Naprapatbloggen

Tag Archive: idrettsskader

  1. Hvordan unngå skader i bedriftsidretten?

    1 Comment

    Bedriftsidretten har over 320 000 medlemmer. Noen av disse opplever følgende problemstilling: bedrift + middelaldrende menn + idrett = skader. Denne artikkelen gir noen pointers på hva man kan gjøre for å unngå idrettsskader.

    Typiske idrettsskader innen bedriftsidretten

    • Overtråkk
    • Lårhøne
    • Løperkne (Runners Knee)
    • Hopperkne (Jumpers Knee)
    • Senebetennelse i skulderen eller akillessenen
    • Forstuing av fingre, håndledd eller ankler
    • Muskelstrekk i lysken eller hamstrings
    Bedriftsidretten fotball pondus

    Illustrasjon: Frode Øverli

    Jeg har fått en akutt skade. Hva gjør jeg?

    Akutte skader, enten de rammer muskler, leddbånd, sener eller ben, kjennetegnes av blødning umiddelbart etter skaden. Målet med behandlingen av akutte skader er derfor å begrense blødninger så mye som mulig, forebygge store hevelser, samt å lindre smerte. På den måten skaper man bedre forutsetninger for videre behandling, tilhelning av skaden, og kortere vei tilbake til aktiviteten. Les mer om hva man gjør med en akutt skade, og huskeregelen POLICE lengre ned i artikkelen.

    Hva er egentlig en idrettsskade?

    Alle som har drevet med idrett vet hvor fort gjort det er å bli skadet, enten i forbindelse med trening eller konkurranse. Det er da viktig å kjenne til hva slags skade man har med å gjøre, hvordan skaden skal behandles når den oppstår, og i tiden etter skadens debut. Det er også viktig å kunne forebygge alle typer av idrettsskader, ettersom det er enklere å forebygge enn å reparere. Men hva gjør man når uhellet er ute?

    Den vanligste årsaken til en idrettsskade, uansett idrett og nivå, er en dårlig rehabilitert tidligere skade.

    De fleste idrettsskader rammer muskler, sener og leddbånd. Dette kalles bløtdelsskader, og kan deles inn i akutte skader og belastningsskader.

    En akutt skade er som oftest en bløtdelsskade som oppstår når én eller flere strukturer i kroppen utsettes for en plutselig belastning, som er større enn det kroppen kan håndtere. Årsaker til akutte skader kan være at man er dårlig trent, mangelfull oppvarming eller en gammel skade som ikke har grodd skikkelig.

    En belastningsskade oppstår på grunn av at vevet blir utsatt for gjentatte små belastninger, som hver for seg er godt innenfor vevets tåleevne. Det kan være at man feilbelaster, eller at man har en feilaktig teknikk.

    Virker skaden alvorlig eller smerten ikke gir seg i løpet av et par dager: ikke nøl med å ta kontakt med fagpersonell som oss. Husk at all aktivitet er bra for deg, trening skal være moro, og det er jo som regel den største motivasjonsfaktoren med bedriftsidretten. Også er det lettere å holde på hele sesongen om kroppen spiller på lag, og det er her vi kommer inn.

    Bedriftsidretten overtråkk forstuelse ankel

    Ved akutt skade, bruk huskeregelen: POLICE

    • Protection: Beskyttelse for å unngå ytterligere skade.
    • Optimal Loading: Optimal belastning, selv en skadet muskel skal belastes. Dette er med å tilrettelegge for rehabilitering.
    • Ice: Is/kulde gir midlertidig smertelindring.
    • Compression: Kompresjonsbandasje for å minske hevlesen i området. Kanskje det viktigste punktet, og kan utgjøre forskjellen på 2 dager, eller 2 uker ute av drift.
    • Elevation: Hevet stilling/elevasjon av det aktuelle området.

    Om du helst vil slippe å bruke denne huskeregelen, er forebygging som regel et bedre alternativ. Her er noen smarte tips og triks.

