Naprapatbloggen

Tag Archive: svimmelhet

  1. Perfeksjonisme gjør deg syk

    1 Comment

    TV2 Sumo har programmet «Sykt Perfekt» om unge jenter som er utsatt for perfeksjonisme, og så pliktoppfyllende at de opplever å bli syke av det. Dette er også noe vi har observert blant pasienter ved klinikkene våre i Rygg og Rehab. Min oppfatning er at dette ikke bare er et problem blant de helt unge, men også voksne. Pasienter oppsøker oss med plager som hodepine, svimmelhet, uvel i magen og uro i kroppen. Listen over fysiske plager kan være lang, men man finner ikke alltid strukturelle årsaker til problemene når vi undersøker på behandlingsbenken. Så hvorfor oppstår da alle disse symptomene, når alle fysiske strukturer ser ut til å være perfekte?

    Personlig tror jeg at de kan ha sitt opphav på det kognitive planet. Med det mener jeg ikke at de nødvendigvis har en patologisk tilstand knyttet til det psykiske. Min tanke er at kravene man setter til seg selv i mange tilfeller er høyere enn hva som er mulig å innfri. Vi er nødt til å forstå at man ikke kan være best på alle arenaer. Det er f.eks. umulig å skulle levere toppkarakterer i alle fag, trene 20 timer i uka, skinne på hver fest i helgene, ha 10 utenlandsturer i året og kanskje i tillegg en deltidsjobb som nærmest skal gjøre deg til millionær. Nå er det mange av oss voksne også, som ikke har innsett at det kan være problematisk å skulle ha lederstilling på jobb, vinne birken (birken er litt ut, nå er det triatlon som gjelder), være verdens beste mamma/pappa og ha et plettfritt hjem.

    På denne siden kan du lese mer om hvordan man unngår stiv nakke på kontoret.

    Hva er din perfeksjonisme?

    Man må forstå at om man ønsker å bli best, så må du velge DIN kamp. Du må elske det du gjør. Det er garantert et menneske der ute som bruker all sin tid på en spesifikk aktivitet. Om du da surrer rundt deg selv og dine 15 ulike arenaer du skal vinne, så sier det seg selv at du vil ikke bli bedre enn spesialisten. Et slikt perfeksjonistisk adferdsmønster vil jeg tro ikke leder til annet enn at du til stadighet vil bli løpende etter dine egne krav. De lar seg ikke innfri. Resultatet blir ofte plager som svimmelhet, dårlig søvn, gnissing av tenner eller over/underspising.

    perfeksjonisme

    Illustrasjon: Naprapat Einar Svindland

    På denne siden kan du lese mer om langvarige smerter.

    Jeg lærte av en nevrolog, Yngve Hallström, en gang; «har du noen gang truffet et menneske som har blitt utbrent av å spille for mye golf?». Svaret er selvsagt nei. Elsker du det du gjør vil du være dedikert, og da kan man bli best. Men best i alt? Umulig.

    Min oppfordring til både unge og voksne som har havnet i denne uheldige fella er å stoppe opp et øyeblikk. Spør dere selv hvem det er dere tilfredsstiller. Er det dine foreldres ambisjoner rundt deg du lever ut? Er det sjefens krav til deg du tilfredsstiller? Er det jakten på digitale tomler (eller likes og hjerter på instagram)? Leder dette deg til drømmen din? Finn ut hva som er viktig for nettopp deg.

  2. Hva er mobilnakke?

    1 Comment

    Den siste tiden har det vært en del avisartikler og diskusjon i sosiale medier om det nye fenomenet «mobilnakke». Selv ble jeg spurt av en journalist fra Egmont Publishing om jeg, som naprapat og fagperson på området kunne komme med mine kommentarer. Jeg stilte opp og tok med meg en pasient med slike plager til intervjuet for å vise hva man gjør med denne type problematikk.

    Dette ble en flott artikkel som kan leses både på klikk.no og tv2.no. Artikkelen har også en video med tre enkle øvelser for nakken, både for bevegelighet i ledd, muskler og for en bedre holdning.

     

    holdning mobilnakke naprapat

     

    Når det kommer til selve ordet mobilnakke er ikke dette noe som hører hjemme i journalen til pasientene. Man sier ikke «pasienten lider av mobilnakke», det er ingen diagnose, og det henger heller sammen med holdningsproblematikk i brystrygg og nakke samt inaktivitet fremfor at det er selve mobiltelefonen som er årsaken. Dette er viktig å påpeke, og bruken av ordet mobilnakke er kun en generell beskrivelse av plagene til pasienten.

    Det samme kan man si om lateral epicondylitt i albuen, hvilket er en senelidelse på utsiden av albuen, som også er kjent som tennisalbue eller musearm. Selve ordet musearm er heller ikke noe man bruker i journalen da det er et skandinavisk begrep, mens «tennis elbow» blir brukt over hele verden. Likevel ser man flere kontorister som har denne problematikk fremfor tennisspillere.

    Det som er synd med mobilnakke er at vi ser en økende tendens blant yngre pasienter som har denne type problematikk med stiv nakke og hodepine. Hadde man vært mer aktiv i hverdagen og redusert bruken av mobiltelefon og nettbrett ville nok dette vært unngått. Det er dog ikke så lett da 94% av unge i alderen 9-16 år har tilgang til en mobiltelefon, og 84% av disse er smarttelefoner med tilgang til internett og sosiale medier. Når vi får disse pasientene på klinikken er det som regel helt ufarlig, og et enkelt problem å løse med noen få behandlinger og øvelser, samt at de lærer seg å bruke mobilen mindre og mer riktig (se bildet lengre ned i innlegget). Det er godt å se at det i skolen gjøres forsøk på å regulere bruken av mobiltelefon i skoletiden for å få mer fokus på læring.

    I artikkelen jeg var med å skrive for Egmont Publishing er det en video med fine øvelser for nakken. I bildet under ser du også en enkel måte å bruke mobilen uten å få vondt i nakken da holdningen blir mye bedre. Pass dog på at den underste armen er avslappet og kun støtter opp armen man holder telefonen i.

     

    mobilnakke naprapat nakkeplager

     

    Happy surfing :)