Naprapatbloggen

Tag Archive: vond nakke

  1. Enkle grep for kontorkroppen

    4 Comments

    Har du merket at nakken, ryggen eller skuldrene i løpet av en lang dag på kontoret gradvis begynner å verke litt? Bevegelsene i leddene kjennes stivere, og opplevelsen av å være litt eldre enn det man egentlig er begynner å melde seg. Men kontorkroppen skal ikke få sette seg.

    Mange som jobber på kontor kommer ofte innom klinikkene våre og melder om slike problemer. Man kjenner seg sprek og fin i begynnelsen av dagen, men gradvis utover så øker ubehaget på. Dersom man stadig opplever slike vondter er det lett å bli engstelig, og begynne å tenke tanker om at det er noe som ikke stemmer helt med ryggen eller nakken.

    Du kan ta det helt med ro, for dette er helt vanlig og som regel helt ufarlig. Symptomene kroppen skaper i forbindelse med langvarig arbeid skal heller ses på som at kroppen prøver å kommunisere med deg. Noe av det beste muskel- og leddapparatet vårt vet er bevegelse. Bevegelse, uansett type er kroppens absolutte favorittiltak ved diffuse muskelsmerter hvor andre sykdommer er utesluttet. Så når kroppen begynner å skape litt ubehag etter en lang dag på kontoret, så sier den til bevisstheten vår:

    ”Vær så snill og bruk meg litt!”

    Kontorkroppen

    Dersom han på bildet over her ikke får smokken sin, så begynner han å sutre. Kroppen kan ses litt på samme måte. Dersom kroppen ikke blir brukt så begynner den å sutre ved å skape ubehag. For å tilfredsstille den slik at den ikke begynner å sutre, så må vi bli flinkere til å gi den mer oppmerksomhet i løpet av dagen. Det er ikke så nøye hva du gjør, bare du gjør noe. Det er heller ikke så viktig hvor mange repetisjoner du tar eller hvor mange sett av hver enkeltøvelse, bare du bryter litt av det monotone som en arbeidsdag gjerne er med på å skape.

    Så ubehag som dukker opp utover dagen er ikke nødvendigvis farlig, det er bare kroppen som snakker med deg og ønsker at du skal bruke den mer.

    Her er 3 øvelser som er fine å benytte seg av for skape litt bevegelse i ryggen i løpet av arbeidsdagen. Disse bryter opp kontorkroppen og øker bevegeligheten i korsrygg, mellom skulderbladene og nakken. Områdene hvor det oftest setter seg.

    1. Tøyeøvelse for korsryggen:

    2. Tøyeøvelse for brystryggen:

    3. Tøyeøvelse for nakken:

    Med ønske om en bedre dag på jobben.

    PS. om du er interessert i å lese mer om hvorfor man får vondt så kan du lese denne artikkelen.

    Vi har skrevet noen artikler som kan være interessante for deg som jobber på kontor:

  2. Hva er mobilnakke?

    1 Comment

    Den siste tiden har det vært en del avisartikler og diskusjon i sosiale medier om det nye fenomenet «mobilnakke». Selv ble jeg spurt av en journalist fra Egmont Publishing om jeg, som naprapat og fagperson på området kunne komme med mine kommentarer. Jeg stilte opp og tok med meg en pasient med slike plager til intervjuet for å vise hva man gjør med denne type problematikk.

    Dette ble en flott artikkel som kan leses både på klikk.no og tv2.no. Artikkelen har også en video med tre enkle øvelser for nakken, både for bevegelighet i ledd, muskler og for en bedre holdning.

     

    holdning mobilnakke naprapat

     

    Når det kommer til selve ordet mobilnakke er ikke dette noe som hører hjemme i journalen til pasientene. Man sier ikke «pasienten lider av mobilnakke», det er ingen diagnose, og det henger heller sammen med holdningsproblematikk i brystrygg og nakke samt inaktivitet fremfor at det er selve mobiltelefonen som er årsaken. Dette er viktig å påpeke, og bruken av ordet mobilnakke er kun en generell beskrivelse av plagene til pasienten.

    Det samme kan man si om lateral epicondylitt i albuen, hvilket er en senelidelse på utsiden av albuen, som også er kjent som tennisalbue eller musearm. Selve ordet musearm er heller ikke noe man bruker i journalen da det er et skandinavisk begrep, mens «tennis elbow» blir brukt over hele verden. Likevel ser man flere kontorister som har denne problematikk fremfor tennisspillere.

    Det som er synd med mobilnakke er at vi ser en økende tendens blant yngre pasienter som har denne type problematikk med stiv nakke og hodepine. Hadde man vært mer aktiv i hverdagen og redusert bruken av mobiltelefon og nettbrett ville nok dette vært unngått. Det er dog ikke så lett da 94% av unge i alderen 9-16 år har tilgang til en mobiltelefon, og 84% av disse er smarttelefoner med tilgang til internett og sosiale medier. Når vi får disse pasientene på klinikken er det som regel helt ufarlig, og et enkelt problem å løse med noen få behandlinger og øvelser, samt at de lærer seg å bruke mobilen mindre og mer riktig (se bildet lengre ned i innlegget). Det er godt å se at det i skolen gjøres forsøk på å regulere bruken av mobiltelefon i skoletiden for å få mer fokus på læring.

    I artikkelen jeg var med å skrive for Egmont Publishing er det en video med fine øvelser for nakken. I bildet under ser du også en enkel måte å bruke mobilen uten å få vondt i nakken da holdningen blir mye bedre. Pass dog på at den underste armen er avslappet og kun støtter opp armen man holder telefonen i.

     

    mobilnakke naprapat nakkeplager

     

    Happy surfing :)