    4 forebyggende råd for å unngå skader

    1. Start i det små. Er det lenge siden sist du gjorde en innsats på banen, så er det kanskje ikke så dumt å begynne litt rolig. Gi kroppen tid til å finne tilbake til gamle takter, og gjør et comeback i små steg. Det er ikke så enkelt å «ta det rolig» når man skal spille fotball med laget igjen, men kanskje legge litt mer tid på oppvarming, og ikke spille for lenge de første øktene.
    2. Tenk variasjon. Uansett om det er løpingen, fotballen, brytingen eller dartkasting du skal tilbake til, så husk at det er andre ting du kan trene for å bli bedre. Styrke, smidighet, kondisjon og teknikk. Alt kan trenes på ulike måter, og det kan være med på å øke dine prestasjoner. Se tips på øvelser lengre ned i artikkelen.
    3. Kjør alltid en god oppvarming. Passende oppvarming før trening og konkurranse er en forutsetning for både maksimal ytelse, og for å redusere risikoen for skade. Gjennom oppvarming økes kroppstemperaturen og sirkulasjonssystemet, i tillegg til at muskler og ledd forberedes på den belastningen som kommer.
    4. Kjenn ditt nivå, lytt til kroppen din og reager deretter.

    3 øvelser du kan legge inn i neste økt med bedriftsidretten

  2. 3 huskeregler for nyttårsforsettet

    Leave a Comment

    2017 er sparket i gang, og mange har nok hatt nyttårsforsetter i tankene de siste dagene. Hva er det som står på lista i år? Skal du ikke klatre opp Mount Everest, eller melde deg på introduksjonskurs i basehopping i år heller? Og hvorfor har vi et bilde av Ernie Els som løfter en pokal i dette blogginnlegget?

    Det som er gøy i livet er som regel enten ulovlig, umoralsk eller så blir man feit av det. Klassikerne er jo da å sette seg målsetninger som å passe vekta, trene mer, kutte røyk og snus og drikke mindre alkohol. Men så er det litt som Edward Schultheiss sier i TalkMore reklamen, som sympatisk ringer inn til kundeservice for å spørre om mobilregninga til døtrene på flere tusen:

    Hvor tar vi det herfra?

    3 huskeregler for nyttårsforsettet

    Man kan jo skrive opp og i mente om hvordan man når sine mål, men noe som er helt grunnleggende er at man setter seg en målsetning som er realistisk og gjennomførbar. Her er 3 fine huskeregler hentet fra våre gode kolleger @naprapatlandslagetnorge på instagram:

    1. Ikke vær FOR streng med deg selv.
    2. Si nyttårsforsettet ditt til en venn, da blir det vanskeligere å bryte.
    3. Det tar minst 3 uker å endre vaner og rutiner.

    Det var det viktigste vi ønsket å formidle med denne artikkelen. «Viktigst først» har jeg lært på en workshop om blogging, men vi ønsker også å informere om det som skjer med Rygg og Rehab i det kommende året, om du har lyst til å lese videre.

    Nye lokaler i Heggedal og Røyken

    Litt av våre egne målsetninger for det nye året, er at vi skal skape et bedre arbeidsmiljø ved klinikkene våre. Det gjør vi gjennom å øke bemanningen og doble lokalene ved klinikkene våre i Heggedal og i Røyken. Rygg og Rehab Heggedal fikk helt nye lokaler for tre måneder siden, og Rygg og Rehab Røyken vil flyttes til Røykenbadet i mars 2017 (kommer tilbake med mer info når det nærmer seg). Begge klinikkene får da to behandlingsrom, og det blir hakket med kollegialt å jobbe i et slikt miljø. Det betyr også at vi får bedre tilgjengelighet, og mulighet til å tilby akuttime på kortere varsel enn tidligere.

    Flere ansatte

    Flere behandlingsbenker krever flere ansatte. Naprapat Eline Sagen er tilbake fra mammapermisjon og jobber for øyeblikket ved Rygg og Rehab Heggedal, og skal etter hvert begynne å jobbe ved Rygg og Rehab Røyken igjen denne våren. Naprapat Anett Eriksen har vært sykemeldt de siste månedene på grunn av en korsbåndsoperasjon, men er nå back in business ved Rygg og Rehab Fornebu og Asker. Fysioterapeut Martine Kløvjan skal få ny daglig leder i familien, og har termin i april.

    Naprapat Jørn Hogseth er siste tilskuddet i Rygg og Rehab familien, og begynte å jobbe ved Rygg og Rehab Drammen i fjor høst. Han skal også jobbe i Røyken når vi flytter klinikken til Røykenbadet.

    Naprapat Jørn Hogseth

    Vi ønsker Naprapat Jørn Hogseth velkommen til Rygg og Rehab.

    Nye idrettsutøvere

    Utover det å jobbe med rygg, nakke og skuldre som er det de fleste som kommer til oss søker for, så har vi bred kompetanse på idrettsskader. Dette har ført til at vi har fått noen nye idrettsutøvere som velger å bruke oss i 2017 som sine samarbeidspartnere i satsningen.

    Jostein Olafsen som er på landslaget i rulleski, satser frem mot verdenscupen og VM den kommende sesongen. Espen Kofstad er på landslaget i golf, og skal til pers allerede neste uke da han spiller i BMW SA Open (South African Open), som er den første turneringen i European Tour 2017. Underskrevne skal følge nøye med på Viasat Golf, og forhåpentligvis vil kroppen fungere smertefritt. Bildet i toppen av artikkelen er fra sørafrikanske Ernie Els som har vunnet turneringen tidligere, og andre kjente golfprofiler som Rory McIlroy og Andy Sullivan er også med i turneringen. Det blir uansett spennende å følge begge utøverne dette året, og kanskje se et glimt av de på TV.

    Andre ting vi synes er nevneverdig

    • Vi har nettopp lastet opp 58 øvelser for bevegelighet og styrke til vår egne YouTube-kanal. Dette er enkle øvelser som er tilpasset hver enkelt diagnose og kroppsdel, from yours truly.
    • Vi jobber med en ny hjemmeside hvor øvelsene fra YouTube blir presentert i en øvelsebank som er enkel for pasienter å navigere i.
    • «God start på uka med Rygg og Rehab» er et prosjekt vi har på våre facebooksider. Søk opp for eksempel Rygg og Rehab Sætre og få nyttige tips hver mandag morgen.
    • Instagramkontoen vår er «up and running» etter noen måneder med nedetid etter den ble hacket i fjor. Følg oss gjerne igjen på @ryggogrehab eller #ryggogrehab.
    • Vi skal publisere en artikkel på bloggen hver torsdag i 2017. Det er hvertfall planen, så gjenstår det å se om vi får tid til å skrive litt mellom alle behandlinger. Vi skal gjøre så godt vi kan.

    Med ønske om et godt nytt år!

  3. Enkle tips for skadefri løping

    1 Comment

    Våren er rett rundt hjørnet, og for mange begynner nå løpesesongen. Det er da klassisk at man går på en smell, ettersom man fortsetter i samme tempo som i fjor. Hodet husker det, kroppen husker det ikke. I denne artikkelen skriver jeg litt om enkle råd for å unngå å dra på seg de typiske overbelastningsskadene som beinhinnebetenennelse, smerter i hæl og akilles, krampe i leggen og løperkne. Målet er skadefri løping.

    La kroppen vende seg til belastningen

    Det mange gjør feil er at de begynner i for høyt tempo. Eller når jeg skriver tempo, så mener jeg egentlig om treningen i seg, hva gjelder intensitet, makspuls, intervaller, lengde og tid. Det blir ofte too much, too soon, too fast som er årsaken til at kroppen svarer med symptomer. Det er ingen one size fits all rådgivning for dette punktet, da alle er forskjellig bygd opp og har ulik treningsbakgrunn. Husk at kroppen trenger lengre tid til restitusjon når man begynner med en aktivitet man ikke er vandt med.

    På denne siden finner du et 10-ukers program for nybegynnere.

