Naprapatbloggen

Tag Archive: sykling

  1. 3 tips til forberedelser før Birkebeinerrittet

    Leave a Comment

    Skal du sykle Birken på lørdag? Hvordan har treningen gått i sommer? Har du forberedt hva du skal spise under selve konkurransen? Er alt utstyret i orden? Sykkelrittet nærmer seg med stormskritt, og her er noen gode råd til forberedelser før Birkebeinerrittet.

    1. Forberedelser før Birkebeinerrittet: opptreningen

    Mange har lagt ned utallige treningstimer for å være forberedt slik at sykkelrittet skal gå best mulig. Da er det smart å gjøre de riktige trekkene de siste ukene fram mot rittet også.

    Har du trent etter planen gjennom feriemåneden og føler dette fungerer, så fortsetter du å følge planen. Har du trent mindre enn planlagt i sommer så er det lett å bli fristet til å ta igjen den treningen og sykkelturene man ikke har fått gjennomført. Det er ikke så smart, ettersom det er lett å gå på en smell. Ta en uke hvor du øker treningen progressivt for å komme inn i treningsrytmen igjen. Ta noen rolige og kortere langturer og vær veldig bevisst på å ikke smelle til med for høy intensitet på intervalløktene. Den neste uken kan du øke intensiteten.

    På denne siden kan du lese mer om idrettsskader.

    Intervalløktene bør du kjøre i «Birken-terreng», det vil si på grusveier og i lett teknisk terreng. Kjør dragene både i bakker og i lett terreng og gjerne sammen med flere slik at du får trent på kjøre i gruppe. Det kan du tjene mye på over fjellet der man ofte havner i større eller mindre grupper. Den beste forberedelsen til en konkurranse er ofte å visualisere selve konkurransen på noen treningsøkter den siste måneden før man skal til pers.

    Forberedelser før Birkebeinerrittet

    2. Forberedelser før Birkebeinerrittet: maten

    I forberedelsene til en konkurranse er det viktig å fylle på med mat og drikke underveis også i treningen. Dette er det viktig å trene på, og få inn de gode rutinene slik at det går av seg selv under selve rittet. Det skjer ofte uhell i forbindelse med drikkestasjonene i løypa, så vær oppmerksom på å ikke velte selvom man kanskje er sliten rundt dette partiet. Det man egentlig kan se som en fordel, ettersom det er litt lavere deltakerantall i år sammenlignet med tidligere år, er at det blir litt mer romslig i løypa og rundt disse stasjonene. Da er det mindre risiko for dulte bort i andre, og man unngår eventuelle uhell.

    På denne siden kan du lese mer om kosthold og ernæring.

    Test gjerne ut hvilken drikke du synes smaker best, og som magen din tåler under hard belastning. Det samme gjelder maten, enten det er frukt eller energibarer. Energigel mot slutten av konkurranser kan gi god effekt, men test gjerne dette på forhånd i en hard treningsøkt. Mange har erfaring med at gel kan skape mageproblemer, og det er ikke det du ønsker på konkurransedagen.

    Forberedelser før Birkebeinerrittet

    3. Forberedelser før Birkebeinerrittet: utstyret

    Husk også på å gå over sykkelen og det utstyret du skal ha med deg. Se til at alt er i orden og bytt ut deler som er slitt, slik at du unngår tekniske problemer. Dette kan du lese om i vår artikkel Sjekkliste før Birken, som er utarbeidet i samarbeid med Hard Rocx.

    På denne siden finner du en sjekkliste før Birken hva gjelder utstyr.

    Norges Naprapatforbund finner du i målområdet hvor du kan få behandling til en hyggelig pris. Dette kan være en god investering slik at man får løst opp i slitne og stive muskler. Du korter ned restitusjonstiden og kommer deg raskere tilbake til hverdagen uten å måtte gå haltende på jobb hele neste uke.

    På denne siden kan du lese gode tips til hva du bør gjøre dagene etter Birken.

    God tur, og husk å ha det moro.

  2. NXTri Norseman 2015 med en naprapat i teamet

    1 Comment

    De siste seks årene har vi fulgt opp pasienter som ønsker å satse frem mot et triathlon. Interessen for dette øker hvert år, og på mange måter kan man kalle triathlon for den nye birken.

