Naprapatbloggen

Tag Archive: kink i nakken

 1. 8 tips for hvordan du kan unngå søvnproblemer

  2 Comments

  God søvn, kombinert med fysisk aktivitet, riktig mat og drikke er viktige hjørnesteiner for god helse. Dessuten er det viktig for å styrke immunforsvaret. Derfor er det viktig at du reflekterer over hvordan du sover. Vi vil alle våkne uthvilte, for da føler vi oss bedre, og dagen blir bedre. Likevel sliter mange med søvnproblemer. Det kan handle om å ikke få sovne, å våkne midt på natten, eller veldig tidlig på morgenen. Men hva er nøkkelen til en god natts søvn? Med denne artikkelen får du 8 gode tips til hvordan du kan unngå søvnproblemer.

  1. Sov på bestemte tider

  Forsøk å gå til sengs og våkne til samme tid hver dag. Faste rutiner er bra, og gir god søvn. Planlegg morgenens gjøremål kvelden i forveien, som å smøre matpakke og legge frem klær slik at neste dag får en mindre kaotisk start. Forbered også en god frokost, så blir det lettere å komme seg opp.

  2. Soverommet skal invitere til søvn

  Soverommet skal være en plass for ro og hvile. Et sted der man ikke jobber. Gjør soverommet til et avslappende sted. Tenk på farge, innredning og belysning. Rolige farger, flere mindre lyskilder og visse planter gjør at du sover bedre. Med et nøytralt utgangspunkt blir det lettere å få god søvn. Er det svært rotete kan det være distraherende.

  På denne siden kan du lese 5 tips for å sovne bedre.

  3. Riktig belysning for å unngå søvnproblemer

  Den siste timen før du skal legge deg kan det være fordelaktig å senke belysningen, for å forberede kroppen på at det snart er «lights out». For mye lys kan gjøre at du ikke sovner, eller sover like dypt. Den beste søvnen får du når det er bekmørkt. For å få det mørkt på soverommet finnes det ulike mørkleggingsgardiner, som samtidig forhindrer innsyn. Eventuelt kan du bruke sovemaske som mange benytter når de er på reise.

  4. Sengens rolle

  Sengen bør føles komfortabel, passe måten du sover på, og gjerne være nøye utvalgt og testet ut. Om du våkner midt på natten er det bedre å stå opp en liten stund, for deretter å la kroppen få ro og hvile, sammenlignet med å vri seg rundt i sengen om madrassen ikke føles riktig. Tommelfingerregel for valg av riktig madrass: er du stor og tung trenger du en madrass som er fastere, er du liten og lett bør du ha en som er litt mykere. Da får kroppen nok støtte, og det blir enklere å slappe av.

  søvnproblemer nakke pute

  5. Puten er viktig

  Ligger du på rygg, på siden eller på magen? Velg pute utifra hvordan du liker å sove. Noen sverger til tempurputer som er ergonomisk tilpassede, og noen hater dem. Det er derfor viktig å prøve ut ulike puter i forskjellige størrelser, for å finne den som gir deg best støtte. Da blir det enklere å finne en god posisjon du kan hvile i.

  Nakkens posisjon er også viktig for å puste riktig når man sover. Man skal lett kunne puste dypt med magen, og det blir vanskelig om puten er altfor stor. Dette kan være en årsak til at du kan våkne med hodepine. Feil pute kan også føre til at du sover med anspente nakkemuskler, og det forstyrrer ofte nattesøvnen. I verstefall kan du våkne med kink i nakken. Mange har erfaring med akkurat dette, og tar ofte med seg sin egen pute når de er på reise.

  På denne siden kan du lese mer om nakkesmerter.

  6. Finn riktig temperatur

  Soverommet bør ikke være for varmt. Du sover bedre om det er litt svalt. Ikke vær redd for å åpne vinduet på gløtt, uansett årstid. Dyner finnes i ulike varianter, og de fleste bør ha en sommerdyne og en vinterdyne til de ulike årstidene. Det skaper også en behagelig følelse om du bytter sengetøy ukentlig, og lufter ofte.

  7. Logge ut

  Unngå å bruke mobilen, nettbrettet eller laptopen den siste timen før du skal sove. Studier viser at det blå og skarpe lyset fra skjermen gjør det vanskeligere å slappe av, hvilket gjør at det kan ta lengre tid før du sovner. Dette ser vi ofte som en årsak til søvnproblemer.

  8. Dagslys og mosjon

  Prøv å få mye dagslys i løpet av dagen, og hold kroppen i bevegelse. Unngå koffein og sukker på kvelden, og ta deg tid til å senke tankene og tempoet før du skal legge deg. Les en god bok, ta et fotbad eller en kortere kveldstur. Det øker sjansene for en god natts søvn.

