Naprapatbloggen

Tag Archive: Rygg og Rehab

  1. Behandling av den gravide

    Leave a Comment

    Gjennom et svangerskap skjer det mange endringer i kroppen til mor, slik at babyen skal få plass til å vokse seg stor og sterk nok til å gjennomgå en fødsel og komme ut i vår verden. Ved å ha en voksende mage vil kroppens tyngdepunkt endre seg, noe som kan føre til bekken- og ryggplager. Dette kan for noen kvinner være første gang de erfarer plager i rygg og bekken, og da er det godt å vite at det finnes hjelp å få. I denne artikkelen kan du lese om hvordan vi jobber med behandling av den gravide.

    Behandling av den gravide

    Kan behandling hjelpe for gravide?

    En vanlig misforståelse vi ser hos gravide som er hos oss første gang, er at de ikke tror det hjelper med behandling av plager under svangerskapet. At det bare er å bite tennene sammen og at man er nødt til å holde ut med smertene til barnet er født. Heldigvis er det ikke slik. Det kan være smart å oppsøke hjelp i en tidlig fase for å få riktig behandling og veiledning, slik at du som gravid er best mulig rustet for de gjenværende ukene i svangerskapet. Målet med behandling og veiledning er å redusere smerte, optimalisere bevegelse og gjøre hverdagen best mulig for den vordende mammaen. 

    Trygt for mor og barn

    Hos meg vil det bli gjort en grundig anamnese (gjennomgang av sykehistorie) og undersøkelse med spesifikke tester før vi vurderer hvilken behandling og hvilke øvelser som passer. Behandling hos oss er trygt for både mor og det ufødte barnet, og på denne siden kan du lese en forskningsartikkel om akkurat dette. En kombinasjon av manuell behandling og øvelser er ofte en god løsning for å redusere smerte og forebygge plager. 

    Typiske teknikker jeg benytter i behandling av den gravide

    • Leddjustering
    • Muskelmassasje
    • Nålebehandling (dry needling)
    • Triggerpunktsbehandling
    • Veiledning og råd gjennom svangerskapet
    • Øvelser for styrke / forebygging / avspenning

    På denne siden kan du lese mer om våre behandlingsteknikker.

    Behandling av den gravide

    Hva skjer med ryggen når man er gravid?

    I et svangerskap blir man tyngre, magen vokser og tyngdepunktet endrer seg. Tyngdepunktet er en loddlinje som normalt skal treffe øret, skulder, albue, hofte, knær og ankel når man ser kroppen fra siden. I et svangerskap flytter tyngdepunktet seg ofte fremover, som skaper endrede forutsetninger når man beveger seg. Dette er som regel helt ufarlig, men kan bli en påkjenning for kroppen som kan sette seg som plager ulike steder. 

    I tillegg til bekken- og ryggplager, vil det også kunne utarte seg som plager i symfysen (skambenet), mellom skulderbladene, brystet, nakken og fremsiden av hoftene. Endringen i kroppen ved et svangerskap kan medføre smerter og ubehag i muskler og ledd. Det kan også fremtre som hodepine eller smerteutstrålinger i armer og ben. På grunn av stadige endringer hos den gravide gjennom graviditeten, kan det være fordelaktig å få oppfølging hele veien frem mot fødsel. Hvor mange behandlinger man trenger er veldig individuelt. Av og til kommer man langt med gode råd og øvelser.

    Vanlige plager hos gravide

    • Korsrygg- og bekkenplager
    • Nakkesmerte og hodepine
    • Smerte i symfyse og innside lår
    • Plager mellom skulderbladene
    • Stråling ut i armer / ben
    • Vondt i bryst / pustevansker

    Behandlingen hos en kiropraktor er et supplement til den ordinære oppfølgningen hos lege / gynekolog / jordmor. 

    På denne siden kan du lese mer om vår behandling.

    Aktivitet under svangerskapet

    Min jobb som kiropraktor er å gi den gravide et så godt svangerskap som mulig. Det å ha gode relasjoner til bevegelse og aktivitet er viktig for å ta vare på kroppen på best mulig måte. Ettersom jeg er mamma selv så ønsker jeg å dele mine personlige og faglige erfaringer med pasientene. På den måten får de gravide som går til meg nyttige råd og egne verktøy til å håndtere plagene på egenhånd ved siden av behandlingen. 

    En studie viser at aktivitet reduserer bruk at smertestillende under fødsel og redusert bruk av hjelpemidler. Så jo bedre form mor er i under svangerskapet, desto raskere vil hun komme tilbake til god form etter endt graviditet og være klar for fjerde trimester.

    Aktivitet under svangerskapet yoga øvelser

    Tenker du på å bli gravid, prøver du å bli gravid, er du gravid eller har du født? Ikke nøl med å ta kontakt med meg om du har noen spørsmål.

  2. Behandling av spedbarn

    Leave a Comment

    Det å være liten betyr ikke at man ikke har plager. Og bare fordi man ikke kan fortelle hvor man har vondt så betyr ikke det at man ikke skal ta de på alvor. I denne artikkelen kan du lese mer om behandling av spedbarn.

    Hvorfor får spedbarn plager?

    Selve årsaken til at det kan oppstå plager hos et spedbarn kan være mange. Ved en grundig gjennomgang av anamnese (samtale med mor) og en skånsom undersøkelse, vil man i de fleste tilfeller finne ut om dette er plager som man kan få hjelp med hos oss. Eventuelt om man bør henvises videre til spesialist, noe du også kan få hjelp med hos oss ettersom vi er autorisert helsepersonell.

    Det å bli født kan i seg selv være en stor påkjenning, men sjansen for plager øker ved bruk av hjelpemidler som sugekopp eller tang, veldig lange eller korte fødsler, seteleie, stjernekikker eller keisersnitt. Noen spedbarn kan ha ligget trangt inne i livmoren under svangerskapet, eller har måttet dele plassen med flere barn.

    Belastningene beskrevet ovenfor kan skape spenninger i muskler og ledd, og det er dette som kan skape ulike plager hos nyfødte og større babyer.

    Behandling av barn hos kiropraktor

    Noen av årsakene til å oppsøke oss for behandling av spedbarn:

    • Kolikk
    • Suge- eller ammevansker
    • Favorittside / nedsatt bevegelighet i nakke
    • Asymmetri / skjevhet i hode
    • Generell urolighet og at barnet er utilpass (trives for eksempel ikke på magen i våken tilstand eller sove på rygg om natten)
    • Endret gråtemønster
    • Krabbe- eller gangproblematikk
    • Mage- eller tarmplager / forstoppelse

    Behandlingen av spedbarn hos oss er skånsom, sikker og tilpasset hver enkelt barn. Den består av en anamnese hvor den viktigste informasjonen fra svangerskapet og kontrollene hos jordmor blir diskutert. Man går også gjennom eventuelle tidligere svangerskap og fødsler. Det blir også gjort en grundig undersøkelse for å finne ut av årsakene til plager hos barnet. 

    Hvordan behandler vi spedbarn?

    Vi kan behandle barn helt fra de første ukene. Jo tidligere spedbarnet blir undersøkt, desto lettere er det å håndtere påkjenninger fra fødselen. Behandlingen et spedbarn får er lette trykk (ikke større trykk enn man hadde brukt på sitt eget øye) og det er ingen raske eller brå bevegelser. Behandlingen er tilpasset de små barna, og er dermed trygg fra første dag utenfor mors livmor.

    De fleste foreldre opplever at barnet trives med behandlinger, men noen ganger kan det være ubehag akkurat der problemet sitter. Akkurat som at du og jeg kan ha vondt om man trykker på et visst punkt i en hvilken som helst muskel. Det er helt trygt med behandling av barn hos oss. Det er ikke registrert noen skader etter manuell behandling av barn.

    Undersøkelse og behandling av spedbarn hos kiropraktor

    Ved Rygg og Rehab Heggedal jobber vi for at barnet skal få den aller beste behandlingen. Vi kommer også med nyttige tips og råd for å gjøre det man kan på egenhånd.

    Klinikken er godt tilpasset behandling av barn, blant annet med eget stellebord i venterommet og god plass til å ha med barnevogn. Det er rampe opp til inngangsdøren.

