Naprapatbloggen

Skaper snømåking ryggsmerter?

Ikke nødvendigvis. Vi får inn veldig mye pasienter som sliter med korsryggen om vinteren. Grunnen til dette kan være glatt føre og at man måker snø. Men er dette noe som nødvendigvis behøver å skape ryggplager?

Vi ser her på noen enkle grep for å forebygge plager.

Se på snømåking som en treningsøkt, og bruk riktig utstyr.

  • Gå gjerne en tur på 15 minutter som oppvarming før du setter i gang.
  • Bruk riktig fottøy når du holder på. Bruker du glatte sko er det lett å få kink i ryggen. Vi anbefaler vanntette vintersko med pigger eventuelt brodder.
  • Kle deg godt slik at du ikke står med bar rygg.

Med disse enkle grepene er forholdene tilrettelagt.

Less is more Ta snøen mens den er lett og når den kommer. Venter man til snøen har blitt kram og tung blir hele jobben tyngre. Det sitter langt inne hos mange å gå to turer, eller i dette tilfellet å ta mindre snø på spaden eller skuffa.

Planlegg treningsøkten. Veldig mange tar ikke høyde for å måke snø før de for eksempel skal på jobb. Når man går til bilen ser man at det har kommet mye snø, og man skal måke hele gårdsplassen på 3 minutter. Dette betyr trøbbel. Ta deg god nok tid, og ta pauser mens du holder på. Stresser man når man skal måke snø øker sjansen for å kjenne det i ryggen mens du holder på eller i etterkant. Det er her mange feiler.

Når det gjelder teknikk er det mange synspunkter ute og går. Måk snø som du synes er behagelig for kroppen. Kjenner du at du blir stiv i ryggen eller opplever smerte så gjør du sannsynligvis noe galt. Litt støl er det alltid lov til å bli tidlig i sesongen, men å måke snø skal ikke gjøre vondt. Stå gjerne bredbeint og stødig, og bøy beina mer enn ryggen. Det er beina som skal gjøre jobben, ikke ryggen. Dette gjelder også om man bruker skuffe – bruk beina og hele kroppen til å skyve framfor deg istedet for å kun bruke armene. Når du skal kaste snøen unna bør man vri hele kroppen og ikke bare ryggen. Ha naturlig svai i ryggen, litt ut med rumpa og løft så nærme kroppen som mulig. Det er bedre å få litt snø på klærne når man holder på enn å få smerter i ryggen i etterkant.

Om uhellet skulle være ute og du trenger hjelp, ta gjerne kontakt med oss. Eventuelt, tilkall alternativ hjelp som bildet viser.

Snåmåking

Vi har skrevet noen andre artikler som handler om å passe på kroppen når man jobber fysisk: