Naprapatbloggen

dytt mer bevegelse skaper mindre sykemeldinger

Dytt: mer bevegelse leder til mindre sykemeldinger

For å få pasientene til å holde seg bra så anbefaler vi alltid mer bevegelse i hverdagen, både på jobb og i fritiden. Hver dag. Plager som setter seg i muskler og ledd kommer som regel fra det man gjør mest i løpet av en dag, og hos de fleste er dette jobben. «Dytt» er et forebyggende tiltak som setter aktiviteten i hverdagen i system, slik at man kan måle resultater og skape en sunn kultur rundt mer bevegelse på arbeidsplassen.

I Rygg og Rehab har vi nå over 100 firmaavtaler, og det er stort sett forebyggende behandling det dreier seg om. Enten ved en av våre klinikker, eller at vi besøker bedriften og gjør behandlingene ute hos de. Noen av disse bedriftene har også fått øynene opp for trening og pauseøvelser som en del av arbeidsdagen. For å skape resultater så bør man gjøre noe med det, og gjerne i fellesskap med de andre kollegene. 

Ett eksempel er en gjeng regnskapsførere hvor vi har fått hele arbeidsplassen til å gå en tur på 20 minutter sammen etter lunsj. Dette er nyttig for trivsel på arbeidsplassen, ettersom det er en god blanding av sosialt samvær og aktivitet i en arbeidsdag hvor man ellers sitter stort sett hele dagen. Gjør man noe sammen så øker sjansen for at man skaper en bærekraftig kultur hvor denne turen er noe man ser frem til. Her kan «dytt» være et godt hjelpemiddel.

dytt bedriftstrening gå tur sammen

Å gå tur sammen er både sosialt og fint for helsa.

10 000 skritt om dagen: nok for å holde seg i form

Vi lever i en mer og mer digitalisert verden, hvor vi har hjelpemidler til det meste slik at det kreves mindre av oss for å få ting gjort. Vi har generelt blitt mindre aktive. I snitt går en kontorarbeider mellom 4-5000 skritt om dagen. Dette høres kanskje mye ut, men er egentlig ikke så mye bevegelse. Helsedirektoratet anbefaler 30 minutter fysisk aktivitet om dagen, men kun 1 av 3 voksne oppfyller dette. 10 000 skritt om dagen er nok for å oppnå anbefalingen.

For å skape resultater så bør man gjøre noe på egenhånd.

Firmaavtale med fokus på mer bevegelse

En av våre bedriftsavtaler er med en industribedrift hvor «gutta på gulvet» stort sett er i bevegelse hele dagen. Å oppnå 10 000 skritt for de er ikke noe problem. Men så begynte de å få en negativ kultur med sykemeldinger. En var ute med vond rygg og ble sykemeldt i 2 uker, en annen var ute med en kranglete menisk i kneet, og så var det en som begynte å slite med skuldersmerter. Om tre av de ansatte ble borte fra jobb så ga dette store utslag på produksjonen til selskapet. 

dytt bedriftstrening med rygg og rehab

Martine Kløvjan, Fysioterapeut ved Rygg og Rehab Sætre besøker bedrifter og hjelper de med å få aktivisert de ansatte.

Dette har vi nå begynt å snu gjennom å besøke bedriften på tirsdager. Her gjør vi enkle pauseøvelser, noen styrkeøvelser samt litt tøy og bøy i fellesskap 15 minutter før lunsj. Om de gjør det på egenhånd kvarteret før lunsj de dagene vi ikke er der har vi ikke noe herredømme over, men de får hvertfall inspirasjon og nytt program fra oss én gang i uka. Dette gjør at det ikke blir et ork, og nye øvelser skaper motivasjon til å fortsette. Det at de gjør dette i fellesskap hver dag er det som vil skape resultater i det lange løp.

dytt bedriftstrening pauseøvelser

dytt bedriftstrening styrketrening

Hva er dytt?

Dytt er et firma som tilbyr ulike konsepter for å forbedre helsa og holde de ansatte i aktivitet. Deres filosofi er at det skal være enkelt, engasjerende og morsomt å trene. Det skal passe for alle og gi helsegevinster. Det kan være teambuilding på jobb for å bedre arbeidsmiljøet, eller aktivitet for å nå egne mål.

De ulike konseptene kan være å bestige Mount Everest, med fokus på skritt. Dette klarer du på 60 dager med 10 000 skritt om dagen. Et annet mål kan være å krysse Nordpolen på 30 dager. Dytt kan skreddersy ulike oppgaver for deg eller som et lag. Eksempelvis konseptet «unngå stillesitting». Dette er et konsept der det skal motiveres til en mer aktiv dag på jobb og hjemme. Fokuset ligger på mer bevegelse og bevisstgjøre hvor mye vi sitter i løpet av en dag. Målet er å klare 250 000 skritt på 25 dager.

dytt målsetninger

Du har mulighet til å logge deg inn på din egen side der du legger inn antall skritt, leser artikkelserier som setter fokus på hverdagsaktivitet og helseeffektene av å unngå inaktivitet og hva du kan gjøre for å unngå det.  Få mer ut av treningen ved å gå i trapper, det er 4 ganger mer effektivt enn å gå på en rett strekke. Om du heller vil sykle, oppnår du 3900 skritt på 20 minutter sykling.  Dette registrerer du på din side. Mange har i dag aktivitetsarmbånd, pulsklokker eller en app på smarttelefonen. Disse måler skritt og aktivitet. Det er en fin måte å holde kontroll på treningen, og loggingen skaper motivasjon til å fortsette.

  • Ta en titt på hjemmesiden til dytt og de ulike konseptene de har og tilby. Plutselig er du i gang.

Om du har spørsmål til hvordan vi hjelper bedrifter til å redusere sykefraværet er det bare å ta kontakt. Du kan lese mer på denne siden om våre bedriftsavtaler.