  3. Nyttige tips til deg som har hjemmekontor

    2 Comments

    Hjemmekontor kan være en drømmesituasjon for mange, men ikke alle føler det på samme måte. Det kan være isolerende, ensomt og forstyrrende. Men det trenger ikke nødvendigvis å være sånn. Jeg har samlet noen gode råd om både ergonomi og konsentrasjon som kan være nyttige å ta i betraktning enten du jobber hjemmefra eller er på jobben.

    Isoler arbeidsoppgavene

    Med unger som springer rundt og lager leven, eller at du stadig må ut med hunden eller mate katten kan det være at du lengter etter å komme deg på kontoret. Som mange småbarnsforeldre sier så får de fri når de først kommer seg ut av huset. Men når du skal ha hjemmekontor, prøv å lag deg en egen plass hvor du kan være alene og jobbe konsentrert. Enten det er en plass under trappa, ved et bord inne på soverommet, på kjøkkenet eller en tilegnet plass i stua; det å ha en egen plass hvor jobben skal gjøres kan lette på forstyrrelsene slik at du får gjort det du skal. 

    Det som også kan være lurt er å tenke gjennom hvordan sollyset beveger seg i løpet av dagen på ulike steder der du befinner deg hjemme. Du bør unngå at det blir gjenskinn i skjermen du jobber ved, så det å variere mellom ulike stasjoner i løpet av dagen kan være hensiktsmessig for å ivareta god ergonomi ved arbeidsplassen. Blir det anstrengende å se på skjermen på grunn av gjenskinn kan det ofte være begynnelsen på hodepine og migrene.

    Hjemmekontor

    Når du veksler mellom ulike stasjoner i løpet av arbeidsdagen kan det være smart å bytte på å sitte og å stå. Et enkelt grep om du ikke har skrivebord som kan reguleres i høyden er å ta i bruk et strykebrett som du kan stå ved i for eksempel 20 minutter av gangen. Dette er lett å flytte rundt på, og du kan ha det i perfekt høyde. En huskeregel for å stille inn dette er at det bør være i albuehøyde.

    Hold deg fokusert

    Mange sier at det å jobbe hjemmefra er veldig vanskelig på grunn av alle forstyrrelser, og det kan så være, men prøv å lag noen spilleregler slik at du får de «gode forstyrrelsene». På jobben blir man forstyrret hele tiden. Men prøv å se det på en god måte. I stedet for at en kollega skal slå av en prat ved kaffeautomaten, så kan det hjemme være å ta oppvasken på kjøkkenet eller å sette på en vaskemaskin som faktisk er å gjøre noe nyttig. Det kan være lurt å lage en liste med slike gjøremål før du setter i gang på morgenen, slik at du kan spre de utover dagen. Du kan da se på det som aktive pauser hvor du får noen minutter vekk fra skjermen. Det er en grunn til at skoletimer kun er 45 minutter før det er friminutt. Svært få klarer å jobbe fokusert i mer enn et kvarter av gangen, så det å ta korte pauser er bra både for kroppen og for hodet.

    Ikke forstyrr

    Hvis du ikke sitter på support, eller venter på telefoner fra kunder, så sett gjerne telefonen din i flymodus eller ikke forstyrr. Om ikke hele arbeidsdagen, så bestem deg gjerne for utvalgte tider i løpet av dagen som er mobilfri tid. Det kan være fristende å sjekke sosiale medier fra tid til annen, spesielt når appene på telefonen er konstruert til å ta oppmerksomheten din. 

    Dette skiller seg også litt fra å være på kontoret hvor sjefen eller kollegene kan se over skulderen din og se hva du gjør på skjermen. På hjemmekontoret er det jo ingen som følger med? Men det er fort gjort at dette baller på seg, og man somler bort tiden med unødvendige distraksjoner. Kattevideoer på youtube eller å endeløst scrolle ned instagram eller facebook kan i løpet av en dag bli til flere timer. Hva med å heller konvertere de timene til fritid, som å stikke og trene istedet? Prøv heller ikke å svare på meldinger via sosiale medier i løpet av arbeidsdagen, slik at dette også tar konsentrasjonen og det blir mindre effektiv jobbing. 

