Naprapatbloggen

Tag Archive: diagnose

 1. 8 tips for hvordan du kan unngå søvnproblemer

  2 Comments

  God søvn, kombinert med fysisk aktivitet, riktig mat og drikke er viktige hjørnesteiner for god helse. Dessuten er det viktig for å styrke immunforsvaret. Derfor er det viktig at du reflekterer over hvordan du sover. Vi vil alle våkne uthvilte, for da føler vi oss bedre, og dagen blir bedre. Likevel sliter mange med søvnproblemer. Det kan handle om å ikke få sovne, å våkne midt på natten, eller veldig tidlig på morgenen. Men hva er nøkkelen til en god natts søvn? Med denne artikkelen får du 8 gode tips til hvordan du kan unngå søvnproblemer.

  1. Sov på bestemte tider

  Forsøk å gå til sengs og våkne til samme tid hver dag. Faste rutiner er bra, og gir god søvn. Planlegg morgenens gjøremål kvelden i forveien, som å smøre matpakke og legge frem klær slik at neste dag får en mindre kaotisk start. Forbered også en god frokost, så blir det lettere å komme seg opp.

  2. Soverommet skal invitere til søvn

  Soverommet skal være en plass for ro og hvile. Et sted der man ikke jobber. Gjør soverommet til et avslappende sted. Tenk på farge, innredning og belysning. Rolige farger, flere mindre lyskilder og visse planter gjør at du sover bedre. Med et nøytralt utgangspunkt blir det lettere å få god søvn. Er det svært rotete kan det være distraherende.

  På denne siden kan du lese 5 tips for å sovne bedre.

  3. Riktig belysning for å unngå søvnproblemer

  Den siste timen før du skal legge deg kan det være fordelaktig å senke belysningen, for å forberede kroppen på at det snart er «lights out». For mye lys kan gjøre at du ikke sovner, eller sover like dypt. Den beste søvnen får du når det er bekmørkt. For å få det mørkt på soverommet finnes det ulike mørkleggingsgardiner, som samtidig forhindrer innsyn. Eventuelt kan du bruke sovemaske som mange benytter når de er på reise.

  4. Sengens rolle

  Sengen bør føles komfortabel, passe måten du sover på, og gjerne være nøye utvalgt og testet ut. Om du våkner midt på natten er det bedre å stå opp en liten stund, for deretter å la kroppen få ro og hvile, sammenlignet med å vri seg rundt i sengen om madrassen ikke føles riktig. Tommelfingerregel for valg av riktig madrass: er du stor og tung trenger du en madrass som er fastere, er du liten og lett bør du ha en som er litt mykere. Da får kroppen nok støtte, og det blir enklere å slappe av.

  søvnproblemer nakke pute

  5. Puten er viktig

  Ligger du på rygg, på siden eller på magen? Velg pute utifra hvordan du liker å sove. Noen sverger til tempurputer som er ergonomisk tilpassede, og noen hater dem. Det er derfor viktig å prøve ut ulike puter i forskjellige størrelser, for å finne den som gir deg best støtte. Da blir det enklere å finne en god posisjon du kan hvile i.

  Nakkens posisjon er også viktig for å puste riktig når man sover. Man skal lett kunne puste dypt med magen, og det blir vanskelig om puten er altfor stor. Dette kan være en årsak til at du kan våkne med hodepine. Feil pute kan også føre til at du sover med anspente nakkemuskler, og det forstyrrer ofte nattesøvnen. I verstefall kan du våkne med kink i nakken. Mange har erfaring med akkurat dette, og tar ofte med seg sin egen pute når de er på reise.

  På denne siden kan du lese mer om nakkesmerter.

  6. Finn riktig temperatur

  Soverommet bør ikke være for varmt. Du sover bedre om det er litt svalt. Ikke vær redd for å åpne vinduet på gløtt, uansett årstid. Dyner finnes i ulike varianter, og de fleste bør ha en sommerdyne og en vinterdyne til de ulike årstidene. Det skaper også en behagelig følelse om du bytter sengetøy ukentlig, og lufter ofte.

  7. Logge ut

  Unngå å bruke mobilen, nettbrettet eller laptopen den siste timen før du skal sove. Studier viser at det blå og skarpe lyset fra skjermen gjør det vanskeligere å slappe av, hvilket gjør at det kan ta lengre tid før du sovner. Dette ser vi ofte som en årsak til søvnproblemer.

  8. Dagslys og mosjon

  Prøv å få mye dagslys i løpet av dagen, og hold kroppen i bevegelse. Unngå koffein og sukker på kvelden, og ta deg tid til å senke tankene og tempoet før du skal legge deg. Les en god bok, ta et fotbad eller en kortere kveldstur. Det øker sjansene for en god natts søvn.