    Det er fordelaktig å holde et rolig tempo, og ikke ta altfor lange turer de 5 første øktene for sesongen. Hold heller igjen til å begynne med, og la de mer intensive øktene med for eksempel bakkeløp eller intervaller komme en måned inn i din egen løpesesong. Da lar du kroppen vende seg til løpingen igjen, og man sparer seg for eventuelle skader.

    Kontinuitet året gjennom bidrar til skadefri løping

    Løping er en fantastisk treningsform som er mulig å bedrive året om. Det er tidseffektivt, man får nullstilt hodet når man er utendørs, og det krever lite utstyr. Litt utstyr trenger man dog om man skal løpe gjennom vinteren. Selv har jeg tidligere løpt med brodder fra YakTrax som jeg har vært veldig fornøyd med, da de fungerer utmerket på snø og is. Når det kommer til litt barere områder som grusveier og asfalt så slites de raskere ut, så i denne vintersesongen har jeg løpt med Sarva piggsko fra Oslo Sportslager. Utstyret kan altså også være med å legge til rette for skadefri løping.

    Det var en pasient av meg som anbefalte disse, og de har svart til forventningene. Disse er også fine å bruke om høsten og våren når det er litt sleipt i terrenget. Holder man løpingen i gang året om så er kroppen mer vandt med belastningen, og man unngår skader som lettere kommer om treningen blir mer sporadisk.

    skadefri løping

    Innendørs eller utendørs?

    Det er en del forskjell på løping innendørs og utendørs. Når man løper på mølle løper man på et bånd som trekker deg bakover, og musklene på baksiden av låret blir ikke brukt i samme grad som ved utendørsløping. Det er derfor vanlig med litt kjenninger i hamstringsmuskulaturen i begynnelsen av utendørssesongen, om du har løpt på mølle gjennom vinteren.

    Vi anbefaler stort sett utendørsløping, og spesielt i variert terreng da man får mye større utbytte av treningen ettersom kroppens nervesystem blir trigget i større grad. Dette på grunn av alle sanseinntrykk naturen byr på, samt utfordringer for balansesystemet og så blir føttene sterkere når hvert steg er forskjellig.

    På denne siden kan du lese om 5 vanlige løpeskader.

    Blir du lett andpusten?

    Kondisjon er ferskvare, og kan enkelt trenes opp igjen når man ikke har trent på en stund. Heldigvis faller dette som regel på plass i løpet av den første måneden. Løping er aerob trening, og pusten spiller en viktig rolle for å få utbytte av treningen. Det er viktig å finne en rytme i kroppen som matcher pusting, puls og intensitet som man kan holde jevnt gjennom øktene.

    Dette er utfordrende for blant annet astmatikere, og et tips er å varme opp lungene ved å ta 5 «magadrag» hvor man puster dypt inn på 5 sekunder, og ut igjen på 5 sekunder. La dette være en oppvarming for lungene før du tar de første stegene, og du er mer forberedt på å finne din naturlige rytme. En pulsklokke kan være et nyttig verktøy i denne sammenhengen.

    I denne artikkelen fra Runners World kan du lese litt flere tips for å unngå skader.

    Om du har smerter i forbindelse med løping kan det være lurt å spørre en av terapeutene i Rygg og Rehab før man fortsetter. Det å trene uten smerter gjør at man når sine målsetninger raskere, og det blir mer kvalitet over treningen når man er smertefri i prosessen.

    På denne siden kan du lese mer om løpeskader, og få noen gode råd om skadefri løping.

  4. Veien til OL i Rio 2016

    Leave a Comment

    De tre siste årene har vi hatt et tett samarbeid med Janne Kongshavn. Hun er på det norske landslaget i sandvolleyball, og spiller for tiden med makkeren Vilde Solvoll. Det er veldig spennende å følge opp idrettsutøvere som virkelig brenner for det de driver med, og som har klare målsetninger med satsningen.