    Hjemmekontor

    Hold på rutinene dine

    Tilbake til det at ingen følger med på deg når du har hjemmekontor. Det å følge de samme rutinene som du gjør når du er på jobb kan være lurt både for kroppen og for hodet. Stå opp til samme tid, ta på deg ordentlige klær og sett over kaffen. Det å komme seg ut en liten tur om morgenen kan hjelpe på dette, ettersom det er det man gjør når man skal på jobb til vanlig. Det som skjer da er at man i hodet «lander» på jobb når man kommer inn igjen. Det å holde kontakt med kollegene på lync eller skype kan hjelpe på følelsen av å være på jobb. Dette er bedre enn sosiale medier som fort vekk gjør at man drukner litt i plattformen.

    Se det fra den lyse siden

    Å jobbe mye hjemmefra kan være isolerende og ensomt, men prøv å se det fra den lyse siden. Du kan styre dagen i stor grad slik du selv ønsker, og du kan få gjort mye av de hverdagslige oppgavene i løpet av arbeidsdagen som du ellers måtte ha tatt tak i når du kommer hjem og har fritid. Ta en «time out» og gå en tur eller ta en treningsøkt midt på dagen. Det kan være fint å få frisk luft og sanke litt d-vitaminer. Dra i butikken og lag deg en ordentlig lunsj. Det å ha en positiv innstilling er ikke alltid like enkelt, men det vil hjelpe på vanskelige oppgaver og utfordringer du møter i løpet av arbeidsdagen, enten du er på jobben eller har hjemmekontor. 

    Vi har skrevet noen artikler som er relatert til hjemmekontor:

  4. Hodepinedagboka: finn årsaken til din hodepine

    1 Comment

    En ting er at hodepine er utrolig plagsomt. En annen ting er at det kan være frustrerende og ikke vite hvorfor det oppstår. Er det på grunn av stress, dårlig søvn, er nakken stiv eller glemte du kanskje lesebrillene hjemme? For å skape en forståelse rundt dette, kan det være lurt å notere seg litt detaljer rundt episodene man opplever hodepine. Da ser man lettere trender og hva som trigger det, og det kan være enklere i fremtiden å forebygge at det kommer. Dette kan du gjøre med penn og papir som god gammeldags loggføring, eller enklere: bruk en app på smarttelefonen din – Hodepinedagboka.

    Hva er årsaken til at man utvikler hodepine?

    Det er svært mange variabler når det kommer til hodepine, og det finnes mange varianter på markedet (eller rettere sagt i diagnoselista). De vanligste er spenningshodepine og migrene. Jeg pleier å si til mine pasienter at omlag halvparten av tilfellene ved hodepine kommer fra nakken, og den andre halvparten er det litt vanskelig å sette fingeren på. Hodepinedagboka kan være et ypperlig verktøy for å finne ut av dette. I prosessen kan det være lurt å ta et steg tilbake og stille seg noen spørsmål slik at det blir enklere å kartlegge hvorfor man får hodepine.

    Hvordan står det til med: søvnkvalitet, bevegelse i løpet av dagen, drikker du nok vann i løpet av dagen? Hvordan er det med inntaket av koffein, nikotin og alkohol? Hvor lenge siden er det du tok en synsundersøkelse? Sitter du med skuldrene langt opp etter ørene i timesvis på jobben hver dag, eller er du litt for glad i å sondere instagram og snapchat? Reagerer du på ulike matvarer som for eksempel ost, sjokolade eller rødvin? Er du sensitiv for støy, sterke lukter eller skarpt lys? Hvordan føles topplokket når du driver med styrketrening? Tar du medisiner som kanskje har hodepine som en av bivirkningene?

    Hodepinedagboka

    På denne siden kan du lese mer om hodepine og migrene.

