Naprapatbloggen

Tag Archive: forebygging

  1. Massasje mot stress

    Leave a Comment

    Beroligende og avslappende massasje kan hjelpe kroppen og slappe av. Stress er en hverdagslig del av livet, og det finnes positivt stress og negativt stress. Massasje mot stress stimulerer et velbehagesenter i hjernen, og senker blodtrykket.

    Massasje er den metoden som er mest virkningsfull mot stress. Det viser en svensk doktorgradsstudie som har sammenlignet de vanligste metodene å oppnå avspenning på. Stress er en hverdagslig del av livet vårt, men kan ha store negative påvirkninger på vår generelle helse.

    Stress er i utgangspunktet en kroppslig reaksjon på farer/trusler, og som setter kroppen i beredskap gjennom å trigge det sympatiske nervesystemet. Når dette skjer, frisettes blant annet adrenalin og kortisol. Dette er stresshormoner som i utgangspunktet kan gjøre oss i stand til å unnvike farer/trusler på en effektiv måte. Derimot når stresset er langvarig vil et langvarig forhøyet nivå av kortisol få konsekvenser for helsen. Dette kan blant annet være økt kolesterol, vektøkning og høyt blodtrykk. Det er derfor viktig å lære seg å stresse ned, eller å takle en hverdagslig tidsklemme på en bedre måte uten å bli oppjaget.

    At kroppen får tilstrekkelig med hvile er spesielt viktig for nervesystemet og kognitive funksjoner. En sliten kropp, og et slitent sinn vil ikke kunne prestere på et optimalt nivå. Det er derfor viktig at man tar vare på seg selv, slik at man har en mulighet til å imøtekomme egne krav fra seg selv og sine omgivelser. Det kan derfor hjelpe og benytte seg av massasje mot stress.

    Hva er klassisk massasje?

    Massasje er en av de eldste behandlingsformene vi kjenner til. Den første informasjonen kommer fra Kina og ble funnet for omlag 4000 år siden. Massasje er en direkte handling på kroppen ved hjelp av hender som stimulerer kroppen til å helbrede seg selv. Klassisk massasje er den massasjeformen som er mest utbredt i Norge, og de fleste pasientene tar denne behandlingen blant annet for å stresse ned.

    På denne siden kan du lese mer om klassisk massasje.

    Massasje mot stress

    Hvordan fungerer massasje mot stress?

    Et godt alternativ til å få bukt med stressnivået er å benytte seg av en massasjeterapeut som kan hjelpe deg å finne roen i en travel hverdag. Klassisk massasje har vist å ha god effekt på det parasympatiske (beroliggende) nervesystemet. Gjennom frisetning av oxytocin, seretonin og dopamin vil kroppen senke sitt tempo, og falle ned i dyp avslapning. Det er viktig for helsen at vi unner oss tid til å slappe av, og jevnlig massasje vil kunne gi deg bedre forutsetninger for å senke skuldrene i en travel hverdag. Behandlingen påvirker også vår mentale tilstand, slik at man blir lettere til sinns og mindre påvirket av stresset rundt oss.

    Alle som føler seg stresset, sliten eller ønsker å gjøre noe godt for seg selv er velkommen til Rygg og Rehab. Der kan dere nå bestille en time hos massør Jedrek ved Rygg og Rehab Røyken og Rygg og Rehab Sætre.

  2. 4 enkle grep for å forebygge ryggsmerter etter hagearbeid

    1 Comment

    Varmere dager er rett rundt hjørnet, og det er meldt gode temperaturer de kommende dagene. Det betyr at våren endelig er kommet, og mange skal klargjøre hagen for sesongen. Man skal klippe, luke, rake, plante og bære jord. Byr det på utfordringer for ryggen? Ja. Er det farlig? Nei. I denne artikkelen får du noen stalltips om hvordan du med fire enkle grep skåner kroppen for symptomene hagearbeid kan medføre.

    1. Planlegging

    Ikke gjør alt på en helg. Fordel heller arbeidsoppgavene utover flere økter, og prøv å sett pris på jobben istedet for å se på det som et ork. Da blir det mer hyggelig å holde på ute i vårsola. Hagen er jo tross alt et sted for rekreasjon, ikke et sted for å få utløp for aggresjon. Lytt til kroppen, og ta pauser underveis. Det skal føles bra å holde på ute, og det er fin trening for hele kroppen så vel som for hodet.

    2. Variasjon

    Kroppen er bygd for belastning, og ryggen tåler mer enn man tror. Det som ofte gjør at ryggen melder sin ankomst, er at den ikke er vandt med belastningen hagearbeid byr på. Nervesystemet ser på det som «bad news», men fortsetter man med varierte oppgaver så kommer man seg som regel fint gjennom. Det er fordelaktig å bytte arbeidsoppgaver ofte, ettersom man ofte stivner i muskler og ledd om man står med én oppgave altfor lenge. Dette er kanskje det viktigste rådet, ettersom det er her de fleste feiler. Det er litt som med snømåking, hvor man måker hele oppkjørselen i ett jafs uten å ta en pause. Gjør hagearbeidet til sirkeltrening. En stasjon i noen minutter, bytt arbeidsstilling eller grep, og så videre til neste stasjon.

