Naprapatbloggen

Tag Archive: nxtri

 1. NXTri Norseman 2015 med en naprapat i teamet

  1 Comment

  De siste seks årene har vi fulgt opp pasienter som ønsker å satse frem mot et triathlon. Interessen for dette øker hvert år, og på mange måter kan man kalle triathlon for den nye birken.

  Norseman Extreme Triathlon er litt kongen på haugen av konkurransene i denne sjangeren, og forberedelsene til NXTri er hakket mer seriøst enn alle andre. Xtreme er vel nøkkelordet i Norseman, da det innebærer 3,8 km svømming i ca 13 grader vann i Eidfjord, 180 km sykling over Hardangervidda og 42,2 km løping opp Gaustadtoppen. Siden 2003 er det et årlig storeslem arrangement med 250 plasser, og de 100 første over målstreken får æren av å få svart trøye. Henrik Oftedal har rekorden blant menn med tiden 10t 23m 43s i 2012, og blant kvinner er det tyske Annett Finger med tiden 12t 17m 04s også i 2012.

  «Målsetningen er svart trøye og plassering godt under topp 100 (pasientens ord under første konsultasjon november 2014).»

  For å klare å gjennomføre en slik konkurranse kreves en lang og strukturert forberedelse. Det er her vi som naprapater kommer inn i bildet. Man får fort en kvittering på hvor kroppens begrensninger er når man begynner på grundig trening av de ulike aspektene. De siste 3 årene har vi fulgt opp 3 ulike pasienter som har lagt ned all tiden det tar å forberede seg til NXTri, og de har vært på forskjellig utgangspunkt. Men alle har kommet ut av det med svart trøye, og det er litt kult å være en del av.

  Nøkkelen til å få til dette er å analysere hvor i kroppen akilleshælen(e) til pasienten er, og alle er forskjellig bygd opp. Noen har sin styrke på sykkelsetet, andre har raske bein, men de fleste sliter med svømminga. Dette er det nok mange som kjenner seg igjen i i triathlonmiljøet. Jevnlig behandling, spesifikke øvelser og stalltips til treningen er ekstremt viktig for å finjustere kroppen i hele opptreningsperioden som vanligvis har vært 9 måneder før startskuddet. Holder man stivhet, kramper, ubehag og smerter på avstand når man trener så mye man gjør frem mot et triathlon, så blir ikke konsentrasjonen forstyrret, og man får bedre kvalitet (og resultater) på alt man gjør.

  Her er en kommentar fra pasienten vi fulgte opp i 2015:

  Etter et treningsavbrekk ifm kurs på jobben er jeg tilbake i mer triathlon spesifikk trening. Grunnformen er dog holdt vedlike ved en del løping og alternativ trening, men jeg har fram til 1. mai ikke syklet siden januar og svømming har det blitt lite av siden februar. Naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab i Drammen har imidlertid vært veldig grei og stilt opp også i disse periodene både i og utenfor arbeidstid, selv om treningen ikke har vært spesifikk mot NXTri.

  Nå skriver jeg 20. mai og tiden går fryktelig fort mot 1. aug. Fokuset framover blir nå på svømming da dette er mitt svakeste punkt. Få på seg våtdrakta så snart som mulig når temperaturen tillater det og få kjørt en del mengde ute. Videre går jeg på et crawlteknikk kurs som har hjulpet en god del. 3.8 km virker fortsatt ufattelig langt, men fremskrittene har vært store siden jeg startet i basseng i november.

  Les mer om hvordan første fase var i denne artikkelen.

  Dernest er fokuset å få tilbake sykkelbeina jeg hadde i fjor. Det har blitt minimalt med km siden januar. Dette er min sterkeste del av konkurransen, sånn sett er jeg ikke bekymret, men for å ha godt med trøkk i beina må en sykle (mye). Rolig langkjøring i tempostilling og en del lengre terskeldrag i bakke blir fokuset nå i mai og begynnelsen av juni. Det er på tide å ta igjen det tapte.

  Haakon er i denne fasen uvurderlig, jeg er utrolig heldig som har han med i teamet mitt. Større treningsbelastning gir behov for mer behandling. Effekten av behandlingen er god, og en jevnlig «oppknekking», massering, tøying og forebygging gjør at jeg i mindre grad har plager. Timer i tempostilling fører til stiv nakke, det strammer i korsryggen, ytre side av lår er stram og gir tendenser til runners knee. Disse utfordringene er Haakon på god vei til å behandle og det merkes fremgang fra gang til gang.

 2. Veien til Norseman Nxtri med en naprapat på laget

  Leave a Comment

  Norseman Xtreme Triathlon, NXTRI er et årlig arrangement i Norge og regnes som verdens hardeste triathlon på Ironmandistanse. Vi fulgte flere pasienter frem mot triathlonkonkkuranser i 2014, og det skal vi fortsette med i 2015. Her er et innlegg fra en av våre pasienter som skal delta på Norseman om snaue 5 måneder.

  foto: agurtxane concellon

  foto: agurtxane concellon

  Etter å ha vært så heldig å få startnr til årets Nxtri, innså jeg raskt behovet for jevnlig fysikialsk oppfølging. Jeg kom i den forbindelse i kontakt med naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab avd Drammen. Han var positiv til å være med meg fram mot sesongens største mål den 1 august 2015. Med diverse treningsskavanker fra en årrekke med ulike fysiske utskeielser, alt fra løping, langrenn, sykling, styrketrening har Haakon hatt nok å henge fingrene i de første ukene.  Løpekne, generell stiv muskulatur, smerter i korsrygg for å nevne noe. Triathlon er noe jeg ikke har gjort før og sånn sett er det et stort steg å skulle starte i Nxtri. På den annen side har jeg alltid gått for å sette meg høye mål og presse grenser. NÅ må jeg bli god på å svømme! Sykling er min sterkeste side av de tre. Løping nr 2 og som for mange andre som prøver triathlon for første gang er svømmingen min største utfordring. 
Hovedfokus fram mot mars vil derfor være svømmeteknikk og en del tid i basseng. Ved siden av dette vil det naturlig nok være en del sykling og løping,  samt noe alternativ ”motor” trening.

  naprapatbehandling triathlon nxtri

  På bildet er jeg på behandling hos naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab Drammen.

  Da svømmingen er det jeg må jobbe mest med har også behandlingen de første ukene i  hovedsak forkusert på rygg, skuldre, i hofte/lår for å løse opp og gjøre dette mer beveglig. Jeg merker allerede en forbedring.

  Etter mange år med mye og hard trening har jeg også balansert over og under skadegrensen. Etter et utall besøk hos ulike fysioterapauter, naprapater, kiropraktorer  og manuell terapaut har det gitt meg en viss bakgrunn til å vurdere de jeg går til. Jeg må si at Haakon har gjort et solid førsteinntrykk og gitt behandling av svært god kvalitet. Jeg ser fram til, og er glad for at han har valgt å støtte meg i opptreningen fram mot Nxtri.

   

  Her er en oppdatering på hvordan Norseman gikk for denne pasienten.