Naprapatbloggen

Tag Archive: nakke

 1. Hva er krystallsyken, og er det farlig?

  Leave a Comment

  Det er mange årsaker til svimmelhet, og en tilstand vi ofte ser hos våre pasienter er krystallsyken. Svimmelhet er noe mange sliter med i hverdagen, og det er en kompleks og omfattende tilstand som stjeler mye energi.

  Krystallsyken, eller BPPV: benign paroksysmal posisjonsvertigo er en tilstand som debuterer akutt med kraftig svimmelhet som vanligvis varer fra 10-30 sekunder. Påfølgende kvalme kan vare noe lenger, men det er som oftest subjektivt. Det kan føles ut som man sitter i en karusell hvor det går rundt og rundt, eller at det gynger fra side til side som i en båt.

  «Krystallsyken er ikke farlig, men kan oppleves som svært ubehagelig.»

  Hva provoserer og utløser krystallsyken?

  Utløsende faktorer ved krystallsyken er forskjellig hos alle, men som oftest kommer svimmelheten når man beveger hodet. Dette kan være når man legger seg ned sidelengs i sengen eller når man snur seg rundt liggende, setter seg opp eller bøyer hodet bakover. Det klassiske er at det er utløses av å ligge på den siden som er provosert.

  Det foreligger ingen forskning som beviser hvorfor krystallsyken oppstår eller blir utløst, men en fellesnevner vi ser hos mange av pasientene våre er en sammenheng mellom hodepine og stivhet i nakke- og skulderpartiet etter lengre perioder med stress. Det kan også oppstå etter traume mot hodet eller nakken, som fall på ski, sykkel, bilulykke eller liknende men altså inget fasitsvar.

  Om man blir svimmel når man bøyer hodet fremover, som for eksempel å knyte skolissene, har oftest årsak i endring i blodtrykket og er helt normalt. Blir man svimmel av å reise seg raskt opp etter å ha ligget en stund er årsaken som regel ortostatisk hypotensjon / kortvarig blodtrykksfall og er også helt normalt. Sistnevnte er for øvrig den vanligste årsaken til svimmelhet hos eldre.

  I denne artikkelen kan du lese mer om svimmelhet og krystallsyken.

  Hva skjer når man har krystallsyken?

  Det finnes en teori om at det er kalkkrystaller (otolitter) i det indre øret som løsner fra sin normale plass, og beveger seg ut i buegangene som også er en del av balanseorganet. Her stimulerer de sanseinntrykk som vanligvis bare skjer når man roterer på hodet eller er i bevegelse. Dette forvirrer hjernen til å tro at kroppen roterer, mens man egentlig er i ro. Denne konflikten i sansesignaler utløser svimmelhet og desorientering.

  Enkelt forklart: du kjører bil i en venstresving, intakt side gir beskjed til hjernen om en venstresving, mens påvirket side gir beskjed om at bilen kjører rett frem, og da blir det konflikt i tolkningen av beskjeder i topplokket og svimmelhet oppstår.

  Svimmelhet ved krystallsyken kan ofte inkludere rytmiske ufrivillige øyebevegelser (nystagmus) og kvalme. Noen ganger oppkast. Man vet ikke hvorfor noen utvikler denne tilstanden, men man tror det skyldes midlertidige forandringer i balanseorganet i det indre øret. Som oftest så har man bare kystallsyken på en side.

  Balanseorganet med bueganger

  Denne illustrasjonen viser balanseorganet i det indre øret.

  Hvem får vanligvis krystallsyken?

  Tilstanden er forholdsvis vanlig hos yngre og middelaldrende, med økende forekomst jo eldre man er. Størst forskomst er det hos alderen 50-70 år og ca 2/3 er kvinner. Omlag 60% av de som utvikler krystallsyken har en spontanbedring i løpet av 1-4 uker. Det er relativt vanlig at svimmelheten kommer tilbake flere ganger, men det kan gå måneder mellom anfallene. Som oftest så kommer det tilbake på samme side.

  Hvordan behandler man krystallsyken?