 2. Kink i nakken, hva er det, og hvordan blir jeg bra?

  2 Comments

  Kjente sitater fra pasienter med kink i nakken: «Jeg har ligget forkjært, jeg våknet med smertene og kunne ikke se til siden, jeg sovnet på toget, jeg har ligget i en annen seng i helgen». Dette er vanlige problemstillinger, og i denne artikkelen utdyper vi litt om tilstanden, og hva man kan gjøre for å bli bedre. Akutte nakkesmerter er svært ubehagelig, og vi hjelper pasienter med dette hver dag. Lengst ned er også noen fine øvelser som vi pleier å anbefale.

  Hva er kink i nakken?

  Kink i nakken kalles på fagspråket for akutt torticollis, og i de aller fleste tilfeller med akutte nakkesmerter, er problemet hovedsakelig muskulært. Nakken består av flere lag med muskler som har ulik rolle, og ved kink i nakken har noen av disse gått i krampe. Det er derfor vanskelig og smertefullt å se fra side til side, bøye hodet opp eller ned, eller tippe øret ned mot skulderen. Smertene varierer ut i fra hvilke muskler som er påvirket, og det er normalt at det kun setter seg i en av sidene. Kink i nakken kan nesten diagnostiseres på venterommet, da pasientene roterer skuldrene i stedet for nakken. Litt som frankenstein på bildet over, eller grannen i tv-serien Beck på bildet under.

  grannen i beck

  Hvorfor får man kink i nakken?

  En logisk teori om hvorfor musklene går i spenn, kan være relatert til mellomvirvelskivene i nakken. Som i korsryggen hvor man kan få akutt lumbago, hekseskudd, eller kink i ryggen, er det litt den samme problemstillingen som ved kink i nakken. Blir mellomvirvelskivene utsatt for økt trykk, vil kroppen ofte reagere med å spenne opp musklene i området rundt. Dette for å beskytte mot en eventuell trussel som kan skape prolaps, om belastningen fortsetter.

  I nakken utarter dette seg i form av at man kan ha hatt hodet i en spesiell vinkel, og muskelspasmen som oppstår er tiltenkt for å beskytte skivene. Dette skjer typisk om man er på reise og sovner på fly, tog eller i bil når man sitter og henger med hodet, eller har det i en uvant posisjon over lengre tid. Det kan også oppstå om man ligger i en seng som er forskjellig fra den man er vant med, om puta har falt ned på gulvet, eller om man har sittet i boblebad utendørs om vinteren og blitt kald over nakken slik at musklene stivner.

  Årsakene til akutte nakkesmerter kan være mange, men i de fleste tilfeller så er det ikke at man har ligget litt feil som danner hele grunnlaget for at man får kink i nakken. Det er som regel statisk belastning, høye skuldre eller en stresset hverdag som har pågått over lengre tid, som ligger til grunn for at man er mer utsatt for å få problemet.

  Nakkesmerte kink i nakken

  Hva slags behandling er effektivt mot kink i nakken?

  Når vi får inn pasienter med kink i nakken, er vi særs nøye med å gjøre en grundig klinisk undersøkelse for å utelukke at det ikke er noe annet enn de muskulære krampene som ligger til grunn for smertene. All behandling som øker sirkulasjonen bidrar til at spenningene løsner, og man får mer bevegelsesfrihet og smertelindring. Teknikkene vi benytter i en naprapatbehandling er en kombinasjon av massasje, pressur av triggerpunkter, tøying av muskler samt justeringer av stive ledd.

  I denne artikkelen kan du lese mer om nakkeplager.

  Hva kan jeg gjøre selv med nakkesmertene?

  Vi får ofte spørsmål om ibux-gel er lurt å smøre på det vonde området. Tanken bak dette er jo i utgangspunktet fornuftig, ettersom man behandler det påvirkede området, istedet for hele kroppen som det ville vært i pilleform.

  Men så er det jo slik at smertestillende og betennelsesdempende preparater kun har moderat effekt når problemet sitter i musklene. Da er det bedre å gjøre det man kan for påvirke musklene, og det er å bruke de og dermed øke sirkulasjonen slik at de blir normalisert. Det kan være hensiktsmessig å bruke varmekremer som tigerbalsam eller linnex, eller en pose med frosne erter pakket inn i et kjøkkenhåndkle, som man legger over det vonde området.

  Å bruke varme eller kulde kan ofte være en bedre smertelindrer enn legemidler mot muskulære plager, og dessuten helt fritt for bivirkninger.

  Videre så anbefaler vi fysisk aktivitet som å gå tur, og rulle på skuldrene. Nakkesmertene er jo ubehagelige spesielt den første dagen, men i veldig få tilfeller farlig, og man vil bli bra igjen om man takler smertene på en god måte.

  3 gode øvelser for å lindre smertene ved kink i nakken:

  1. Denne øvelsen øker bevegeligheten i leddene:

  2. Denne øvelsen øker sirkulasjonen i musklene i nakke og skuldre:

  3. Denne øvelsen letter på spenninger i nakke og skulderpartiet:

  Om det er noe du lurer på er det bare å ta kontakt med oss. Det beste er å fylle ut kontaktskjemaet.