Naprapatbloggen

Tag Archive: hjulbytte

 1. Dekkskift og ryggsmerter: 8 nyttige råd og 3 enkle øvelser

  Leave a Comment

  De siste ukene har det vært surt og kaldt i været. Gradestokken kryper ned mot null. Det er på tide å legge om til vinterdekk. I denne perioden av året er det mange som ringer oss for akuttime, ettersom de har prøvd seg på dette stuntet nok en gang. Fortvil ikke, vi hjelper disse pasientene til å få orden på ryggen sin igjen. I denne artikkelen tar vi dog opp hva man bør tenke på ved dekkskift og ryggsmerter.

  Som ved all annen aktivitet man ikke har gjort på en god stund, handler det om å forberede kroppen på belastningen som kommer. Det blir litt som første skituren for sesongen. Dagene etter er det forholdsvis vanlig å bli støl som et uvær i overkroppen. På samme måte lønner det seg å starte litt pent når man skal gå i gang med å bytte dekk. Her kommer noen nyttige tips og triks som kan hjelpe deg, både hva gjelder kroppen din og også den praktiske utførelsen av å bytte dekk. Det er også 3 øvelser på video som kan forebygge ved dekkskift og ryggsmerter.

  8 enkle råd du bør kjenne til om dekkskift og ryggsmerter

  dekkskift og ryggsmerter

  1. Hvem skal gjøre jobben?

  For å være helt ærlig er det nok lurt for veldig mange å bare sette bort denne jobben. Man skåner kroppen og sparer tid, frustrasjon og skitne fingre. Du kan sitte og slappe av mens andre gjør jobben for deg. Dekkhotell får nok større markedsandeler for hvert år som går, og det er vel en grunn til det. Litt på samme måte som at fler og fler får matvarene sine levert hjem på døra. Er du derimot innstilt på å ta denne jobben selv denne gangen må du gjerne lese videre.

  2. Bruk god nok tid

  Tenker man at dette er gjort på et kvarter så tar man feil. Det er lett at ryggen snurper seg til om man skal stresse seg gjennom operasjon dekkbytte. Varm opp kroppen med en gåtur på 20-30 minutter, og du er langt mer forberedt til jobben som skal gjøres. En annen måte å varme opp på kan være å vaske bilen og felgene før du drar frem jekken. Disse to øvelsene er også fine for å varme opp kroppen, og forebygger problemer som kan oppstå ved dekkskift og ryggsmerter.

  3. Ta på deg arbeidsklær

  Det å løfte dekk langt vekk fra kroppen gjør at belastningen øker. Det er enklere å holde en 10-litersbøtte med vann tett inntil kroppen enn på strak arm. Skal du løfte dekk uten å skitne til klærne så må du løfte ut fra kroppen, så det er lurt å ha på seg riktig klær for anledningen og bruke hele kroppen gjennom å løfte dekket nærme. Da blir hevestanga bedre, og man sparer kroppen for unødvendig tunge løft og for stor belastning. Også er det friskt i lufta, så heller kjeledress enn maleskjorta.

  På denne siden kan du lese en tidligere artikkel vi har skrevet om ryggplager og dekkskift.

  4. Safety first

  Parker bilen på en plan og stabil flate. Finn rett jekkepunkt under bilen, og legg gjerne noe støtte under bilen i tilfelle jekken kneler. Dette for å unngå skade på bilen og mer sikkert arbeid. Legg ut et gammelt teppe på bakken rundt dekket i tilfelle du må ned på kne. Yes vi har faktisk fått inn en pasient som fikk problem med kneskåla av å sette kneet rett ned på singelen ved dekkskift.

  5. Hvordan løsne muttere del 1

  Av og til kan muttere sitte som sveisa fast i gjengene. Etter mange kilometer, skitt og korrosjon så fører det ofte til at det sitter relativt godt. Det kan også være at muttere er skrudd litt vel hardt om du var på dekkhotell ved forrige dekkskift. Et triks her er å spraye på CRC5-56 / WD-40 (tynn olje) 30 minutter før du setter i gang. Sitter det fremdeles veldig hardt så er et annet triks å sette inn krysset i mutteren, og gi krysset et kakk med en hammer i retning mot mutteren. Det gjør at momentet i gjengene løsner litt, og resten av jobben går som smurt.

  dekkskift og ryggsmerter

  6. Hvordan løsne muttere del 2

  Løsne hjulmuttere på hjulet litt før du jekker opp bilen, bruk kroppsvekten din for å løsne muttere. Unngå kun bruk av kun ryggen og armene i rotasjonen, du er sterkere i beina så prøv å bruk hele kroppen. Alternativt kan du bruke en muttertrekker på trykkluft om du har det tilgjengelig. Jekk opp bilen, så løsner du mutterene helt. Løsne alltid den øverste mutteren sist. Da er det lettere å ha kontroll på dekket når det skal av.

  dekkskift og ryggsmerter

  7. Hvordan løfte riktig

  Smør boltene og mutterene når du har tatt av dekket. Når du skal løfte på det nye dekket, pass på å løfte med beina, stram magen og hold dekket tett inntil kroppen. Sitt på huk, og bruk knærne til å dytte på dekket. Husk og sentrere alle hullene på felgen slik at de treffer boltene før du gjør løftet. Da blir det enklere å sette på dekket og du unngår vridninger i ryggen som er typisk når man får kink i ryggen. Skru på mutterene, senk bilen og stram til på samme måte som da du tok de av. Bruk kroppstyngden din. Husk og etterstramme mutterene etter noen dager / kilometer.

  8. Bøy og tøy

  Gå gjerne en tur etter dekkskifte, slik at du får normalisert kroppen etter jobb i posisjoner som kroppen vanligvis ikke er helt vandt med. Gjerne tøy litt i setesmuskulaturen om du kjenner noe ubehag i ryggen.

  Husk at dekkskifte ikke er synonymt med ryggsmerter. Det er ikke farlig å bruke kroppen, og se på operasjon dekkskift som en hyggelig treningsøkt ute i høstværet. Om uhellet skulle være ute har vi ledig akuttime stort sett hver dag ved alle Rygg og Rehab klinikkene. Er det noe du lurer på om dekkskift og ryggsmerter så må du gjerne ta kontakt med oss gjennom kontaktskjemaet eller ringe oss på Tlf. 02385.