Naprapatbloggen

Tag Archive: ernæringsfysiolog

  1. Berit Nordstrand 12 uker – Episode 1: søtere dager uten sukker 

    1 Comment

    Berit Nordstrand er en kjent lege som har mye kunnskap om kosthold og livsstil. Hun har gitt ut boken 12 uker – til et sunnere liv og en smalere hofte. Ut ifra denne boken har Klaus Sonstad besøkt Berit hjemme på kjøkkenet hennes, og laget en podkast som tar for seg hvert kapittel i boka. Denne anbefales på det sterkeste om du ønsker tips og motivasjon til å endre kostholdsvanene dine. Med denne artikkelen kommer vi med noen kommentarer og en oppsummering av episode 1: søtere dager uten sukker.

    Boken og podkasten tar opp hverdagskost som inneholder næringsstoffer som øker forbrenningen, og du får nyttige tips og oppskrifter etter hvert tema. Første tema er ”søtere dager uten sukker”.

    Episode 1: søtere dager uten sukker 

    Første podkast handler om hva vi kan erstatte sukkeret med. For å klare dette må du først rydde unna søtsaker og sukker på kjøkkenet, og bestemme deg for én dag i uken hvor du har lov til å finne det frem. En såkalt skrot-mat-dag hvor det er lov å unne seg noe fra tidligere vaner. Tanken er at denne skal forekomme sjeldnere i takt med at du forbedrer vanene dine.

    Når vi spiser mat med høyt sukkerinnhold skyter blodsukkeret til værs og kroppen skiller ut insulin. Dette for å senke blodsukkeret så fort som mulig. Blodsukkeret får dermed en bratt oppadgående kurve som raser like fort ned igjen. Det neste som skjer er at kroppen går tom for energi og skrur på søtsuget for at du skal fylle på med energi igjen. Dermed har du havnet i en ond sirkel som det kan være vanskelig å komme seg ut av.

    søtere dager uten sukker

    Kunstig søtning

    Når det gjelder kunstig søtning er det fordelaktig å kutte ned på disse. Det er ingen langtidsstudier på kunstig søtning, men det er forskning som viser at det påvirker tarmfloraen. Det som skjer er at tarmslimhinnen blir påvirket til å ta opp mer sukker fra maten man spiser, noe som kan føre til at du legger på deg av kunstig søtning også.

    Alternativer til sukker

    Gode alternativer til sukker er honning, sirup og kokosblomstsukker. Det som er avgjørende for at disse er sunnere, er at de inneholder vitaminer og mineraler som gir en positiv effekt i kroppen. Men pass på mengden, for det er det som er det avgjørende til slutt.

    For å komme seg ut av søtsuget har Berit laget oppskrifter på kosemat som ikke inneholder sukker, men som er søtt og godt. Et eksempel er bringebærsorbet som er laget på bringebær, banan, avokado, egg og lønnesirup, som alle er næringsrike matvarer. Andre forslag er fruktsalat med gresk yoghurt eller sjokolademousse etter Berits oppskrift.

    OBS. Kristine jobber ikke ved Rygg og Rehab Asker lenger. Ønsker du time hos ernæringsfysiolog, ta kontakt med oss så skal vi sette deg i kontakt med en i nettverket vårt.

  2. Ernæringsfysiolog i Asker

    7 Comments

    Har du en livsstilssykdom, et vektproblem eller andre utfordringer med tanke på kosthold? Da kan Ernæringsfysiolog Kristine Klægstad Moen hjelpe deg å finne en god metode for å forbedre din helse. Rygg og Rehab tilbyr nå ernæringsfysiolog i Asker.

    Hva er ernæringsfysiologi og hvordan kan en ernæringsfysiolog hjelpe deg?

    Ernæringsfysiologi handler om å se sammenhengen mellom god helse og riktig kosthold. Som ernæringsfysiolog har man kunnskap om hvordan maten vi spiser påvirker kroppen, hvordan den tas opp, og hvordan den absorberes. Utdanningen tar for seg hvordan maten påvirker kroppen direkte, og hvordan maten kan tilrettelegges mot ulike sykdommer, og da spesielt livsstilssykdommer. Dette gir ernæringsfysiologer et bredt spekter å jobbe med.

    Ernæringsfysiolog i Asker

    Typiske problemstillinger du kan få hjelp med hos ernæringsfysiolog i Asker

    Hvordan de ulike næringsstoffene, vitaminene og mineralene virker i kroppen vår er avgjørende for hva man bør spise. Her kan jeg hjelpe deg med å sette sammen et kosthold som fungerer best mulig for deg og din livsstil. Problemstillinger jeg ofte jobber med er blant annet:

    • Kroppsvekt (både overvekt og undervekt)
    • Allergier mot gluten og laktose
    • Livsstilssykdommer som diabetes type 2
    • Graviditet og amming
    • Irritabel tarm (IBS)
    • Idrettsernæring (hva du kan spise før og etter trening)

    Din problemstilling og hva du ønsker å oppnå vil alltid stå i fokus når jeg veileder, slik at fremgangsmåten skal gi de resultatene du ønsker.

    Utdanningen til Ernæringsfysiolog i Asker, Kristine Klægstad Moen

    Jeg har min utdanning fra Høyskolen Kristiania, der jeg har tatt en bachelor i ernæring. Med en bakgrunn fra idretten og en bachelor i idrett fra tidligere, var det naturlig for meg å bygge videre på en utdanning innen helse. Kosthold er interessant fordi det påvirker hele kroppen vår, og hvordan vi fungerer i hverdagen. I jobben som ernæringsfysiolog ønsker jeg å formidle dette videre og hjelpe andre til en bedre helse. Det er alltid spennende å møte nye mennesker og få lov til å bidra til at deres hverdag blir bedre.

    Hva skjer på første besøket hos en ernæringsfysiolog?

    Når du kommer til meg starter vi med ”første besøk for kostveiledning” hvor jeg setter av 60 minutter. Her ser vi på problemområdet og legger en fremdriftsplan for videre møter, og viktigst av alt: hva du skal gjøre på egenhånd. På denne siden kan du lese mer om hva som skjer på et møte hos ernæringsfysiologen i Asker.

    Har du en livsstilssykdom, et vektproblem eller andre problemer som kan rettes mot kosthold, ta kontakt med meg for en førstegangs kostveiledning hos Rygg og Rehab Asker. Vi finner sammen ut hva som er problemet og hvordan vi skal gå frem for å bedre situasjonen.

    OBS. Kristine jobber ikke ved Rygg og Rehab Asker lenger. Ønsker du time hos ernæringsfysiolog, ta kontakt med oss så skal vi sette deg i kontakt med en i nettverket vårt.