    Norseman Extreme Triathlon er litt kongen på haugen av konkurransene i denne sjangeren, og forberedelsene til NXTri er hakket mer seriøst enn alle andre. Xtreme er vel nøkkelordet i Norseman, da det innebærer 3,8 km svømming i ca 13 grader vann i Eidfjord, 180 km sykling over Hardangervidda og 42,2 km løping opp Gaustadtoppen. Siden 2003 er det et årlig storeslem arrangement med 250 plasser, og de 100 første over målstreken får æren av å få svart trøye. Henrik Oftedal har rekorden blant menn med tiden 10t 23m 43s i 2012, og blant kvinner er det tyske Annett Finger med tiden 12t 17m 04s også i 2012.

    «Målsetningen er svart trøye og plassering godt under topp 100 (pasientens ord under første konsultasjon november 2014).»

    For å klare å gjennomføre en slik konkurranse kreves en lang og strukturert forberedelse. Det er her vi som naprapater kommer inn i bildet. Man får fort en kvittering på hvor kroppens begrensninger er når man begynner på grundig trening av de ulike aspektene. De siste 3 årene har vi fulgt opp 3 ulike pasienter som har lagt ned all tiden det tar å forberede seg til NXTri, og de har vært på forskjellig utgangspunkt. Men alle har kommet ut av det med svart trøye, og det er litt kult å være en del av.

    Nøkkelen til å få til dette er å analysere hvor i kroppen akilleshælen(e) til pasienten er, og alle er forskjellig bygd opp. Noen har sin styrke på sykkelsetet, andre har raske bein, men de fleste sliter med svømminga. Dette er det nok mange som kjenner seg igjen i i triathlonmiljøet. Jevnlig behandling, spesifikke øvelser og stalltips til treningen er ekstremt viktig for å finjustere kroppen i hele opptreningsperioden som vanligvis har vært 9 måneder før startskuddet. Holder man stivhet, kramper, ubehag og smerter på avstand når man trener så mye man gjør frem mot et triathlon, så blir ikke konsentrasjonen forstyrret, og man får bedre kvalitet (og resultater) på alt man gjør.

    Her er en kommentar fra pasienten vi fulgte opp i 2015:

    Etter et treningsavbrekk ifm kurs på jobben er jeg tilbake i mer triathlon spesifikk trening. Grunnformen er dog holdt vedlike ved en del løping og alternativ trening, men jeg har fram til 1. mai ikke syklet siden januar og svømming har det blitt lite av siden februar. Naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab i Drammen har imidlertid vært veldig grei og stilt opp også i disse periodene både i og utenfor arbeidstid, selv om treningen ikke har vært spesifikk mot NXTri.

    Nå skriver jeg 20. mai og tiden går fryktelig fort mot 1. aug. Fokuset framover blir nå på svømming da dette er mitt svakeste punkt. Få på seg våtdrakta så snart som mulig når temperaturen tillater det og få kjørt en del mengde ute. Videre går jeg på et crawlteknikk kurs som har hjulpet en god del. 3.8 km virker fortsatt ufattelig langt, men fremskrittene har vært store siden jeg startet i basseng i november.

    Les mer om hvordan første fase var i denne artikkelen.

    Dernest er fokuset å få tilbake sykkelbeina jeg hadde i fjor. Det har blitt minimalt med km siden januar. Dette er min sterkeste del av konkurransen, sånn sett er jeg ikke bekymret, men for å ha godt med trøkk i beina må en sykle (mye). Rolig langkjøring i tempostilling og en del lengre terskeldrag i bakke blir fokuset nå i mai og begynnelsen av juni. Det er på tide å ta igjen det tapte.

    Haakon er i denne fasen uvurderlig, jeg er utrolig heldig som har han med i teamet mitt. Større treningsbelastning gir behov for mer behandling. Effekten av behandlingen er god, og en jevnlig «oppknekking», massering, tøying og forebygging gjør at jeg i mindre grad har plager. Timer i tempostilling fører til stiv nakke, det strammer i korsryggen, ytre side av lår er stram og gir tendenser til runners knee. Disse utfordringene er Haakon på god vei til å behandle og det merkes fremgang fra gang til gang.

  3. Veien til Norseman Nxtri med en naprapat på laget

    Leave a Comment

    Norseman Xtreme Triathlon, NXTRI er et årlig arrangement i Norge og regnes som verdens hardeste triathlon på Ironmandistanse. Vi fulgte flere pasienter frem mot triathlonkonkkuranser i 2014, og det skal vi fortsette med i 2015. Her er et innlegg fra en av våre pasienter som skal delta på Norseman om snaue 5 måneder.

    foto: agurtxane concellon

    foto: agurtxane concellon

    Etter å ha vært så heldig å få startnr til årets Nxtri, innså jeg raskt behovet for jevnlig fysikialsk oppfølging. Jeg kom i den forbindelse i kontakt med naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab avd Drammen. Han var positiv til å være med meg fram mot sesongens største mål den 1 august 2015. Med diverse treningsskavanker fra en årrekke med ulike fysiske utskeielser, alt fra løping, langrenn, sykling, styrketrening har Haakon hatt nok å henge fingrene i de første ukene.  Løpekne, generell stiv muskulatur, smerter i korsrygg for å nevne noe. Triathlon er noe jeg ikke har gjort før og sånn sett er det et stort steg å skulle starte i Nxtri. På den annen side har jeg alltid gått for å sette meg høye mål og presse grenser. NÅ må jeg bli god på å svømme! Sykling er min sterkeste side av de tre. Løping nr 2 og som for mange andre som prøver triathlon for første gang er svømmingen min største utfordring. 
Hovedfokus fram mot mars vil derfor være svømmeteknikk og en del tid i basseng. Ved siden av dette vil det naturlig nok være en del sykling og løping,  samt noe alternativ ”motor” trening.

    naprapatbehandling triathlon nxtri

    På bildet er jeg på behandling hos naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab Drammen.

    Da svømmingen er det jeg må jobbe mest med har også behandlingen de første ukene i  hovedsak forkusert på rygg, skuldre, i hofte/lår for å løse opp og gjøre dette mer beveglig. Jeg merker allerede en forbedring.

    Etter mange år med mye og hard trening har jeg også balansert over og under skadegrensen. Etter et utall besøk hos ulike fysioterapauter, naprapater, kiropraktorer  og manuell terapaut har det gitt meg en viss bakgrunn til å vurdere de jeg går til. Jeg må si at Haakon har gjort et solid førsteinntrykk og gitt behandling av svært god kvalitet. Jeg ser fram til, og er glad for at han har valgt å støtte meg i opptreningen fram mot Nxtri.

     

    Her er en oppdatering på hvordan Norseman gikk for denne pasienten.

  4. Team SuperSelma støttes av Rygg og Rehab

    Leave a Comment

    Vi i Rygg & Rehab er stolte av å få være en del av Team SuperSelma.

    SuperSelma-prosjektet er et veldedighetsprosjekt utviklet av foreldrene til Selma, et prosjekt med mål om å gi kreftrammede barn mot til å gripe tak i det positive. Veldig mange mennesker vil hjelpe, men vet ikke hvordan. Gjennom dette prosjektet kan også du bidra i kampen mot kreft. Les mer på http://superselma.blogg.no/ og ta kontakt via kontakt@superselma.no

    Superselma ryggogrehab naprapat

    Som et ledd i sponsoravtalen vi har med SuperSelma-prosjektet ønsker vi å gi lagspillere i Team SuperSelma en ekstra hjelpende hånd før det store Birkebeinerrittet i 2015. Derfor er du, som lagspiller og deltager i Team SuperSelma, velkommen til en gratis konsultasjon ved en av våre klinikker nå i januar. Vi kan hjelpe deg med undersøkelse, diagnostisering, og behandling av en rekke muskel og leddplager. Vi kan også hjelpe deg med tilrettelegging av trening. Vi gleder oss til å hjelpe deg, slik at også du med smerter kan møte opp på startstreken med positivitet og iver etter å sykle i kampen mot kreft.

    I mer enn 10 år har Norges Naprapatforbund stilt opp med behandling ved birkenarrangementene. Vi har mange syklister på behandling ved våre klinikker i Asker, Drammen, Heggedal, Røyken og Sætre gjennom året, og har god erfaring med å hjelpe disse hele veien frem mot ny pers i blant annet Birkebeinerrittet. Les mer om vår deltakelse der i fjor i denne artikkelen.

    Velkommen til naprapatene, fysioterapeutene og massørene i Rygg og Rehab!