Naprapatbloggen

Tag Archive: vinter

  1. 4 enkle tips for å løpe ute om vinteren

    1 Comment

    Løping er en fantastisk treningsform man kan drive med hele året. Når våren kommer og fuglene kvitrer er det lett å ta på seg løpeskoene og dra ut på løpetur. Litt vanskeligere er det når det er kaldt i lufta og snøen og isen ligger på bakken. Men det er fullt mulig å løpe ute om vinteren. Her kommer 4 enkle tips.

    1. Motivasjon til å løpe ute om vinteren

    Følelsen når man kommer ut på løpetur er for mange nok motivasjon. Men dersom du sliter med motivasjonen om vinteren kan du gjerne melde deg på et tidlig vårløp som hjelp til å komme deg ut av døra. Mitt beste tips er å bare komme seg ut og løpe en liten tur. Når man først er ute, blir det som regel noen kilometer ekstra, og når det gjelder trening generelt så er et bedre med litt og ofte, enn mye og sjeldent.

    2. Klær til å løpe ute om vinteren

    Når gradestokken kryper nedover er det viktig å kle seg riktig. Tenk på å ha flere lag med klær. Da får man luft mellom lagene, og dette isolerer. Alle deler av kroppen som ikke er tildekket vil redusere kroppstemperaturen, så det er fordelaktig å bruke lue. Det er greit at det er litt småkjølig i starten, da blir det som regel fin temperatur når man er i gang. Og som alltid, ull er gull.

    løpe ute om vinteren

    3. Pigger og utstyr til å løpe ute om vinteren

    Når det blir glatt på bakken må man tilpasse skoene for å få fotfeste. Her er det flere muligheter med fordeler og ulemper. Personlig bruker jeg mest brodder fra Yaktrax. De er enkle å ta av og på skoene, og gir godt feste. Da kan jeg fortsette å bruke alle skoparene mine hele sesongen.

    Flere sportsbutikker kan hjelpe deg med å pigge opp skoene dine. Dette koster noen hundrelapper og gir godt feste til favorittskoene dine. Men da er det viktig at de skoene man velger ikke er for tynne, ettersom det fort kan bli kaldt. En siste mulighet er å kjøpe vinterpiggsko. Dette er det dyreste alternativet, men skal man løpe mye på glatt føre kan det være verdt investeringen.

    4. Intensitet og pust

    Løping på vinteren handler om å bygge løpemotoren. Da er det viktig å senke farten. Lav intensitet er viktig for å unngå for mye kald luft ned i lungene, men også for å unngå skader som kan oppstå av at man spenner kroppen i frykt for å gli. Jeg merker ofte at jeg løper alt for fort hvis jeg hører på musikk mens jeg løper. Prøv da heller en god podkast eller lydbok for å holde farten nede.

    løpe ute om vinteren

    God tur!

  2. Skaper snømåking ryggsmerter?

    4 Comments

    Ikke nødvendigvis. Vi får inn veldig mye pasienter som sliter med korsryggen om vinteren. Grunnen til dette kan være glatt føre og at man måker snø. Men er dette noe som nødvendigvis behøver å skape ryggplager?

    Vi ser her på noen enkle grep for å forebygge plager.

    Se på snømåking som en treningsøkt, og bruk riktig utstyr.

    • Gå gjerne en tur på 15 minutter som oppvarming før du setter i gang.
    • Bruk riktig fottøy når du holder på. Bruker du glatte sko er det lett å få kink i ryggen. Vi anbefaler vanntette vintersko med pigger eventuelt brodder.
    • Kle deg godt slik at du ikke står med bar rygg.

    Med disse enkle grepene er forholdene tilrettelagt.

    Less is more Ta snøen mens den er lett og når den kommer. Venter man til snøen har blitt kram og tung blir hele jobben tyngre. Det sitter langt inne hos mange å gå to turer, eller i dette tilfellet å ta mindre snø på spaden eller skuffa.

    Planlegg treningsøkten. Veldig mange tar ikke høyde for å måke snø før de for eksempel skal på jobb. Når man går til bilen ser man at det har kommet mye snø, og man skal måke hele gårdsplassen på 3 minutter. Dette betyr trøbbel. Ta deg god nok tid, og ta pauser mens du holder på. Stresser man når man skal måke snø øker sjansen for å kjenne det i ryggen mens du holder på eller i etterkant. Det er her mange feiler.

    Når det gjelder teknikk er det mange synspunkter ute og går. Måk snø som du synes er behagelig for kroppen. Kjenner du at du blir stiv i ryggen eller opplever smerte så gjør du sannsynligvis noe galt. Litt støl er det alltid lov til å bli tidlig i sesongen, men å måke snø skal ikke gjøre vondt. Stå gjerne bredbeint og stødig, og bøy beina mer enn ryggen. Det er beina som skal gjøre jobben, ikke ryggen. Dette gjelder også om man bruker skuffe – bruk beina og hele kroppen til å skyve framfor deg istedet for å kun bruke armene. Når du skal kaste snøen unna bør man vri hele kroppen og ikke bare ryggen. Ha naturlig svai i ryggen, litt ut med rumpa og løft så nærme kroppen som mulig. Det er bedre å få litt snø på klærne når man holder på enn å få smerter i ryggen i etterkant.

    Om uhellet skulle være ute og du trenger hjelp, ta gjerne kontakt med oss. Eventuelt, tilkall alternativ hjelp som bildet viser.

    Snåmåking

    Vi har skrevet noen andre artikler som handler om å passe på kroppen når man jobber fysisk: