episode 1: søtere dager uten sukker.

  Boken og podkasten tar opp hverdagskost som inneholder næringsstoffer som øker forbrenningen, og du får nyttige tips og oppskrifter etter hvert tema. Første tema er ”søtere dager uten sukker”.

  Episode 1: søtere dager uten sukker 

  Første podkast handler om hva vi kan erstatte sukkeret med. For å klare dette må du først rydde unna søtsaker og sukker på kjøkkenet, og bestemme deg for én dag i uken hvor du har lov til å finne det frem. En såkalt skrot-mat-dag hvor det er lov å unne seg noe fra tidligere vaner. Tanken er at denne skal forekomme sjeldnere i takt med at du forbedrer vanene dine.

  Når vi spiser mat med høyt sukkerinnhold skyter blodsukkeret til værs og kroppen skiller ut insulin. Dette for å senke blodsukkeret så fort som mulig. Blodsukkeret får dermed en bratt oppadgående kurve som raser like fort ned igjen. Det neste som skjer er at kroppen går tom for energi og skrur på søtsuget for at du skal fylle på med energi igjen. Dermed har du havnet i en ond sirkel som det kan være vanskelig å komme seg ut av.

  søtere dager uten sukker

  Kunstig søtning

  Når det gjelder kunstig søtning er det fordelaktig å kutte ned på disse. Det er ingen langtidsstudier på kunstig søtning, men det er forskning som viser at det påvirker tarmfloraen. Det som skjer er at tarmslimhinnen blir påvirket til å ta opp mer sukker fra maten man spiser, noe som kan føre til at du legger på deg av kunstig søtning også.

  Alternativer til sukker

  Gode alternativer til sukker er honning, sirup og kokosblomstsukker. Det som er avgjørende for at disse er sunnere, er at de inneholder vitaminer og mineraler som gir en positiv effekt i kroppen. Men pass på mengden, for det er det som er det avgjørende til slutt.

  For å komme seg ut av søtsuget har Berit laget oppskrifter på kosemat som ikke inneholder sukker, men som er søtt og godt. Et eksempel er bringebærsorbet som er laget på bringebær, banan, avokado, egg og lønnesirup, som alle er næringsrike matvarer. Andre forslag er fruktsalat med gresk yoghurt eller sjokolademousse etter Berits oppskrift.

  OBS. Kristine jobber ikke ved Rygg og Rehab Asker lenger. Ønsker du time hos ernæringsfysiolog, ta kontakt med oss så skal vi sette deg i kontakt med en i nettverket vårt.