Naprapatbloggen

Tag Archive: hodepine

 1. Hodepinedagboka: finn årsaken til din hodepine

  1 Comment

  En ting er at hodepine er utrolig plagsomt. En annen ting er at det kan være frustrerende og ikke vite hvorfor det oppstår. Er det på grunn av stress, dårlig søvn, er nakken stiv eller glemte du kanskje lesebrillene hjemme? For å skape en forståelse rundt dette, kan det være lurt å notere seg litt detaljer rundt episodene man opplever hodepine. Da ser man lettere trender og hva som trigger det, og det kan være enklere i fremtiden å forebygge at det kommer. Dette kan du gjøre med penn og papir som god gammeldags loggføring, eller enklere: bruk en app på smarttelefonen din – Hodepinedagboka.

  Hva er årsaken til at man utvikler hodepine?

  Det er svært mange variabler når det kommer til hodepine, og det finnes mange varianter på markedet (eller rettere sagt i diagnoselista). De vanligste er spenningshodepine og migrene. Jeg pleier å si til mine pasienter at omlag halvparten av tilfellene ved hodepine kommer fra nakken, og den andre halvparten er det litt vanskelig å sette fingeren på. Hodepinedagboka kan være et ypperlig verktøy for å finne ut av dette. I prosessen kan det være lurt å ta et steg tilbake og stille seg noen spørsmål slik at det blir enklere å kartlegge hvorfor man får hodepine.

  Hvordan står det til med: søvnkvalitet, bevegelse i løpet av dagen, drikker du nok vann i løpet av dagen? Hvordan er det med inntaket av koffein, nikotin og alkohol? Hvor lenge siden er det du tok en synsundersøkelse? Sitter du med skuldrene langt opp etter ørene i timesvis på jobben hver dag, eller er du litt for glad i å sondere instagram og snapchat? Reagerer du på ulike matvarer som for eksempel ost, sjokolade eller rødvin? Er du sensitiv for støy, sterke lukter eller skarpt lys? Hvordan føles topplokket når du driver med styrketrening? Tar du medisiner som kanskje har hodepine som en av bivirkningene?

  Hodepinedagboka

  På denne siden kan du lese mer om hodepine og migrene.

  Som nevnt over så finnes det mange interne og eksterne faktorer hva gjelder forekomsten av spenningshodepine og migrene. Forekomsten kan av og til sammenlignes med pasienter som sliter med kjevespenninger, klikking, biting og gnissing av tenner. Er dette viljestyrt og sier du til deg selv «i natt skal jeg ligge og bite sammen tennene mine så hardt jeg kan». Svaret på det er såklart nei. Men er man litt bevisst rundt dette så er det enklere å gjøre noe med det. Det er først når man klarer å «ta seg i det» at det er enklere å forstå seg på, og iverksette noen helt konkrete tiltak for å dra det i riktig retning. Den samme effekten kan man dra nytte av gjennom å benytte seg av Hodepinedagboka.

  Skjønner du hvorfor det kommer, så er det lettere å gjøre noe med det.

  Hvorfor Hodepinedagboka?

  For å få en bedre oversikt over hodepinen, hvor ofte det forekommer og hva som fremprovosere den, finnes det en app som heter Hodepinedagboka. Dette er en enkel app hvor du kan registrere de dagene du har hodepine i en kalender, for å bygge et tydelig bilde av symptomene dine.

  Du kan registrere intensiteten på hodepinen (mild, moderat, kraftig), om du har tatt migrenemedisin, smertestillende og legge inn personlige notater. Du har også mulighet til å legge inn hvilke migrenemedisiner og smertestillende du bruker i appen. Dette gjør det enklere å skape kontroll over hodepinen.

  Om du ikke helt vet hva som trigger din hodepine kan du enkelt gå tilbake i kalenderen å se hvilke dager du har hatt hodepine, og med notatene liste ut mulige årsaker. Deretter kan du forsøke å eliminere disse.

  En av mine pasienter som sliter med migrene fortalte for noen uker siden at forekomsten av migrene er gått ned til 2 ganger i måneden. For et år siden var det 4-5 ganger i uka. Dette ettersom vi har fått nakken hennes mye bedre ved hjelp av behandling og øvelser, men hun har også fått en bedre forståelse for hva som trigger migrenen ved hjelp av hodepinedagboka.