    Ved siden av å få manuell behandling av idrettsskader ved Rygg og Rehab Fornebu, har hun i vinter hatt tett oppfølging med egen trener på Olympiatoppen. Målsetningen i år er deltakelse i OL i Rio de Janeiro, og hun er der allerede nå på en fem ukers treningsleir før sesongen smashes i gang.

    Janne Kongshavn Beachvolleyballl Skader

    Her få Janne behandling av Naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab Fornebu.

    Her er hennes kommentarer fra de siste ukene:

    Jeg er for tiden i Rio de Janeiro hvor sesongen allerede er i gang. Vi forbereder oss denne uken til Grand Slam Rio de Janeiro som starter på tirsdag. Det er mye trening, to økter til dagen. Kroppen presses til det maksimale i denne heten, og det er viktig å være godt gjennomtrent.

    Gjennom hele vinteren har jeg gått jevnlig til Haakon for behandling. Vi har hatt fokus på å forebygge skader og stoppe eventuelle smårusk så tidlig som mulig. Jeg la om styrketreningen min i desember. Det ble lagt inn mye hopp. Beinhinnene mine likte det dårlig. Rask og effektiv behandling gjorde at det ikke utviklet seg til betennelse og plagene gikk fort over.

    Min skulder og hofte har plaget meg i mange år. For første gang på lenge trener jeg maks og har ikke vondt. Bank i bordet, la det vare! Jeg er overbevist om at det skyldes den jevnlige behandlingen jeg har hos naprapatene i Rygg og Rehab.

    Vi ser frem til å følge Janne gjennom kommende sesong. Regner med at det er noen ømme muskler og ta tak i når hun vender nesa nordover igjen, etter endt treningsleir i Brasil.

    Beachvolleyball National Team Norway

    Team Norway, Janne Kongshavn og Vilde Solvoll

    Les mer om satsningen til Janne i hennes egne blogg.

    Les om hvordan samarbeidet vårt startet.

  5. Gull i lag NM, juniorsatsning innen bordtennis

    Leave a Comment

    En av våre pasienter, Hilding Totland Persson har de siste årene hatt en offensiv satsning frem mot å bli proff i bordtennis. Det er veldig moro å følge han hele veien, og forrige helg ga det virkelig utslag da han og lagkameratene på Lørenskog B72 tok gull i lag NM i Bodø.

    NM Bordtennis 2016

    Hilding startet med bordtennis i Drammen, gikk deretter videre til Fornebu bordtennisklubb og er nå med i satsningsgruppen til Lørenskog B27, Norges største bordtennisklubb. Til tross for utfordringer med dysleksi, kom han i fjor inn på Norges Toppidrettsgymnas, NTG. Dette er en døråpner for videre satsning, og vi synes det er spennende å se hans utvikling.

    Hilding Totald Persson

    Her er hans kommentar om samarbeidet vårt den siste tiden:

    Rygg og Rehab ble med i mitt støtteapparat for noen måneder siden og jeg føler at samarbeidet har vært veldig nyttig så langt. Jeg spiller bordtennis på toppnivå og trener 23-28 timer i uken, hvilket betyr stor belastning på kroppen. Naprapat Haakon Rønning Kvam hjelper meg slik at kroppen alltid er klar for harde treninger og tøffe konkurranser. I helgen var det bordtennis NM i Bodø og jeg tok gull i lagkonkurransen som er mitt første, noe jeg er utrolig stolt over etter så mange timer som er lagt ned.

    Under forberedelsene til NM hadde jeg vondt i skuldre, hofte og legger. Haakon hjelper meg å holde skadene på avstand, og jeg kan spille akkurat som jeg vil uten smerter eller kjenninger. Hver eneste gang jeg trenger tips eller hjelp fra han er det aldri noe problem. Jeg er stolt over å ha Rygg og Rehab i mitt støtteapparat, og ser frem til å ha de på brystet når jeg reiser rundt i verden og spiller turneringer. Jeg kan forsette min satsning og holde fokus på ballen istedet for skadene.

    Vi ser frem til å følge Hilding fremover mot nye titler.