    3. Oppvarming

    I artikkelen jeg skrev om hvordan man kan unngå løpeskader nå i begynnelsen av løpesesongen, så kan det dras paralleller til hagearbeidet. Man bør vende kroppen gradvis til belastningen, og det er fordelaktig å varme opp før man setter i gang. 20 minutter gange er en fin måte å klargjøre kroppen på, og man er varm før man tar fram de grønne fingrene. Det kan være forskjellen på å få kink i ryggen og klare seg gjennom hele seansen uten å måtte ofre muskel- og skjelettsystemet en eneste tanke.

    Hagearbeid utstyr

    4. Riktig utstyr for hagearbeid

    Det finnes mange gode hjelpemidler som gjør jobben enklere. Man må ikke være på alle fire hele tiden takket være nye og smarte løsninger. Snakk med ditt lokale hagesenter om gode råd for blant annet luking. Legg også på minnet at man bør ha på seg riktig bekledning når man holder på med hagearbeid. Man blir fort varm når man er kommet i gang, og mange kaster jakka. Det kan være skarpt i luften, og kalde drag oppover ryggen når man står bøyd over blomsterbeddet er en hyppig årsak til at musklene kan gå i vranglås.

    Om uhellet skulle være ute så har du mest sannsynlig ikke fått med deg denne artikkelen. Men du kan da være litt oppmerksom på nevnte punkter før du begir deg på neste runde i hagen. Ta gjerne kontakt med oss om det er behov for hjelp med ryggen. Vi behandler alle muskel- og leddplager og har akuttider tilgjengelig stort sett hver dag.

    PS. Husk at det skal være hyggelig og holde på ute!

    Vi har skrevet noen andre artikler som handler om å passe på kroppen når man jobber fysisk:

  3. Veien til OL i Rio 2016

    Leave a Comment

    De tre siste årene har vi hatt et tett samarbeid med Janne Kongshavn. Hun er på det norske landslaget i sandvolleyball, og spiller for tiden med makkeren Vilde Solvoll. Det er veldig spennende å følge opp idrettsutøvere som virkelig brenner for det de driver med, og som har klare målsetninger med satsningen.

    Ved siden av å få manuell behandling av idrettsskader ved Rygg og Rehab Fornebu, har hun i vinter hatt tett oppfølging med egen trener på Olympiatoppen. Målsetningen i år er deltakelse i OL i Rio de Janeiro, og hun er der allerede nå på en fem ukers treningsleir før sesongen smashes i gang.

    Janne Kongshavn Beachvolleyballl Skader

    Her få Janne behandling av Naprapat Haakon Rønning Kvam ved Rygg og Rehab Fornebu.

    Her er hennes kommentarer fra de siste ukene:

    Jeg er for tiden i Rio de Janeiro hvor sesongen allerede er i gang. Vi forbereder oss denne uken til Grand Slam Rio de Janeiro som starter på tirsdag. Det er mye trening, to økter til dagen. Kroppen presses til det maksimale i denne heten, og det er viktig å være godt gjennomtrent.

    Gjennom hele vinteren har jeg gått jevnlig til Haakon for behandling. Vi har hatt fokus på å forebygge skader og stoppe eventuelle smårusk så tidlig som mulig. Jeg la om styrketreningen min i desember. Det ble lagt inn mye hopp. Beinhinnene mine likte det dårlig. Rask og effektiv behandling gjorde at det ikke utviklet seg til betennelse og plagene gikk fort over.

    Min skulder og hofte har plaget meg i mange år. For første gang på lenge trener jeg maks og har ikke vondt. Bank i bordet, la det vare! Jeg er overbevist om at det skyldes den jevnlige behandlingen jeg har hos naprapatene i Rygg og Rehab.

    Vi ser frem til å følge Janne gjennom kommende sesong. Regner med at det er noen ømme muskler og ta tak i når hun vender nesa nordover igjen, etter endt treningsleir i Brasil.

    Beachvolleyball National Team Norway

    Team Norway, Janne Kongshavn og Vilde Solvoll

    Les mer om satsningen til Janne i hennes egne blogg.

    Les om hvordan samarbeidet vårt startet.

  4. Gull i lag NM, juniorsatsning innen bordtennis

    Leave a Comment

    En av våre pasienter, Hilding Totland Persson har de siste årene hatt en offensiv satsning frem mot å bli proff i bordtennis. Det er veldig moro å følge han hele veien, og forrige helg ga det virkelig utslag da han og lagkameratene på Lørenskog B72 tok gull i lag NM i Bodø.

    NM Bordtennis 2016

    Hilding startet med bordtennis i Drammen, gikk deretter videre til Fornebu bordtennisklubb og er nå med i satsningsgruppen til Lørenskog B27, Norges største bordtennisklubb. Til tross for utfordringer med dysleksi, kom han i fjor inn på Norges Toppidrettsgymnas, NTG. Dette er en døråpner for videre satsning, og vi synes det er spennende å se hans utvikling.

    Hilding Totald Persson

    Her er hans kommentar om samarbeidet vårt den siste tiden:

    Rygg og Rehab ble med i mitt støtteapparat for noen måneder siden og jeg føler at samarbeidet har vært veldig nyttig så langt. Jeg spiller bordtennis på toppnivå og trener 23-28 timer i uken, hvilket betyr stor belastning på kroppen. Naprapat Haakon Rønning Kvam hjelper meg slik at kroppen alltid er klar for harde treninger og tøffe konkurranser. I helgen var det bordtennis NM i Bodø og jeg tok gull i lagkonkurransen som er mitt første, noe jeg er utrolig stolt over etter så mange timer som er lagt ned.

    Under forberedelsene til NM hadde jeg vondt i skuldre, hofte og legger. Haakon hjelper meg å holde skadene på avstand, og jeg kan spille akkurat som jeg vil uten smerter eller kjenninger. Hver eneste gang jeg trenger tips eller hjelp fra han er det aldri noe problem. Jeg er stolt over å ha Rygg og Rehab i mitt støtteapparat, og ser frem til å ha de på brystet når jeg reiser rundt i verden og spiller turneringer. Jeg kan forsette min satsning og holde fokus på ballen istedet for skadene.

    Vi ser frem til å følge Hilding fremover mot nye titler.

  5. Hvordan bli bedre i langrenn – tips til styrketrening

    Leave a Comment

    Vinteren er så som så i lavlandet, men det ligger snø i løypene. Til helgen og uken er det meldt pudderalarm i fjellet, så da er det bare å spenne på seg skiene og komme seg ut i løypa. Men resten av uken så kan det være fint å legge inn styrketrening om du ønsker å bli bedre i langrenn.

    Å trene styrke rettet mot langrenn kan forbedre både teknikken og arbeidsøkonomien når du er ute i løypa. Dette kan gjøre at du orker og gå lengre og fortere. I tillegg kan det forhindre deg fra å få unødvendige skader i løpet av skisesongen.

    Les også om hvordan du kan legge opp treningen før ulike renn.

    Er du nybegynner i styrketreningen er det viktig at du tilpasser treningen slik at du lærer teknikk og rett utførelse først, før du begynner og legge på vekter. Kontakt gjerne en personlig trener der du trener, slik at du får riktig veiledning i forhold til valg av øvelser, antall repetisjoner, serier og økter. Er du derimot vant til å trene styrke kan du fint legge på litt vekter og utfordre deg selv.

    Generelt sett kan man benytte seg av styrketrening 1-2 ganger i uken: 

    • Nybegynner: Teknikk og utførelse 10-15 repetisjoner i 3 sett, med 1 minutt pause.
    • Mosjonist: 6-10 repetisjoner i 3 sett, med 1-2 minutter pause.
    • Aktiv utøver: 4-8 repetisjoner i 3 sett, med 2-3 minutter pause.

    Dette vil si at du legger på vekter i forhold til hvor du godt trent du er, og hvilken treningsbakgrunn du har. Etter hvert som du blir bedre trent og mer kjent med øvelsene, så legger du på mer vekt slik at du klarer å ta maksimalt antall repetisjoner for valgt nivå. Om du klarer mer enn gitt antall, for eksempel 8 repetisjoner, så legger du på mer vekter. Her kan det være fint å føre en treningsdagbok slik at du selv kan følge progresjon og utvikling i styrketreningen din. Dette gjør at det blir mer motiverende å fortsette med målbevisst trening.

    Men hvilke øvelser skal man velge?

    Det kan være hensiktsmessig å velge 4-5 øvelser for overkroppen og 2-3 øvelser for bein. Prøv og velg øvelser som er mest mulig lik de bevegelse du gjør når du er ute og går på ski. Det vil si at jo mer ”funksjonelle” og fler muskler øvelsene involverer, desto bedre er det. På denne måten blir det mest mulig effektivt og overførbart.

    Om du synes det er vanskelig å finne frem i treningsjungelen, kom gjerne innom en av våre klinikker så kan vi hjelpe deg på veien til et treningsprogram som passer deg.

    Eksempler på styrkeøvelser for å bli bedre i langrenn:

    • Step up
    • Strake markløft
    • Utfall i slynge
    • Nedtrekk
    • Pull over
    • Chins / kroppshevning
    • Bentrekk / roing
    • Dips (i stativ eller på benk)
    • Bendrag i slynge
    • Sidehev i slynge

    I denne artikkelen kan du lese mer om styrketrening for langrenn.