    Som nevnt over så finnes det mange interne og eksterne faktorer hva gjelder forekomsten av spenningshodepine og migrene. Forekomsten kan av og til sammenlignes med pasienter som sliter med kjevespenninger, klikking, biting og gnissing av tenner. Er dette viljestyrt og sier du til deg selv «i natt skal jeg ligge og bite sammen tennene mine så hardt jeg kan». Svaret på det er såklart nei. Men er man litt bevisst rundt dette så er det enklere å gjøre noe med det. Det er først når man klarer å «ta seg i det» at det er enklere å forstå seg på, og iverksette noen helt konkrete tiltak for å dra det i riktig retning. Den samme effekten kan man dra nytte av gjennom å benytte seg av Hodepinedagboka.

    Skjønner du hvorfor det kommer, så er det lettere å gjøre noe med det.

    Hvorfor Hodepinedagboka?

    For å få en bedre oversikt over hodepinen, hvor ofte det forekommer og hva som fremprovosere den, finnes det en app som heter Hodepinedagboka. Dette er en enkel app hvor du kan registrere de dagene du har hodepine i en kalender, for å bygge et tydelig bilde av symptomene dine.

    Du kan registrere intensiteten på hodepinen (mild, moderat, kraftig), om du har tatt migrenemedisin, smertestillende og legge inn personlige notater. Du har også mulighet til å legge inn hvilke migrenemedisiner og smertestillende du bruker i appen. Dette gjør det enklere å skape kontroll over hodepinen.

    Om du ikke helt vet hva som trigger din hodepine kan du enkelt gå tilbake i kalenderen å se hvilke dager du har hatt hodepine, og med notatene liste ut mulige årsaker. Deretter kan du forsøke å eliminere disse.

    En av mine pasienter som sliter med migrene fortalte for noen uker siden at forekomsten av migrene er gått ned til 2 ganger i måneden. For et år siden var det 4-5 ganger i uka. Dette ettersom vi har fått nakken hennes mye bedre ved hjelp av behandling og øvelser, men hun har også fått en bedre forståelse for hva som trigger migrenen ved hjelp av hodepinedagboka.

    Appen kan lastes ned gratis på App Store eller Google Play.

  5. Hvordan håndtere overtråkk og forstuing på best mulig måte

    2 Comments

    De fleste vet hva det vil si å tråkke over og har opplevd at dette skjer en selv. Men ikke alle vet hvordan man bør håndtere et overtråkk og forstuing når det først inntreffer. Nøkkelen til raskere bedring og tilheling ligger i tiltakene rett etter det har skjedd i akuttfasen, samt i dagene etterpå i opptreningsperioden. Dette kan være forskjellen på å ha vondt i et par dager, til å halte på krykker i flere uker etterpå. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du raskt blir bra, og gir deg enkle øvelser du kan jobbe med.

    overtråkk og forstuing

    Hvordan vet jeg om jeg har pådratt meg et overtråkk som er en ankelskade?

    Selvom akutt overtråkk er den hyppigste skaden i lagidretter, kan det også forekomme under en rolig jogge- eller spasertur. Spesielt hvis man beveger seg i terrenget. Den klart mest vanlige skademekanismen er strekk av leddbåndene på utsiden av foten. Dette skjer ved at man tråkker feil slik at foten vris innover. Det blir da en kompresjon på innsiden og et strekk på utsiden av ankelen.

    På denne siden kan du lese mer om skader i bedriftsidrett.

    3 grader av overtråkk og forstuing

    Ankelovertråkk deles inn i 3 ulike grader som gjenspeiler alvorlighetsgraden. Det er viktig å avgjøre strekkskaden med tanke på videre tiltak.

    Grad 1
    Små avrivninger i leddbånd. Kjennetegnes ved at man som regel kan gå normalt på benet og har lite smerter og hevelse. Rehabiliteringstiden ligger mellom 1-4 uker.

    Grad 2
    Delvis avrivning av leddbånd. Det oppstår tydeligere hevelse og ofte blålig hud i området. Smerter ved belastning av ankelen er vanlig. Rehabiliteringstiden er 3-6 uker.

    Grad 3
    Total avrivning av leddbånd. Man får en kraftig hevelse, sterke smerter og ikke i stand til å belaste benet. Rehabiliteringstiden er mellom 6-12 uker.

    Det er viktig å utelukke eventuelle brudd i ankelen. Terapeutene i Rygg og Rehab hjelper deg gjerne med en grundig undersøkelse. Vi har ledig akuttime hver dag ved alle våre klinikker.

    Hva kan jeg gjøre selv for å lindre smertene ved overtråkk og forstuing?

    I akuttfasen (24-48 timer) anbefales det å følge POLICE-prinsippet. Hensikten er å redusere hevelse og smerte. Du har kanskje hørt om RICE-prinsippet, men vi foretrekker POLICE ved overtråkk og forstuing. Den største forskjellen ligger i «optimal loading» som er veldig viktig.

    P: Protection
    Forsøk å unngå bevegelser som trigger skaden.

    OL: Optimal loading
    Det er fornuftig å tenke at man skal holde ankelen helt i ro, men tilpasset belastning fremmer tilheling. Prøv å finne balansen mellom belastning og avlastning. Ikke vær redd for å belaste i en tidlig fase inntil smertegrense.

    I: Ice
    Kjøl ned området med en fryst grønnsakspose el. Ikke legg posen direkte på huden, ha et tynt kjøkkenhåndkle rundt. Benytter du ispose så pass på at denne ikke holder minusgrader om du skal ha den rett mot huden. Dette punktet med is er kun for å lindre smerte og er ikke like viktig som neste punkt:

    C: Compression
    Viktig for å redusere hevelsen som oppstår allerede 30 sekunder etter at skaden inntreffer, bruk den derfor så raskt som mulig. Jeg anbefaler å ha med en liten kompresjonsbandasje i sekk/jakke før man legger ut på tur. Ha dette som et fast inventar i treningsbagen i tilfelle du skulle være uheldig å tråkke over. Hvordan gjøre dette på best mulig måte? Se litt lenger ned i artikkelen.

    E: Elevation
    Hold foten over bekkenhøyde for å redusere trykket og opphopning av væske.

    overtråkk og forstuing

    På denne siden kan du lese mer om idrettsskader.

    Kompresjon ved overtråkk og forstuing

    Kompresjon er viktig for å forhindre mest mulig hevelse. Det er som regel hevelsen som bidrar til redusert bevegelighet og mer smerte, og derfor er dette et av de viktigste punktene i POLICE-prinsippet. Ved kompresjon bruker man en elastisk bandasje som man får kjøpt på apotek og i sportsbutikker.

    • Sett foten i en avlastende posisjon.
    • Begynn med kompress nederst på foten og jobb deg oppover.
    • Stram til alt du har hele veien (det skal gjøre vondt, tærne skal bli blå).
    • Ligg så lenge du takler smerten (pga minsket blodtilførsel) minst 10min, maks 30 min.
    • Ta så av bandasjen og sett den på igjen noe løsere og mer behagelig.
    • Fortsett med kompresjon resten av dagen du har tråkket over, og ta den litt av og på.

    overtråkk og forstuing

    Skadeforebyggende trening og øvelser for å unngå gjentatte overtråkk

    Etter akuttfasen (48 timer) har blødningen stanset og det er nå viktig å bevege og gradvis belaste ankelen. Dette kan du for eksempel gjøre gjennom tøying av leggen og bevegelse av ankelen. Husk at du må begynne med rolige og kontrollerte bevegelser.

    Øvelse: tøying av legg

    Øvelse: bevegelse av ankel

    Sykling og svømming er fine alternativer til trening som gir lite belastning på ankelen. Etter hvert kan du forsøke å begynne rolig jogging, da helst på flatt underlag. Før en slik økt er det viktig å varme ordentlig opp, da dette reduserer sjansene for nytt overtråkk. En god måte man kan gjøre det på er enkle balanseøvelser på pute før du tar på deg joggeskoa. Begynn enkelt og stå med begge beina på puten. Etter hvert kan du løfte det ene benet og eventuelt lukke øynene for å utfordre deg selv. Dette bidrar til bedre stabilitet i ankelleddet.

    Øvelse: stabilitet for anklene

    Vi møter ofte pasienter som har tråkket over, og har gode kunnskaper på området. Dersom du ønsker hjelp med rehabiliteringen, tips og råd i akuttfasen eller en undersøkelse og behandling av foten din står vi klare til å hjelpe deg.