Naprapatbloggen

Tag Archive: psykiske lidelser

 1. Perfeksjonisme gjør deg syk

  1 Comment

  TV2 Sumo har programmet «Sykt Perfekt» om unge jenter som er utsatt for perfeksjonisme, og så pliktoppfyllende at de opplever å bli syke av det. Dette er også noe vi har observert blant pasienter ved klinikkene våre i Rygg og Rehab. Min oppfatning er at dette ikke bare er et problem blant de helt unge, men også voksne. Pasienter oppsøker oss med plager som hodepine, svimmelhet, uvel i magen og uro i kroppen. Listen over fysiske plager kan være lang, men man finner ikke alltid strukturelle årsaker til problemene når vi undersøker på behandlingsbenken. Så hvorfor oppstår da alle disse symptomene, når alle fysiske strukturer ser ut til å være perfekte?

  Personlig tror jeg at de kan ha sitt opphav på det kognitive planet. Med det mener jeg ikke at de nødvendigvis har en patologisk tilstand knyttet til det psykiske. Min tanke er at kravene man setter til seg selv i mange tilfeller er høyere enn hva som er mulig å innfri. Vi er nødt til å forstå at man ikke kan være best på alle arenaer. Det er f.eks. umulig å skulle levere toppkarakterer i alle fag, trene 20 timer i uka, skinne på hver fest i helgene, ha 10 utenlandsturer i året og kanskje i tillegg en deltidsjobb som nærmest skal gjøre deg til millionær. Nå er det mange av oss voksne også, som ikke har innsett at det kan være problematisk å skulle ha lederstilling på jobb, vinne birken (birken er litt ut, nå er det triatlon som gjelder), være verdens beste mamma/pappa og ha et plettfritt hjem.

  På denne siden kan du lese mer om hvordan man unngår stiv nakke på kontoret.

  Hva er din perfeksjonisme?

  Man må forstå at om man ønsker å bli best, så må du velge DIN kamp. Du må elske det du gjør. Det er garantert et menneske der ute som bruker all sin tid på en spesifikk aktivitet. Om du da surrer rundt deg selv og dine 15 ulike arenaer du skal vinne, så sier det seg selv at du vil ikke bli bedre enn spesialisten. Et slikt perfeksjonistisk adferdsmønster vil jeg tro ikke leder til annet enn at du til stadighet vil bli løpende etter dine egne krav. De lar seg ikke innfri. Resultatet blir ofte plager som svimmelhet, dårlig søvn, gnissing av tenner eller over/underspising.

  perfeksjonisme

  Illustrasjon: Naprapat Einar Svindland

  På denne siden kan du lese mer om langvarige smerter.

  Jeg lærte av en nevrolog, Yngve Hallström, en gang; «har du noen gang truffet et menneske som har blitt utbrent av å spille for mye golf?». Svaret er selvsagt nei. Elsker du det du gjør vil du være dedikert, og da kan man bli best. Men best i alt? Umulig.

  Min oppfordring til både unge og voksne som har havnet i denne uheldige fella er å stoppe opp et øyeblikk. Spør dere selv hvem det er dere tilfredsstiller. Er det dine foreldres ambisjoner rundt deg du lever ut? Er det sjefens krav til deg du tilfredsstiller? Er det jakten på digitale tomler (eller likes og hjerter på instagram)? Leder dette deg til drømmen din? Finn ut hva som er viktig for nettopp deg.