  Appen kan lastes ned gratis på App Store eller Google Play.

 2. 8 tips for hvordan du kan unngå søvnproblemer

  2 Comments

  God søvn, kombinert med fysisk aktivitet, riktig mat og drikke er viktige hjørnesteiner for god helse. Dessuten er det viktig for å styrke immunforsvaret. Derfor er det viktig at du reflekterer over hvordan du sover. Vi vil alle våkne uthvilte, for da føler vi oss bedre, og dagen blir bedre. Likevel sliter mange med søvnproblemer. Det kan handle om å ikke få sovne, å våkne midt på natten, eller veldig tidlig på morgenen. Men hva er nøkkelen til en god natts søvn? Med denne artikkelen får du 8 gode tips til hvordan du kan unngå søvnproblemer.

  1. Sov på bestemte tider

  Forsøk å gå til sengs og våkne til samme tid hver dag. Faste rutiner er bra, og gir god søvn. Planlegg morgenens gjøremål kvelden i forveien, som å smøre matpakke og legge frem klær slik at neste dag får en mindre kaotisk start. Forbered også en god frokost, så blir det lettere å komme seg opp.

  2. Soverommet skal invitere til søvn

  Soverommet skal være en plass for ro og hvile. Et sted der man ikke jobber. Gjør soverommet til et avslappende sted. Tenk på farge, innredning og belysning. Rolige farger, flere mindre lyskilder og visse planter gjør at du sover bedre. Med et nøytralt utgangspunkt blir det lettere å få god søvn. Er det svært rotete kan det være distraherende.

  På denne siden kan du lese 5 tips for å sovne bedre.

  3. Riktig belysning for å unngå søvnproblemer

  Den siste timen før du skal legge deg kan det være fordelaktig å senke belysningen, for å forberede kroppen på at det snart er «lights out». For mye lys kan gjøre at du ikke sovner, eller sover like dypt. Den beste søvnen får du når det er bekmørkt. For å få det mørkt på soverommet finnes det ulike mørkleggingsgardiner, som samtidig forhindrer innsyn. Eventuelt kan du bruke sovemaske som mange benytter når de er på reise.

  4. Sengens rolle

  Sengen bør føles komfortabel, passe måten du sover på, og gjerne være nøye utvalgt og testet ut. Om du våkner midt på natten er det bedre å stå opp en liten stund, for deretter å la kroppen få ro og hvile, sammenlignet med å vri seg rundt i sengen om madrassen ikke føles riktig. Tommelfingerregel for valg av riktig madrass: er du stor og tung trenger du en madrass som er fastere, er du liten og lett bør du ha en som er litt mykere. Da får kroppen nok støtte, og det blir enklere å slappe av.

  søvnproblemer nakke pute

  5. Puten er viktig

  Ligger du på rygg, på siden eller på magen? Velg pute utifra hvordan du liker å sove. Noen sverger til tempurputer som er ergonomisk tilpassede, og noen hater dem. Det er derfor viktig å prøve ut ulike puter i forskjellige størrelser, for å finne den som gir deg best støtte. Da blir det enklere å finne en god posisjon du kan hvile i.

  Nakkens posisjon er også viktig for å puste riktig når man sover. Man skal lett kunne puste dypt med magen, og det blir vanskelig om puten er altfor stor. Dette kan være en årsak til at du kan våkne med hodepine. Feil pute kan også føre til at du sover med anspente nakkemuskler, og det forstyrrer ofte nattesøvnen. I verstefall kan du våkne med kink i nakken. Mange har erfaring med akkurat dette, og tar ofte med seg sin egen pute når de er på reise.

  På denne siden kan du lese mer om nakkesmerter.

  6. Finn riktig temperatur

  Soverommet bør ikke være for varmt. Du sover bedre om det er litt svalt. Ikke vær redd for å åpne vinduet på gløtt, uansett årstid. Dyner finnes i ulike varianter, og de fleste bør ha en sommerdyne og en vinterdyne til de ulike årstidene. Det skaper også en behagelig følelse om du bytter sengetøy ukentlig, og lufter ofte.

  7. Logge ut

  Unngå å bruke mobilen, nettbrettet eller laptopen den siste timen før du skal sove. Studier viser at det blå og skarpe lyset fra skjermen gjør det vanskeligere å slappe av, hvilket gjør at det kan ta lengre tid før du sovner. Dette ser vi ofte som en årsak til søvnproblemer.

  8. Dagslys og mosjon

  Prøv å få mye dagslys i løpet av dagen, og hold kroppen i bevegelse. Unngå koffein og sukker på kvelden, og ta deg tid til å senke tankene og tempoet før du skal legge deg. Les en god bok, ta et fotbad eller en kortere kveldstur. Det øker sjansene for en god natts søvn.

 3. Enkle grep for kontorkroppen

  4 Comments

  Har du merket at nakken, ryggen eller skuldrene i løpet av en lang dag på kontoret gradvis begynner å verke litt? Bevegelsene i leddene kjennes stivere, og opplevelsen av å være litt eldre enn det man egentlig er begynner å melde seg. Men kontorkroppen skal ikke få sette seg.

  Mange som jobber på kontor kommer ofte innom klinikkene våre og melder om slike problemer. Man kjenner seg sprek og fin i begynnelsen av dagen, men gradvis utover så øker ubehaget på. Dersom man stadig opplever slike vondter er det lett å bli engstelig, og begynne å tenke tanker om at det er noe som ikke stemmer helt med ryggen eller nakken.

  Du kan ta det helt med ro, for dette er helt vanlig og som regel helt ufarlig. Symptomene kroppen skaper i forbindelse med langvarig arbeid skal heller ses på som at kroppen prøver å kommunisere med deg. Noe av det beste muskel- og leddapparatet vårt vet er bevegelse. Bevegelse, uansett type er kroppens absolutte favorittiltak ved diffuse muskelsmerter hvor andre sykdommer er utesluttet. Så når kroppen begynner å skape litt ubehag etter en lang dag på kontoret, så sier den til bevisstheten vår:

  ”Vær så snill og bruk meg litt!”

  Kontorkroppen

  Dersom han på bildet over her ikke får smokken sin, så begynner han å sutre. Kroppen kan ses litt på samme måte. Dersom kroppen ikke blir brukt så begynner den å sutre ved å skape ubehag. For å tilfredsstille den slik at den ikke begynner å sutre, så må vi bli flinkere til å gi den mer oppmerksomhet i løpet av dagen. Det er ikke så nøye hva du gjør, bare du gjør noe. Det er heller ikke så viktig hvor mange repetisjoner du tar eller hvor mange sett av hver enkeltøvelse, bare du bryter litt av det monotone som en arbeidsdag gjerne er med på å skape.

  Så ubehag som dukker opp utover dagen er ikke nødvendigvis farlig, det er bare kroppen som snakker med deg og ønsker at du skal bruke den mer.

  Her er 3 øvelser som er fine å benytte seg av for skape litt bevegelse i ryggen i løpet av arbeidsdagen. Disse bryter opp kontorkroppen og øker bevegeligheten i korsrygg, mellom skulderbladene og nakken. Områdene hvor det oftest setter seg.

  1. Tøyeøvelse for korsryggen:

  2. Tøyeøvelse for brystryggen:

  3. Tøyeøvelse for nakken:

  Med ønske om en bedre dag på jobben.

  PS. om du er interessert i å lese mer om hvorfor man får vondt så kan du lese denne artikkelen.

  Vi har skrevet noen artikler som kan være interessante for deg som jobber på kontor:

 4. Hva er krystallsyken, og er det farlig?

  Leave a Comment

  Det er mange årsaker til svimmelhet, og en tilstand vi ofte ser hos våre pasienter er krystallsyken. Svimmelhet er noe mange sliter med i hverdagen, og det er en kompleks og omfattende tilstand som stjeler mye energi.

  Krystallsyken, eller BPPV: benign paroksysmal posisjonsvertigo er en tilstand som debuterer akutt med kraftig svimmelhet som vanligvis varer fra 10-30 sekunder. Påfølgende kvalme kan vare noe lenger, men det er som oftest subjektivt. Det kan føles ut som man sitter i en karusell hvor det går rundt og rundt, eller at det gynger fra side til side som i en båt.

  «Krystallsyken er ikke farlig, men kan oppleves som svært ubehagelig.»

  Hva provoserer og utløser krystallsyken?

  Utløsende faktorer ved krystallsyken er forskjellig hos alle, men som oftest kommer svimmelheten når man beveger hodet. Dette kan være når man legger seg ned sidelengs i sengen eller når man snur seg rundt liggende, setter seg opp eller bøyer hodet bakover. Det klassiske er at det er utløses av å ligge på den siden som er provosert.

  Det foreligger ingen forskning som beviser hvorfor krystallsyken oppstår eller blir utløst, men en fellesnevner vi ser hos mange av pasientene våre er en sammenheng mellom hodepine og stivhet i nakke- og skulderpartiet etter lengre perioder med stress. Det kan også oppstå etter traume mot hodet eller nakken, som fall på ski, sykkel, bilulykke eller liknende men altså inget fasitsvar.

  Om man blir svimmel når man bøyer hodet fremover, som for eksempel å knyte skolissene, har oftest årsak i endring i blodtrykket og er helt normalt. Blir man svimmel av å reise seg raskt opp etter å ha ligget en stund er årsaken som regel ortostatisk hypotensjon / kortvarig blodtrykksfall og er også helt normalt. Sistnevnte er for øvrig den vanligste årsaken til svimmelhet hos eldre.

  I denne artikkelen kan du lese mer om svimmelhet og krystallsyken.

  Hva skjer når man har krystallsyken?

  Det finnes en teori om at det er kalkkrystaller (otolitter) i det indre øret som løsner fra sin normale plass, og beveger seg ut i buegangene som også er en del av balanseorganet. Her stimulerer de sanseinntrykk som vanligvis bare skjer når man roterer på hodet eller er i bevegelse. Dette forvirrer hjernen til å tro at kroppen roterer, mens man egentlig er i ro. Denne konflikten i sansesignaler utløser svimmelhet og desorientering.

  Enkelt forklart: du kjører bil i en venstresving, intakt side gir beskjed til hjernen om en venstresving, mens påvirket side gir beskjed om at bilen kjører rett frem, og da blir det konflikt i tolkningen av beskjeder i topplokket og svimmelhet oppstår.

  Svimmelhet ved krystallsyken kan ofte inkludere rytmiske ufrivillige øyebevegelser (nystagmus) og kvalme. Noen ganger oppkast. Man vet ikke hvorfor noen utvikler denne tilstanden, men man tror det skyldes midlertidige forandringer i balanseorganet i det indre øret. Som oftest så har man bare kystallsyken på en side.

  Balanseorganet med bueganger

  Denne illustrasjonen viser balanseorganet i det indre øret.

  Hvem får vanligvis krystallsyken?

  Tilstanden er forholdsvis vanlig hos yngre og middelaldrende, med økende forekomst jo eldre man er. Størst forskomst er det hos alderen 50-70 år og ca 2/3 er kvinner. Omlag 60% av de som utvikler krystallsyken har en spontanbedring i løpet av 1-4 uker. Det er relativt vanlig at svimmelheten kommer tilbake flere ganger, men det kan gå måneder mellom anfallene. Som oftest så kommer det tilbake på samme side.

  Hvordan behandler man krystallsyken?

  Med god kompetanse og erfaring er det relativt enkelt å diagnostisere, behandle tilstanden med spesifikke tester (dix hallpike) og manøvre (eppleys) som gjøres på klinikken. Utfordringen er å ta opp alle elementer som kan ha sammenheng i sykdomshistorien, samt å gjøre en full nevrologisk undersøkelse av nakken samt store- og lillehjernen og øyne for å utelukke annen patologi. Svimmelhet som symptom er komplekst, og det er ikke alltid det er krystallsyken til tross for at det er den vanligste tilstanden i kategorien. Har vi mistanke om annen patologi anbefaler vi legebesøk.

  Behandlingen gjøres gjennom at man posisjonerer pasientens hode i ulike posisjoner som skal flytte kalkkrystallene tilbake der de hører hjemme. Behandlingen er smertefri, men man vil under behandlingen oppleve svimmelhet da krystallene flytter på seg. Det er normalt med 1-3 behandlinger før man føler stor bedring om ikke symptomfri.

  Det finnes også øvelser man kan gjøre selv som kan hjelpe, men vi velger å ikke kommentere det videre da pasienter ofte gjør dette feil og det blir mer provoserende enn til hjelp. Det man bør gjøre er å oppsøke hjelp for å undersøke og behandle tilstanden, og det beste man kan gjøre på egenhånd er å gå tur i variert terreng da man får trent balanseorganet på en naturlig måte.

 5. Perfeksjonisme gjør deg syk

  1 Comment

  TV2 Sumo har programmet «Sykt Perfekt» om unge jenter som er utsatt for perfeksjonisme, og så pliktoppfyllende at de opplever å bli syke av det. Dette er også noe vi har observert blant pasienter ved klinikkene våre i Rygg og Rehab. Min oppfatning er at dette ikke bare er et problem blant de helt unge, men også voksne. Pasienter oppsøker oss med plager som hodepine, svimmelhet, uvel i magen og uro i kroppen. Listen over fysiske plager kan være lang, men man finner ikke alltid strukturelle årsaker til problemene når vi undersøker på behandlingsbenken. Så hvorfor oppstår da alle disse symptomene, når alle fysiske strukturer ser ut til å være perfekte?

  Personlig tror jeg at de kan ha sitt opphav på det kognitive planet. Med det mener jeg ikke at de nødvendigvis har en patologisk tilstand knyttet til det psykiske. Min tanke er at kravene man setter til seg selv i mange tilfeller er høyere enn hva som er mulig å innfri. Vi er nødt til å forstå at man ikke kan være best på alle arenaer. Det er f.eks. umulig å skulle levere toppkarakterer i alle fag, trene 20 timer i uka, skinne på hver fest i helgene, ha 10 utenlandsturer i året og kanskje i tillegg en deltidsjobb som nærmest skal gjøre deg til millionær. Nå er det mange av oss voksne også, som ikke har innsett at det kan være problematisk å skulle ha lederstilling på jobb, vinne birken (birken er litt ut, nå er det triatlon som gjelder), være verdens beste mamma/pappa og ha et plettfritt hjem.

  På denne siden kan du lese mer om hvordan man unngår stiv nakke på kontoret.

  Hva er din perfeksjonisme?

  Man må forstå at om man ønsker å bli best, så må du velge DIN kamp. Du må elske det du gjør. Det er garantert et menneske der ute som bruker all sin tid på en spesifikk aktivitet. Om du da surrer rundt deg selv og dine 15 ulike arenaer du skal vinne, så sier det seg selv at du vil ikke bli bedre enn spesialisten. Et slikt perfeksjonistisk adferdsmønster vil jeg tro ikke leder til annet enn at du til stadighet vil bli løpende etter dine egne krav. De lar seg ikke innfri. Resultatet blir ofte plager som svimmelhet, dårlig søvn, gnissing av tenner eller over/underspising.

  perfeksjonisme

  Illustrasjon: Naprapat Einar Svindland

  På denne siden kan du lese mer om langvarige smerter.

  Jeg lærte av en nevrolog, Yngve Hallström, en gang; «har du noen gang truffet et menneske som har blitt utbrent av å spille for mye golf?». Svaret er selvsagt nei. Elsker du det du gjør vil du være dedikert, og da kan man bli best. Men best i alt? Umulig.

  Min oppfordring til både unge og voksne som har havnet i denne uheldige fella er å stoppe opp et øyeblikk. Spør dere selv hvem det er dere tilfredsstiller. Er det dine foreldres ambisjoner rundt deg du lever ut? Er det sjefens krav til deg du tilfredsstiller? Er det jakten på digitale tomler (eller likes og hjerter på instagram)? Leder dette deg til drømmen din? Finn ut hva som er viktig for nettopp deg.