  Med god kompetanse og erfaring er det relativt enkelt å diagnostisere, behandle tilstanden med spesifikke tester (dix hallpike) og manøvre (eppleys) som gjøres på klinikken. Utfordringen er å ta opp alle elementer som kan ha sammenheng i sykdomshistorien, samt å gjøre en full nevrologisk undersøkelse av nakken samt store- og lillehjernen og øyne for å utelukke annen patologi. Svimmelhet som symptom er komplekst, og det er ikke alltid det er krystallsyken til tross for at det er den vanligste tilstanden i kategorien. Har vi mistanke om annen patologi anbefaler vi legebesøk.

  Behandlingen gjøres gjennom at man posisjonerer pasientens hode i ulike posisjoner som skal flytte kalkkrystallene tilbake der de hører hjemme. Behandlingen er smertefri, men man vil under behandlingen oppleve svimmelhet da krystallene flytter på seg. Det er normalt med 1-3 behandlinger før man føler stor bedring om ikke symptomfri.

  Det finnes også øvelser man kan gjøre selv som kan hjelpe, men vi velger å ikke kommentere det videre da pasienter ofte gjør dette feil og det blir mer provoserende enn til hjelp. Det man bør gjøre er å oppsøke hjelp for å undersøke og behandle tilstanden, og det beste man kan gjøre på egenhånd er å gå tur i variert terreng da man får trent balanseorganet på en naturlig måte.

 2. Veien til Norseman Nxtri med en naprapat på laget

  Leave a Comment

  Norseman Xtreme Triathlon, NXTRI er et årlig arrangement i Norge og regnes som verdens hardeste triathlon på Ironmandistanse. Vi fulgte flere pasienter frem mot triathlonkonkkuranser i 2014, og det skal vi fortsette med i 2015. Her er et innlegg fra en av våre pasienter som skal delta på Norseman om snaue 5 måneder.

  foto: agurtxane concellon

  foto: agurtxane concellon

  Etter å ha vært så heldig å få startnr til årets Nxtri, innså jeg raskt behovet for jevnlig fysikialsk oppfølging. Jeg kom i den forbindelse i kontakt med naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab avd Drammen. Han var positiv til å være med meg fram mot sesongens største mål den 1 august 2015. Med diverse treningsskavanker fra en årrekke med ulike fysiske utskeielser, alt fra løping, langrenn, sykling, styrketrening har Haakon hatt nok å henge fingrene i de første ukene.  Løpekne, generell stiv muskulatur, smerter i korsrygg for å nevne noe. Triathlon er noe jeg ikke har gjort før og sånn sett er det et stort steg å skulle starte i Nxtri. På den annen side har jeg alltid gått for å sette meg høye mål og presse grenser. NÅ må jeg bli god på å svømme! Sykling er min sterkeste side av de tre. Løping nr 2 og som for mange andre som prøver triathlon for første gang er svømmingen min største utfordring. 
Hovedfokus fram mot mars vil derfor være svømmeteknikk og en del tid i basseng. Ved siden av dette vil det naturlig nok være en del sykling og løping,  samt noe alternativ ”motor” trening.

  naprapatbehandling triathlon nxtri

  På bildet er jeg på behandling hos naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab Drammen.

  Da svømmingen er det jeg må jobbe mest med har også behandlingen de første ukene i  hovedsak forkusert på rygg, skuldre, i hofte/lår for å løse opp og gjøre dette mer beveglig. Jeg merker allerede en forbedring.

  Etter mange år med mye og hard trening har jeg også balansert over og under skadegrensen. Etter et utall besøk hos ulike fysioterapauter, naprapater, kiropraktorer  og manuell terapaut har det gitt meg en viss bakgrunn til å vurdere de jeg går til. Jeg må si at Haakon har gjort et solid førsteinntrykk og gitt behandling av svært god kvalitet. Jeg ser fram til, og er glad for at han har valgt å støtte meg i opptreningen fram mot Nxtri.

   

  Her er en oppdatering på hvordan Norseman gikk for denne pasienten.