Naprapatbloggen

Tag Archive: mobilnakke

 1. Hva er mobilnakke?

  1 Comment

  Den siste tiden har det vært en del avisartikler og diskusjon i sosiale medier om det nye fenomenet «mobilnakke». Selv ble jeg spurt av en journalist fra Egmont Publishing om jeg, som naprapat og fagperson på området kunne komme med mine kommentarer. Jeg stilte opp og tok med meg en pasient med slike plager til intervjuet for å vise hva man gjør med denne type problematikk.

  Dette ble en flott artikkel som kan leses både på klikk.no og tv2.no. Artikkelen har også en video med tre enkle øvelser for nakken, både for bevegelighet i ledd, muskler og for en bedre holdning.

   

  holdning mobilnakke naprapat

   

  Når det kommer til selve ordet mobilnakke er ikke dette noe som hører hjemme i journalen til pasientene. Man sier ikke «pasienten lider av mobilnakke», det er ingen diagnose, og det henger heller sammen med holdningsproblematikk i brystrygg og nakke samt inaktivitet fremfor at det er selve mobiltelefonen som er årsaken. Dette er viktig å påpeke, og bruken av ordet mobilnakke er kun en generell beskrivelse av plagene til pasienten.

  Det samme kan man si om lateral epicondylitt i albuen, hvilket er en senelidelse på utsiden av albuen, som også er kjent som tennisalbue eller musearm. Selve ordet musearm er heller ikke noe man bruker i journalen da det er et skandinavisk begrep, mens «tennis elbow» blir brukt over hele verden. Likevel ser man flere kontorister som har denne problematikk fremfor tennisspillere.

  Det som er synd med mobilnakke er at vi ser en økende tendens blant yngre pasienter som har denne type problematikk med stiv nakke og hodepine. Hadde man vært mer aktiv i hverdagen og redusert bruken av mobiltelefon og nettbrett ville nok dette vært unngått. Det er dog ikke så lett da 94% av unge i alderen 9-16 år har tilgang til en mobiltelefon, og 84% av disse er smarttelefoner med tilgang til internett og sosiale medier. Når vi får disse pasientene på klinikken er det som regel helt ufarlig, og et enkelt problem å løse med noen få behandlinger og øvelser, samt at de lærer seg å bruke mobilen mindre og mer riktig (se bildet lengre ned i innlegget). Det er godt å se at det i skolen gjøres forsøk på å regulere bruken av mobiltelefon i skoletiden for å få mer fokus på læring.

  I artikkelen jeg var med å skrive for Egmont Publishing er det en video med fine øvelser for nakken. I bildet under ser du også en enkel måte å bruke mobilen uten å få vondt i nakken da holdningen blir mye bedre. Pass dog på at den underste armen er avslappet og kun støtter opp armen man holder telefonen i.

   

  mobilnakke naprapat nakkeplager

   

  Happy surfing :)