Oppussing på godt og vondt
Det er ikke mange folkeslag som driver med oppussing i like store skala som nordmenn, og mange velger å gjøre mesteparten av arbeidet selv. Det er mange fysiske fordeler med å pusse opp hjemme da kroppen er i bevegelse, og man får brukt musklene på en god måte som kan være veldig fint om man ikke trener til vanlig. Utover denne gevinsten ser vi også at mange pådrar seg skader og smerter i muskler og ledd. Her kommer 3 gode råd til deg som skal sette i gang med oppussing, samt 3 gode øvelser som kan forebygge at kroppen stivner.
Sirkeltreningprinsippet
Vi har mange håndverkere til behandling ved våre klinikker. Mange av disse har firmaavtale, ettersom forebyggende behandling er fradragsberettiget. Det å snakke med rørleggere om arbeidsstilling når de skal inn under kjøkkenbenken, elektrikere som skal trekke kabler langs med gulvlister eller stå og borre i taket, eller tømrere som skal bære gipsplater opp trappene så er det ikke så mange muligheter til å jobbe «riktig».
Her pleier vi å tipse om å lage sirkeltrening ut av arbeidsdagen. Dette er med å skape variasjon, og man sparer kroppen for unødvendig statisk belastning. Som ved sirkeltrening så har man ulike stasjoner man jobber ved i noen minutter før man går videre og tar fatt på neste oppgave. Arbeidet som skal utføres tar kanskje samlet sett litt lengre tid, man må bryte opp i det man er vant med, men det er oftest et bedre alternativ som gjør at kroppen spiller på lag.
1. Hvordan forebygge plager i nakke og skuldre ved oppussing?
Det er fort gjort at du ender i ugunstige arbeidsstillinger for nakken eller statiske stillinger med armene som kan føre til smerter i nakke og skuldre. Et eksempel på det kan være maling av tak. Prøv og kom nærme det du arbeider med ved å for eksempel komme opp i høyden. På denne måten slipper du å strekke deg så langt, samt å bøye hodet så langt tilbake, eller armene langt vekk fra kroppen.
Det finnes mange hjelpemidler når det kommer til oppussing, og hva gjelder maling så gjør man jobben mye enklere for seg selv om det lar seg gjøre å bruke rulle med en teleskopstang.
Denne øvelsen kan være fin for å lette på spenninger i nakke og skuldre etter mye statisk arbeid:
2. Hvordan unngå ryggsmerter ved oppussing?
Oppussing innebærer ofte mange tunge løft og ugunstige vridninger. Løft gjenstander tett inn til kroppen og løft det opp fra bakken med bruk av beina fremfor bøyd rygg. Når det er sagt så er ryggen konstruert for belastning og tåler mer enn hva man tror. Men om man ikke driver med oppussing til daglig så kan det være at kroppen gir beskjed om at «dette var noe nytt – dette er jeg ikke vant med» gjennom å kommunisere med symptomer.
Er gjenstanden som skal løftes ekstra tung, vær minst to som bærer. Det kan også være lurt å planlegge innkjøp av utstyr og materialer. Mange får seg en overraskelse når de skal tømme en tilhenger full av fliser. Gå heller flere ganger og bær litt av gangen istedet for å stresse med å bli ferdig fordi parkometeret er på vei til å gå ut eller liknende. Spør naboen om hjelp eller huk tak i noen som ser sterke ut.
Denne øvelsen kan være fin for å løsne opp en stiv rygg etter mye løfting og bæring:
3. Hvordan unngå overbelastning når du skal pusse opp?
Gjentatte og statiske bevegelser over tid kan føre til akutte plager i både skuldre, albuer og håndledd. Typisk ser vi dette etter maling, snekring og pussing. Pass på å gi deg før det gjør vondt og husk og varier mellom venstre og høyre arm, samt ulike arbeidsstillinger. Husk at hastverk er lastverk, og kan bli ryggverk. Ta pauser, og følg sirkeltreningprinsippet som nevnt tidligere i artikkelen.
Det vil også være fint for muskulaturen å benytte pausene til litt øvelser for å opprettholde bevegelighet eller holdning. Inne på vår hjemmeside finner du flere gode tøyeøvelser.
Denne øvelsen er fin for å løsne opp mellom skulderbladene, som er et typisk område som stivner om man har holdt på med maling i flere timer.
Kjenner du at det allerede har satt seg stivhet og smerter i kroppen, ta gjerne en behandling hos oss før det blir verre. Vi kan også hjelpe og veilede med forbyggende trening og øvelser for å sikre at du er mer rustet til oppussingen.
På denne siden kan du bestille akuttime.
Lykke til, og husk at oppussing er noe som skal være lysbetont.
Vi har skrevet noen andre artikler som handler om å passe på kroppen når man jobber fysisk: